Βρετανία: Εκδίδει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Υπουργείο Εσωτερικών: «Δεν θα καταπατηθούν ή παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Ασάνζ» - Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για "κατασκοπεία". Ο Ασάνζ κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη 175 ετών.

AP22168342752591

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοση του ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Έπειτα από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές. Η Πατέλ αναμενόταν να αποφασίσει εάν θα υπογράψει την εντολή έκδοσης.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αν καταδικαστεί, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 175 ετών.

Οι αρχές των ΗΠΑ επιδίωξαν να καθησυχάσουν όσον αφορά τη μεταχείριση που θα επιφυλάξουν στον ιδρυτή του WikiLeaks:

Ο κ. Ασάνζ όπως πληροφορεί το bbc, έχει προθεσμία 14 ημερών για να ασκήσει έφεση στην απόφαση σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από το Υπουργείο Εσωτερικών, διαμηνύθηκε πως σε ότι αφορά την έκδοση του κ. Ασάνζ δεν θα καταπατηθούν ή παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του δημοσιογράφου, ενώ φαίνεται να διαβεβαιώνουν πως καθ’όλη τη διάρκεια παραμονής του στις ΗΠΑ ο κ. Ασάνζ θα έχει «σωστή αντιμετώπιση».

Η έκδοσή του αποτέλεσε αντικείμενο πολλών δικών από τη σύλληψή του, η οποία έλαβε χώρα αφότου ο Ασάνζ αναζήτησε διπλωματικό καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού για επτά χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2021, μια απόφαση του δικαστηρίου διαπίστωσε ότι ο Ασάνζ δεν μπορούσε να εκδοθεί καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «καταπιεστικό», λόγω της ψυχικής του υγείας.

Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε αυτή την απόφαση τον περασμένο Δεκέμβριο, λέγοντας ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ με βάση τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με τη μεταχείρισή του εκεί. Αυτές περιλάμβαναν δεσμεύσεις ότι ο Ασάνζ δεν θα υπόκειται σε «ειδικά διοικητικά μέτρα», ούτε θα κρατηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας πριν ή μετά τη δίκη.

Οι εγγυήσεις αυτές φαίνεται πως «έπεισαν» τους βρετανούς δικαστικούς, αλλά όχι την αρραβωνιαστικιά του, τη Στέλλα Μόρις, που φοβάται για την υγεία του αν εκδοθεί σε μια χώρα η οποία, όπως καταγγέλλει,«συνωμοτούσε για να σκοτώσει τον Τζούλιαν εξαιτίας αυτών που δημοσιοποίησε».

Ποιος είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ

Γεννημένος στην πόλη Τάουνσβιλ της αυστραλιανής πολιτείας Κουίνσλαντ το 1971, ο Ασάνζ συνήθισε από παιδί στη νομαδική ζωή καθώς οι γονείς του είχαν έναν περιοδεύοντα θεατρικο θίασο. Έγινε πατέρας στα 18 του και αμέσως ξεκίνησαν οι δικαστικοί αγώνες για την επιμέλεια. Η εξέλιξη του ίντερνετ του έδωσε την ευκαιρία να αξιοποιήσει το ταλέντο που φάνηκε από νωρίς ότι είχε στα μαθηματικά το οποίο άρχισε να αξιοποιεί ιδιαίτερα από το 1994 και έπειτα που αποφάσισε να δουλέψει ως προγραμματιστής ελεύθερου λογισμικού.

Το 2006 Τζούλιαν Ασάνζ ίδρυσε τον ιστότοπο Wikileaks, ο οποίος δημοσιοποιεί εμπιστευτικά έγγραφα και εικόνες και ο οποίος έκανε πρωτοσέλιδα παγκοσμίως τον Απρίλιο του 2010 όταν έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό που δείχνει αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν και να σκοτώνουν 18 αμάχους από ένα ελικόπτερο στο Ιράκ.

Ίδρυσε τον ιστότοπο μαζί με μια ομάδα ανθρώπων με τα ίδια ενδιαφέροντα και δεξιότητες και δημιούργησαν ένα “νεκρό γραμματοκιβώτιο” με βάση το διαδίκτυο για όσους θέλουν να διαρρεύσουν απόρρητο υλικό.

Υιοθέτησε έναν νομαδικό τρόπο ζωής και ”έτρεχε” τον Wikileaks από διάφορους χώρους που άλλαζε κάθε τόσο.

Περνούσε μεγάλα διαστήματα νηστικός και επικεντρωνόταν στην δουλειά με ελάχιστες ώρες ύπνου, σύμφωνα με τον Ραφί Χατσαντουριάν, δημοσιογράφο του περιοδικού New Yorker, ο οποίος πέρασε πολλές εβδομάδες ταξιδεύοντας μαζί του.

Η έκδοσή του αποτέλεσε αντικείμενο πολλών δικών από τη σύλληψή του

Αργότερα την ίδια χρονιά ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αργότερα αφήνεται ελεύθερος με εγγύηση μετά την έκδοση από τη Σουηδία διεθνούς εντάλματος σύλληψης με κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση.

Οι σουηδικές αρχές θέλουν να τον ανακρίνουν έπειτα από καταγγελίες μιας γυναίκας ότι την βίασε και μιας άλλης ότι την κακοποίησε σεξουαλικά και την υποχρέωσε σε ερωτική επαφή τον Αύγουστο του 2010 στη διάρκεια επίσκεψής του στη Στοκχόλμη για μια ομιλία του.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι και οι δύο σεξουαλικές επαφές ήταν με τη συναίνεση των γυναικών και ξεκινάει μια μακρά δικαστική μάχη με εκείνον να καταλήγει να ζητάει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την έκδοσή του.

Αφού πέρασε σχεδόν επτά χρόνια μέσα στην πρεσβεία ο Ασάνζ συνελήφθη από την βρετανική αστυνομία και μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς στο Λονδίνο, όπου παρέμενε μέχρι σήμερα.

Με την σύλληψή του Ασάνζ είχε ακολουθήσει μήνυμα στο Twitter του προέδρου του Ισημερινού Λένιν Μορένο: «Ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ύστερα από τις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και καθημερινών πρωτοκόλλων.

Οι Αμερικανοί ενεργοποίησαν το ένταλμα του 2012, με το οποίo ζητούσαν από τις βρετανικές αρχές την έκδοση του ενώ ο βρετανός δικαστής είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του, αποκαλώντας τον «νάρκισσο» και προσάπτοντάς του ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα γίνει διάσημος, ακόμα κι αν με τις πράξεις του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων.

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης