Βρετανία: Ρομπότ θα πραγματοποιήσουν υψηλής ακρίβειας εγχείρηση σε σπονδυλική στήλη

Ρομπότ πρόκειται να πραγματοποιήσουν επέμβαση σε σπονδυλική στήλη, με «μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τις ικανότητες του ανθρώπου», στο πλαίσιο ενός νέου ερευνητικού πρότζεκτ βρετανικού Πανεπιστημίου.

ρομπότ εγχείρηση σπονδυλική στήλη

Όπως μεταδίδει το CNBC, ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Νότιγχαμ Τρεντ έχει αναπτύξει ένα σύστημα που δίνει τη δυνατότητα σε δύο ρομποτικά χέρια «να ανοίξουν τρύπες, ημιαυτόνομα, σε σπονδύλους», ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο αυτή την εβδομάδα. Επικεφαλής των ερευνητών είναι ο Philip Breedon, καθηγητής Έξυπνων Τεχνολογιών στο Νότιγχαμ Τρεντ.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αξιοποιηθούν και εργαλεία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR), τα οποία θα προσφέρουν στους χειρούργους «ζωντανή εικόνα» ώστε να βλέπουν το βάθος των τρυπών που θα ανοίγονται.

Το διεθνές δίκτυο επισημαίνει πως μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί εγχειρήσεις και επεμβάσεις με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας.

«Χειρούργοι που κάνουν εγχειρήσεις που αλλάζουν ζωές, για να διορθώσουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως η σκολίωση ή η κύφωση, πρέπει να έχουν εξαιρετικά επίπεδα ακρίβειας ώστε να μην προκαλούν περιττά και πιθανώς σοβαρά τραύματα», τόνισε ο Breedon στην ανακοίνωσή του.

«Αυτή η τεχνολογία υπόσχεται να προσφέρει υψηλότερα επίπεδα ακρίβειας απ’ ότι έχουμε καταφέρει στο παρελθόν -ή ακόμα απ’ ότι μπορεί να καταφέρει ποτέ ο άνθρωπος- για να βελτιώσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τέτοιου είδους επεμβάσεων, που είναι απαραίτητες σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη», πρόσθεσε ο ειδικός.