Newsroom

Newsroom

Βρετανία: Πέθανε η βουλευτής που πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν – Τασσόταν κατά του Brexit (ΒΙΝΤΕΟ +ΦΩΤΟ)

Έχασε την μάχη για την ζωή η βουλευτής Τζο Κοξ των Εργατικών που δέχτηκε δολοφονική επίθεση. Συμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters η αστυνομία ανακοίνωσε τον θάνατο της Βουλευτού. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε τραγωδία τον θάνατο της Κόξ, την οποία αποκάλεσε αφοσιωμένο και δοτικό μέλος του Κοινοβουλίου.

5762ab091dc524b36f8b478d

Σύμφωνα με την αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ, ένοπλος πυροβόλησε δύο φορές και επιτέθηκε με μαχαίρι στη 42χρονη πολιτικό, απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μητέρα δύο παιδιών, τραυματίζοντάς τη σοβαρά.

«Στις 12.53 (14.53 ώρα Ελλάδας) σήμερα, η αστυνομία ενημερώθηκε για ένα επεισόδιο στη Μάρκετ Στριτ του Μπίρστολ όπου μια γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών υπέστη σοβαρά τραύματα και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση» σημειώνεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας του Δυτικού Γιορκσάιρ.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 52χρονο μετά την επίθεση που σημειώθηκε στο Μπίρστολ, κοντά στο Λιντς της βόρειας Αγγλίας χωρίς να επιβεβαιώνει τα στοιχεία του θύματος.

Η βουλευτής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο του Λιντς όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε

Ο καυγάς των δυο ανδρών

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Press Association ότι η Κοξ προσπάθησε να παρέμβει σε έναν καυγά μεταξύ δύο ανδρών. Ο ένας από αυτούς τράβηξε ένα όπλο από μια τσάντα και πυροβόλησε δύο φορές. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Σύμφωνα με το Channel 4, η Κοξ φέρει και τραύματα από μαχαίρι.

Ένας άλλος μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό κανάλι Sky News, υποστήριξε ότι ο δράστης φώναξε «Britain first», δηλαδή «Πρώτα η Βρετανία».

Ο ιδιοκτήτης καφέ κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η επίθεση, Κλαρκ Ρόθγουελ, ο οποίος ήταν μάρτυρας του περιστατικού, τόνισε ότι άκουσε «ένα ηχηρό σκάσιμο, σαν σκάει μεγάλο μπαλόνι».

«Όταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ, να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του», είπε.

«Πυροβόλησε την κυρία αυτή μία φορά και στη συνέχεια άλλη μία, ενώ όταν εκείνη έπεσε κάτω, έσκυψε δίπλα της και την πυροβόλησε άλλη μία φορά στο πρόσωπο», συνέχισε ο κ. Ρόθγουελ.

«Κάποιος προσπάθησε να τον αρπάξει, παλεύοντας μαζί του και τότε εκείνος έβγαλε ένα μαχαίρι κυνηγετικού τύπου και άρχισε να την καρφώνει, το έκανε περίπου έξι φορές. Ο κόσμος ούρλιαζε και έτρεχε εγκαταλείποντας το σημείο», κατέληξε.

Ο Χίδεμ Μπεν Αμπντάλα, επίσης αυτόπτης μάρτυρας, είπε ότι η βουλευτής και μητέρα δύο παιδιών αφέθηκε να κείτεται αιμορραγώντας στο πεζοδρόμιο μετά το περιστατικό.

Αυτοσχέδιο όπλο

Ο κ. Αμπντάλα σημείωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης είχε διαμάχη με έναν άλλον άντρα, ενώ η βουλευτής ενεπλάκη στη συνέχεια.

«Το όπλο του έμοιαζε αυτοσχέδιο», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο άνδρας ο οποίος πάλευε με τον φερόμενο ως δράστη συνέχισε την πάλη μαζί του, μολονότι είδε το όπλο.

«Ο άνδρας έκανε πίσω και πυροβόλησε, στη συνέχεια πυροβόλησε ξανά κοιτώντας προς το έδαφος. Την κλοτσούσε ενώ εκείνη κειτόταν στο έδαφος», κατέληξε.

Το πρώτο βίντεο

Το πρώτο βίντεο αμέσως μετά την επίθεση με πιστόλι και μαχαίρι που δέχθηκε η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ δόθηκε στη δημοσιότητα. Ασθενοφόρα και περιπολικά έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης και οι αστυνομικοί απέκλεισαν τους γύρω δρόμους.

Δείτε το βίντεο:


Κάμερον: Χάσαμε ένα “αστέρι” του κοινοβουλίου

Απόλυτα τραγική και φρικιαστική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τον σύζυγό της Μπρένταν, τα δύο παιδιά της και την υπόλοιπη οικογένειά της. Χάσαμε ένα “αστέρι” του κοινοβουλίου. Ήταν μια βουλευτής με ευσπλαχνία και μεγάλη καρδιά, εξαιρετική στις καμπάνιες, ο κόσμος είναι σίγουρα βαθιά λυπημένος», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Είναι σωστό που ανεστάλησαν οι καμπάνιες οι σχετικές με το δημοψήφισμα και οι σκέψεις όλων μας θα είναι αποκλειστικά με τον Μπρένταν και την οικογένειά της αυτή την τραγική στιγμή», κατέληξε.

Μήνυμα Τσίπρα

Μήνυμα συμπαράστασης στη βουλευτή έστειλε μέσω twitter και ο έλληνας πρωθυπουργός. «Σοκαριστική η απόπειρα δολοφονίας της βουλευτού του @UKLabour Jo Cox. Το μίσος και ο εθνικισμός είναι κοινοί εχθροί των λαών μας», γράφει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παππάς: Μαχαιριά στη δημοκρατία

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, έστειλε το μήνυμά του μέσω Twitter, με αφορμή την δολοφονία της βουλευτού του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζο Κοξ. «Να μην επιτρέψουμε να γυρίσει η Ευρώπη σε σκοτεινές εποχές!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.

Μήνυμα Μητσοτάκη

Τη λύπη του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Οι σκέψεις μου και οι προσευχές μου είναι με την οικογένειά της, ιδιαίτερα με τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά», σημείωσε στο Twitter.




Αναστέλλονται οι καμπάνιες για το δημοψήφισμα

Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία «Stronger In», που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει για σήμερα. «Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της» ανέφερε στο Twitter.

Μάλιστα, όλες οι προεκλογικές εκστρατείες των υποστηρικτών και των αντιπάλων της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεστάλησαν λόγω της επίθεσης.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι η Τζο Κοξ πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε από έναν ένοπλο. “Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την Τζο και την οικογένειά της”, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι είναι “σε κατάσταση σοκ” από την είδηση της επίθεσης σε βάρος της Κοξ.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…