Newsroom

Newsroom

Βρέθηκαν κομμάτια της ατράκτου κοντά στην Κάρπαθο – Για τρομοκρατική ενέργεια κάνουν λόγο Αιγύπτιοι, Ρώσοι και Αμερικανοί (ΦΩΤΟ)

Βρέθηκαν τα συντρίμμια της ατράκτου του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία. Οπως τονίζεται, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου γνωστοποίησε ότι τα πρώτα συντρίμμια εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.

573de6941dc5249c5c8b508e

Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir, Αχμέντ Αντέλ επιβεβαίωσε στο CNN ότι “βρέθηκαν τα συντρίμμια”.

Την έκρηξη βόμβας θεωρούν ως την πιθανότερη αιτία για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Μια τρελή πορεία φαίνεται πως ακολούθησε το αεροπλάνο της EgyptAir πριν εξαφανιστεί, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος

«Στις 3:37 πμ αμέσως μετά την είσοδο του αεροσκάφους στο FIR του Καΐρου στα 37.000 πόδια το αεροπλάνο άλλαξε πορεία κατά 90 μοίρες προς τα αριστερά και μετά κάνοντας ένα κύκλο 360 μοιρών προς τα δεξιά κατέβηκε από τα 37000 πόδια στα 15000 πόδια και μετά στα 10000 πόδια οπότε και χάθηκε το ίχνος του» δήλωσε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές Αρχές πραγματοποιούν έρευνες νότια της Καρπάθου, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι εκείνη την στιγμή.

Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε Mayday, αναφέρει η ελληνική πλευρά, που είναι και η τελευταία που επικοινώνησε με τον πιλότο.

Τη συνδρομή φίλων και συμμάχων χωρών που διαθέτουν δορυφόρο στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε η Ελλάδα για την πιθανότητα να έχει ληφθεί εικόνα που να βοηθήσει τις αρχές της Αιγύπτου και της Ελλάδας να λύσουν το μυστήριο με την εξαφάνιση του αεροσκάφους των αιγυπτιακών αερογραμμών που αγνοείται από τις 3:37 το πρωί, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο γαλλικό δορυφορικό πρόγραμμα HELIOS.

>

Ρωσική Υπηρεσία Πληροφοριών για την εξαφάνιση της πτήσης της EgyptAir: Ίσως να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα

Η πτήση της EgyptAir MS804 ίσως να συνετρίβη ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής επίθεσης δήλωσε ο διευθυντής της FSB, της υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορτνικόφ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Δυστυχώς ακόμα ένα επεισόδιο με αεροπλάνο των Αιγυπτιακών Αερογραμμών έλαβε χώρα σήμερα. Είναι πολύ πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να σκότωσε τα 66 άτομα από 12 χώρες» δήλωσε ο Μπορτνικοφ

Ο ίδιος κάλεσε «Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένων των εταίρων μας στην Ευρώπη, να λάβουν κοινά μέτρα ώστε να εντοπίσουν πρόσωπα που ενέχονται σε αυτή την τραγική επίθεση»

Αιγύπτιος υπουργός: Πιο πιθανή αιτία της συντριβής η τρομοκρατική επίθεση παρά η τεχνική βλάβη

Πιο πιθανό το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας παρά της τεχνικής βλάβης σύμφωνα με τον υπουργό Αεροπορίας της Αιγύπτου Σερίφ Φάθι, που έδωσε συνέντευξη Τύπου για τη συντριβή του αεροσκάφους της EgyptAir

Ο Σερίφ Φάθι είπε αρχικά ότι το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης ή του τεχνικού προβλήματος δεν μπορεί να αποκλειστούν ως πιθανές αιτίες συντριβής, αλλά προς το τέλος της συνέντευξης και κάτω από την πίεση των δημοσιογράφων παραδέχτηκε ότι το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας είναι πιο πιθανό από την τεχνική βλάβη.

Ακόμη, ο Αιγύπτιος υπουργός ανέφερε ότι έρευνες επικεντρώνονται κοντά στην Κάρπαθο (δεν είχαν βρεθεί ακόμη τα συντρίμμια).

Ανέφερε ακόμη ότι δεν είχε γίνει γνωστό κάποιο πρόβλημα ασφαλείας με κάποιους από τους επιβάτες και επέμεινε ότι τα ταξίδια προς την Αίγυπτο παραμένουν ασφαλή.

Στην ερώτηση για το αν είχε αυξηθεί η τρομοκρατική απειλή πριν το αεροπορικό δυστύχημα ο Φάθι αρκέστηκε να απαντήσει πως αυτό δεν το γνωρίζει.

Ο Αιγύπτιος υπουργός επιβεβαίωσε ακόμη ότι το Airbus είχε κάνει μια στάση στην Τυνησία πριν αναχωρήσει για Παρίσι από όπου λίγες ώρες αργότερα απογειώθηκε για Κάιρο.

Ο Φάθι ανέφερε ακόμη δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από τις μαρτυρίες ορισμένων ότι είδαν λάμψεις στον ουρανό κατά την εξαφάνιση του αεροσκάφους.



Ολάντ: Το αεροπλάνο συνετρίβη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι “καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί” σχετικά με τα αίτια της εξαφάνισης πριν από μερικές ώρες πάνω από τη Μεσόγειο αεροσκάφους της EgyptAir.

“Οι πληροφορίες που μπορέσαμε να συλλέξουμε δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη και χάθηκε”, δήλωσε ο Ολάντ επιβεβαιώνοντας ότι 66 άνθρωποι επέβαιναν σε αυτό, ανάμεσά τους 15 Γάλλοι.

“Έχουμε καθήκον να μάθουμε τα πάντα, να μάθουμε τα αίτια αυτού που προκλήθηκε και καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε και να εξεταστεί περισσότερο από κάποια άλλη. Όταν θα έχουμε την αλήθεια, τότε θα πρέπει να αντλήσουμε όλα τα συμπεράσματα, είτε αυτό είναι δυστύχημα, είτε ισχύει μια άλλη υπόθεση που ο καθένας έχει στο μυαλό του, ίσως η εκδοχή μιας τρομοκρατικής ενέργειας”.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι θέλει “τα πάντα να τεθούν στη διάθεση των ελληνικών και των αιγυπτιακών αρχών ώστε σε συντονισμό με αυτές να μπορέσουμε να στείλουμε πλοία και αεροσκάφη”, για να βρεθεί ο τόπος της συντριβής και να περισυλλεγούν τα συντρίμμια.

Εκφράζοντας την “θλίψη” και την “αλληλεγγύη” του προς τις οικογένειες των θυμάτων, ο Ολάντ δήλωσε ότι ελήφθησαν “μέτρα” για τις οικογένειες αυτές και ένα “κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης τέθηκε αμέσως σε λειτουργία”.

Κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης συγκροτήθηκε το πρωί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ απ΄όπου αναχώρησε το αεροσκάφος Α320, το οποίο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο ενώ είχε εισέλθει στον αιγυπτιακό FIR.

Η γαλλική δικαιοσύνη αρχίζει τη διενέργεια έρευνας

Η γαλλική δικαιοσύνη ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διενέργεια έρευνας για την εξαφάνιση του αεροσκάφους της EgyptAir που πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

“Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο” της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.

“Πληροφορίες κυκλοφορούν αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί”, τόνισε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με οικογένειες των επιβατών οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί σε ένα ξενοδοχείο στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ.

Ο Ερό είπε επίσης ότι η EgyptAir διαθέτει “από σήμερα το απόγευμα” θέσεις για συγγενείς των επιβατών που επιθυμούν να μεταβούν στο Κάιρο.

“Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί πριν προβούμε σε σχόλια ή εκφράσουμε υποθέσεις”, “πάρα πολλές πληροφορίες κυκλοφορούν που δεν έχουν ελεγχθεί”, τόνισε εκφράζοντας εκ νέου την “αλληλεγγύη” του προς τις οικογένειες αυτές.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες ακόμη για την ξαφνική εξαφάνιση του Airbus Α320. Το πλήρωμά του δεν έστειλε σήμα κινδύνου, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό και την ελληνική πολιτική αεροπορία, κάτι που οδηγεί στην υπόθεση πως σημειώθηκε ένα βίαιο και ξαφνικό συμβάν.

“Επί του παρόντος, δεν γνωρίζουμε γιατί το αεροπλάνο εξαφανίστηκε”, δήλωσε νωρίτερα εκπρόσωπος της EgyptAir. “Καμιά υπόθεση δεν μπορεί να αποκλειστεί για τα αίτια της εξαφάνισης”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Η Ελληνική συμμετοχή στις έρευνες

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, μετά από αναφορά των αρμόδιων πολιτικών αρχών περί απώλειας ίχνους αεροσκάφους αιγυπτιακών αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο από Παρίσι στο Κάιρο, στο όριο του FIR Αθηνών και εντός του FIR Καίρου, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέθεσαν άμεσα τις ακόλουθες δυνάμεις συμμετοχής σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή 130 ναυτικά μίλια νότια-νοτιοανατολικά της ν. Καρπάθου:

1 αεροσκάφος C-130 και 1 αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145H ήδη επιχειρούν στην περιοχή. Επίσης 1 C-130 ευρίσκεται σε ετοιμότητα στο αεροδρόμιο Καστελλίου Κρήτης.

Η Φρεγάτα ‘’ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ’’ ευρίσκεται εν πλω κινούμενη προς το χώρο του συμβάντος.

2 Ελικόπτερα (1 Super Puma και 1 S-70) έχουν μετασταθμεύσει στη ν. Κάρπαθο σε ετοιμότητα.

Το χρονικό της πτήσης του αεροπλάνου στο FIR Aθηνών

Η πτήση MSR 804, A320 των Αιγυπτιακών αερογραμμών, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 02:24 πμ τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΥΠΑ, αναγνωρίσθηκε και εξουσιοδοτήθηκε από τον αρμόδιο Ελεγκτή Εναερίου Κυκλοφορίας, για την πορεία της πτήσης του.

-Στις 02:48 πμ μεταβιβάζεται στον επόμενο τομέα Ελέγχου και εξουσιοδοτείται από τον αρμόδιο ελεγκτή, για το σημείο εξόδου από το FIR Αθηνών. Ο πιλότος ήταν ευδιάθετος και ευχαρίστησε στα Ελληνικά.

-Στις 03:27 πμ το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αεροσκάφος για μεταβίβαση επικοινωνίας και ελέγχου από το FIR Αθηνών στο FIR Καΐρου.

Παρά τις επανειλημμένες κλήσεις το αεροσκάφος δεν ανταποκρίθηκε, οπότε ο ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας κάλεσε στην συχνότητα κινδύνου χωρίς απόκριση από την πλευρά του αεροσκάφους.

-Στις 03:29 βρίσκεται πάνω στο σημείο εξόδου.

-Στις 03:29:40 πμ χάνεται το στίγμα του αεροσκάφους από το ραντάρ περίπου 7 ΝΜ νότια/νοτιοανατολικά από το σημείο ΚUMBI, εντός του FIR Καΐρου.

Άμεσα ζητήθηκε η συνδρομή των ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας για πιθανό εντοπισμό στόχου, χωρίς αποτέλεσμα.

-Στις 03:45 πμ ενεργοποιήθηκαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης μέσω ΕΚΣΕΔ, ΕΚΑΕ και ΚΕΝΑ, με παράλληλη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Καΐρου.

Ποιοι επέβαιναν στο μοιραίο αεροπλάνο

Πρόκειται για αεροσκάφος Airbus Α320 κατασκευής του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία και είχε 48.000 ώρες πτήσης, σύμφωνα με την κατασκευάστρια Airbus.

Η πτήση προς Κάιρο ήταν η πέμπτη πτήση της ημέρας. Το αεροσκάφος είχε περάσει προηγουμένως από Τυνησία και Ερυθραία, όπου όμως δεν είχε αναφερθεί τεχνικό πρόβλημα.

Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:15, εκτελώντας την πτήση MS804. Σύμφωνα με την EgyptAir, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (από τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα.

Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.

Καπετάνιος είδε μια λάμψη στον αέρα

Όπως μετέδωσε η πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, υπάρχει μια μαρτυρία από έναν καπετάνιο ο οποίος ανέφερε ότι είδε μια λάμψη στον αέρα στο σημείο που χάθηκε από τα ραντάρ το αεροσκάφος.


Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

InCollage 20240430 142826483

Καμπιαγιάννης: «Όσο δεν φεύγει ο Βαρτζόπουλος, ο Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για την επόμενη γυναικοκτονία»

Μέσω προσωπικής του ανάρτησης στο Facebook, ο γνωστός δικηγόρος αποδόμησε με τον πιο εύστοχο και επιστημονικό…

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

Αλεξιάδου

Βέφα Αλεξιάδου: Μετά τα λόγια αγάπης για Μαμαλάκη… επίθεση σε Κασσελάκη – «Να κάτσει στα αβγά του» (video)

«Όπως την είπα και τώρα σχετικά με τον γάμο των ομοφυλοφίλων. Δεν πρέπει να έχει…