Newsroom

Newsroom

Βραζιλία: Πάνω από 450.000 οι θάνατοι από κορονοϊό, φόβοι για τρίτο κύμα

Συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων καταγράφεται σε ημερήσια βάση από την αρχή του Μαΐου στη χώρα

ap brazks

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες Τρίτη το όριο των 450.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας, την ώρα που επιδημιολόγοι εκφράζουν τον φόβο ότι έρχεται τρίτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Συνολικά, έχουν διαπιστωθεί 452.031 θάνατοι ασθενών από τον Μάρτιο του 2020, συμπεριλαμβανομένων 2.173 τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που ειδικοί χαρακτηρίζουν πολύ υποτιμημένα.

Η χώρα αυτή των 212 εκατομμυρίων κατοίκων, που καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη, μετράει επίσης πάνω από 16 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα 73.453 διαγνώστηκαν μέσα σε μια μέρα.

Ο μέσος όρος θανάτων ημερησίως τις τελευταίες επτά ημέρες, που βρισκόταν πάνω από τους 3.000 στα μέσα του Απριλίου, πέρασε κάτω από τους 2.000 έναν μήνα αργότερα και παραμένει σταθερός γύρω στους 1.900 εδώ και δέκα ημέρες. Όμως αυτό που θορυβεί τους επιδημιολόγους είναι η συνεχής αύξηση του μέσου όρου των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση από την αρχή του Μαΐου, διότι είναι σίγουρο πως θα σημάνει αύξηση των θανάτων τις εβδομάδες που έρχονται, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή η άνοδος ενδέχεται να συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι οι υγειονομικές αρχές σε διάφορες πολιτείες της Βραζιλίας άρχισαν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα πριν από έναν μήνα, όταν ο αριθμός των θανάτων κατέγραψε μικρή πτώση.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ινστιτούτου Fiocruz, θεσμού αναφοράς σε ζητήματα δημόσιας υγείας στη Βραζιλία, ο κίνδυνος να σημειωθεί τρίτο κύμα είναι απτός, με την καμπύλη των μολύνσεων να βρίσκεται ήδη σε άνοδο στις 8 από τις 27 πολιτείες της χώρας και σχετικά επίπεδη σε άλλες 10.

Η εξάπλωση του ιού ενδέχεται να ευνοηθεί από την έλευση τον επόμενο μήνα του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου, όταν θα επικρατήσουν πιο χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως στον νότο.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης, που άρχισε καθυστερημένα και κινείται με αργό ρυθμό ως τώρα, δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδο που να μπορεί να μεταβάλει την κατάσταση. Περίπου 42,7 εκατομμύρια πολίτες έχουν λάβει μία δόση εμβολίου για την COVID-19 (το 20,14% του πληθυσμού) και 21 εκατομμύρια και τις δύο δόσεις (το 9,9%).

Ακόμη μια αιτία ανησυχίας: τα πρώτα κρούσματα της ινδικής παραλλαγής του ιού διαγνώστηκαν την περασμένη Πέμπτη στην πολιτεία Μαρανιάου (βορειοανατολικά) σε έξι μέλη πληρώματος φορτηγού πλοίου υπό σημαία Χονγκ Κονγκ.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι εδώ η μετάδοση του παραλλαγμένου στελέχους αυτού του νέου κορονοϊού στην κοινότητα· όμως ύποπτα κρούσματα έχουν ήδη καταγραφεί στις γειτονικές πολιτείες Σεαρά και Πάρα.

Ούτε απειλή του τρίτου κύματος μοιάζει ικανή να ανησυχήσει τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος την Κυριακή τέθηκε στην κεφαλή πορείας χιλιάδων μοτοσικλετιστών στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την οποία ακολούθησε μια πανηγυρική εμφάνισή του σε συγκέντρωση πλήθους χωρίς μάσκες.

Ο αρχηγός του κράτους διαβεβαίωσε πως η Βραζιλία ζει «το τέλος της πανδημίας» και καταφέρθηκε για πολλοστή φορά εναντίον των περιοριστικών μέτρων που παίρνουν οι κυβερνήτες των πολιτειών.

Εδώ και τρεις εβδομάδες επιτροπή της βραζιλιάνικης Γερουσίας μελετά τις «παραλείψεις» της κυβέρνησής του στη διάρκεια τη υγειονομικής κρίσης, η διαχείριση της οποίας έγινε με τρόπο εντελώς ανεύθυνο, κατά τους περισσότερους ειδικούς.

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…