Βρετανία: Οι ακροδεξιοί έχασαν την ευκαιρία τους.

Μετά την χθεσινή νέα ήττα της Μέι η λογική διέξοδος για τη Βρετανία είναι οι εκλογές και ο Κόρμπυν τις ζήτησε άμεσα. 

2018 20 populism new

Όμως οι εκλογές σημαίνουν παράταση του Brexit και ταυτόχρονη διενέργεια ευρωεκλογών. Δηλαδή στρατηγική υποχώρηση για τους Συντηρητικούς οι οποίοι αναζητούν οποιαδήποτε άλλη λύση. Η τρίτη ήττα της Μέι ήταν ήττα αυτή τη φορά και των σκληρών Συντηρητικών Brexiteers. 

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δυο από τους τρεις ηγέτες τους, ψήφισαν για πρώτη φορά την πρόταση της κυβέρνησης τους δηλώνοντας ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία που επιθυμούν φαίνεται πια ανέφικτη. Μόνον 30 από τους 80 σκληρούς Συντηρητικούς Brexiteers επέμειναν στη γραμμή της μη συμφωνίας. Αλλά με μόνον 5 διαρροές από τους Εργατικούς (μεγάλη επιτυχία του Κόρμπυν) η Μέι και ο Τζόνσον μαζί έχασαν καθαρά. Αν λοιπόν δεν προκηρυχθούν εκλογές, τη Δευτέρα ο Κόρμπυν έχει νέα και καλύτερη ευκαιρία να περάσει την δική του πρόταση για αποχώρηση από την ΕΕ αλλά παραμονή στην τελωνειακή ένωση και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Οι διαδηλώσεις των ακροδεξιών έξω από το Κοινοβούλιο χθες Παρασκευή έβραζαν από οργή. Ένας ομιλητής του UKIP θημήθηκε τον αποκεφαλισμό του Καρόλου του Α’. Οι βουλευτές των Εργατικών δέχονταν προπηλακισμούς κατά την είσοδο τους για να ψηφίσουν. Όμως η βρετανική κοινωνία στο σύνολο της δείχνει να κινείται σε άλλη κατεύθυνση, με ισχυρή πια την πίεση και των μη αγγλικών εθνικών κοινοτήτων. Οπότε η Μέι βρίσκεται στο μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. 

Αν δεχτεί το αίτημα Κόρμπυν για εκλογές θα την κατακρεουργήσουν οι σκληροί δικοί της ότι έθαψε το Brexit. Αν αφήσει τη Βουλή να συνεδριάσει τη Δευτέρα, ο Κόρμπυν έχει μεγαλύτερη πιθανότητα από ποτέ να περάσει την πρόταση του, εξέλιξη που θα αποτελέσει ακόμη πιο στρατηγική ήττα για τους Συντηρητικούς. Το βράδυ της Παρασκευής κυκλοφόρησε η πληροφορία για μια ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα με μορφή “δεύτερου γύρου”. Η πρόταση της Μέι ενάντια στην πρόταση που θα είναι επικρατέστερη από τις ψηφοφορίες της Δευτέρας (μια εκδοχή της πρότασης Κόρμπυν δηλαδή). 

Θεσμικά αμφιβολης νομιμότητας διαδικασία και επίσης πιθανή να οδηγήσει κι αυτή σε μη απόφαση, γιατί πάντα υπάρχουν τα λευκά. Όσο μπερδεμένη κι αν είναι η διαδικασία, πολιτικά το θέμα έχει απλοποιηθεί. Εκλογές με προσωρινή τουλάχιστον παραμονή στην ΕΕ ή μια απόφαση αποχώρησης πιο κοντά στους Εργατικούς παρά στην Μέι. Η επιλογή ανάμεσα στα δυο θα είναι ίσως η τελευταία στην θητεία της Μέι ως πρωθυπουργού. 

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εμάς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους; Το κυριότερο είναι ότι ο Τζόνσον και ο Ρις-Μόγκ που αποτελούν το βρετανικό αντίστοιχο της ΛεΠεν αλλά βρίσκονται μέσα στους Συντηρητικούς λόγω δικομματισμού δεν κατάφεραν να ελέγξουν το παιχνίδι. Δεν θα έχουμε ένα Brexit υπό ακροδεξιά και εθνικιστική ηγεμονία. Τα υπόλοιπα, παραμονή της Βρετανίας ή ήπιο Brexit των Εργατικών, θα κριθούν στην πορεία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…