Βρετανία: Ανακαλύφθηκε σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό με σκηνές από την Ιλιάδα

Ο Τζιμ Ίρβαϊν, γιος του ιδιοκτήτη χωραφιού, Μπράιαν Νέιλορ, έκανε την αρχική ανακάλυψη αφού εντόπισε «ασυνήθιστα κεραμικά» σε έναν περίπατό του, κατά τη διάρκεια του λόκνταουν του 2020, και επικοινώνησε με την αρχαιολογική ομάδα στο Συμβούλιο της κομητείας Leicestershire.

iliada

Μια ρωμαϊκή έπαυλη και ένα σπάνιο ψηφιδωτό που απεικονίζει σκηνές από την Ιλιάδα του Ομήρου, βρέθηκε κάτω από ένα χωράφι αγρότη στην κομητεία Ράτλαντ, στα Ανατολικά Μιντλαντς στη Βρετανία. Το ψηφιδωτό έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο παράδειγμα του είδους του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα ευρήματα, τα οποία ανακαλυψε ο γιος του ιδιοκτήτη του χωραφιού, μελέτησαν αρχαιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Οι ιστορικοί χαρακτήρισαν το ψηφιδωτό ως «ένα από τα πιο αξιόλογα και σημαντικά που έχουν βρεθεί ποτέ στη Βρετανία». Το ψηφιδωτό και το περιβάλλον συγκρότημα της βίλας προστατεύονται πλέον ως μνημείο του καταλόγου από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού (DCMS).

Ο Τζιμ Ίρβαϊν, γιος του ιδιοκτήτη χωραφιού, Μπράιαν Νέιλορ, έκανε την αρχική ανακάλυψη αφού εντόπισε «ασυνήθιστα κεραμικά» σε έναν περίπατό του, κατά τη διάρκεια του λόκνταουν του 2020, και επικοινώνησε με την αρχαιολογική ομάδα στο Συμβούλιο της κομητείας Leicestershire.

iliada2

«Η οικογένειά μου καλλιεργεί αυτή τη γη εδώ και 50-60 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του λόκνταουν πέρυσι, παρατήρησα κάποια κεραμικά στο έδαφος που δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο που είχα δει στο παρελθόν», δήλωσε.

«Κατεβήκαμε εδώ κάτω με ένα φτυάρι και έσκαψα μια ρηχή τάφρο και βρέθηκα ακριβώς στο σωστό σημείο. Το να βλέπεις κάτι που ήταν αδιατάρακτο για 1700 χρόνια περίπου είναι εκπληκτικό», είπε.

Το ψηφιδωτό, το οποίο σχηματίζει το δάπεδο ενός χώρου που εκτιμάται ότι ήταν τραπεζαρία ή χώρος διασκέδασης της βίλας, έχει διαστάσεις 11 x 7 μέτρα.

Τα ψηφιδωτά χρησιμοποιούνταν τακτικά σε ιδιωτικά και δημόσια κτίρια σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και συχνά απεικόνιζαν διάσημες μορφές από τη μυθολογία.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ψηφιδωτό θεωρείται μοναδικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς απεικονίζει τον Αχιλλέα και τη μάχη του με τον Έκτορα στο τέλος του Τρωικού Πολέμου.

iliada3

Ο χώρος είναι τόσο μεγάλος που μόνο ένα μικρό μέρος του συγκροτήματος έχει ανασκαφεί. Μέχρι στιγμής, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει ότι η μεγάλη έπαυλη περιβάλλεται από αχυρώνες, κυκλικές κατασκευές και πιθανώς ένα λουτρό.

Το συγκρότημα είναι πιθανό να κατοικείτο από ένα πλούσιο άτομο που γνώριζε την κλασική λογοτεχνία και που έζησε μεταξύ του 3ου και του 4ου αιώνα μ.Χ.

«Πρόκειται για κάποιον που γνώριζε τους κλασικούς, που είχε τα χρήματα για να παραγγείλει ένα έργο με τόση λεπτομέρεια, και είναι η πρώτη απεικόνιση αυτών των ιστοριών που έχουμε βρει ποτέ στη Βρετανία», δήλωσε ο Ντάνκαν Γουίλσον, διευθύνων σύμβουλος του δημόσιου οργανισμού, Historic England.

Ο Ίρβαϊν δήλωσε ότι το χωράφι δεν θα χρησιμοποιείται πλέον για καλλιέργεια, ώστε να προστατευθεί η περιοχή. Περαιτέρω ανασκαφές έχουν προγραμματιστεί στην περιοχή για το 2022.

Η ανακάλυψη της βίλας του Ράτλαντ θα προβληθεί στην εκπομπή του BBC Two «Digging for Britain», στις αρχές του 2022.

ΠΗΓΗ: BBC, ertnews.gr

Φωτογραφίες: Historic England