Βραζιλία: Γυναικείο τείχος απέναντι σε ακροδεξιούς για το δικαίωμα 10χρονης στην έκτρωση

Ένα κορίτσι δέκα χρόνων στη Βραζιλία μένει έγκυος, μετά από βιασμό. Όπως αφηγείται η ίδια, ο θείος της τη βιάζει από τα έξι της χρόνια. Η προσπάθεια της 10χρονης να κάνει έκτρωση, θα εξελιχθεί σε περιπέτεια βουτηγμένη στο έρεβος, το οποίο θα καταφέρει να διαπεράσει, τελικά, μια ηλιαχτίδα ελπίδας, ζωγραφισμένη στα πρόσωπα δεκάδων γυναικών.

abortion

Δεκάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους της Βραζιλίας, χτίζοντας ένα τοίχος αλληλεγγύης για να προστατεύσουν δεκάχρονο κορίτσι από επίθεση ακροδεξιών που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο όπου έκανε έκτρωση, μετά τον βιασμό της από πρόσωπο του οικογενειακού της περιβάλλοντος. Η είσοδος του νοσοκομείου είχε καταληφθεί από τους ακροδεξιούς – πολέμιους των αμβλώσεων, οι οποίοι επιχείρησαν να την εμποδίσουν, με αποτέλεσμα η 10χρονη να μπει στο νοσοκομείο κρυφά, από άλλη είσοδο για να κάνει τελικά την έκτρωση.

Η σκέψη και μόνο του τερματισμού μιας εγκυμοσύνης στη Βραζιλία αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη απόφαση. Το απαρχαιωμένο νομικό πλαίσιο αλλά και τα φονταμενταλιστικά αντανακλαστικά μερίδας της κοινωνίας στη Βραζιλία, έχουν αποτρέψει εκατοντάδες γυναίκες, ακόμα και με τη βία, από το να αποφασίσουν όπως οι ίδιες επιθυμούν για το σώμα τους. Η άμβλωση είναι νόμιμη μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, όταν κινδυνεύει σοβαρά η ζωή μιας γυναίκας ή όταν το έμβρυο πάσχει από εγκεφαλοπάθεια. Σε μια χώρα που η σχετική νομοθεσία δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από το 1940, γυναίκες και κορίτσια που τερματίζουν τις εγκυμοσύνες τους υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Στην περίπτωση της δεκάχρονης, από τη στιγμή που υπήρξε θύμα βιασμού, το «ok» για να δώσει τέλος στην εγκυμοσύνη της δόθηκε από τις αρχές, μιας και, σύμφωνα με τον νόμο, θεωρούνται υπεύθυνες να αποφασίζουν για το τι «πρέπει» να κάνει ένα κορίτσι με το βιασμένο σώμα του.

Παρά το γεγονός ότι το κορίτσι είχε κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσει την έκτρωση, ακροδεξιοί φονταμενταλιστές ηθικολόγοι, με «μπροστάρισα» γνωστή οπαδό του Μπολσονάρο, δίνουν τα προσωπικά στοιχεία του κοριτσιού στη δημοσιότητα με σκοπό να την κάνουν να φοβηθεί και να αποτρέψουν την έκτρωση. 

Στα βουτηγμένα στο σκοτάδι μυαλά τους, μια έκτρωση είναι χειρότερη από τον βιασμό ενός παιδιού.

Ενώ η δεκάχρονη βρέθηκε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της για να καταφέρει να βρει νοσοκομείο που να δεχθεί να πραγματοποιήσει την επέμβαση, οι ακροδεξιοί θα βρεθούν ξανά μπροστά της για να την εμποδίσουν, έξω από το νοσοκομείο. Ουρλιάζουν «δολοφόνοι» στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ στη συνέχεια επιχειρούν να εισβάλουν μέσα στο κτίριο. Η προσπάθειά τους θα αποτύχει και το κορίτσι θα καταφέρει να μπει στο νοσοκομείο από πλαϊνή είσοδο. 

Δυστυχώς γι αυτούς, η Βραζιλία μπορεί να έχει ακροδεξιό πρόεδρο, το «αυγό του φιδιού» να εκκολάπτεται σε διάφορες γωνιές της, ωστόσο υπάρχει ακόμα κόσμος που αγωνίζεται για ένα πιο δίκαιο μέλλον. Δεκάδες γυναίκες θα βρεθούν έξω από το νοσοκομείο και θα χρησιμοποιήσουν τα σώματά τους ως ασπίδες για να περιφρουρήσουν το δικαίωμα στην έκτρωση και να δώσουν ένα μήνυμα στους συγκεντρωμένους ακροδεξιούς, ότι η ζωή ενός βιασμένου κοριτσιού αφορά όλη την κοινωνία, φωνάζοντας για το δικαίωμα στην έκτρωση.

 

Η συγκέντρωση των ακροδεξιών που τελικά ηττήθηκε, δεν ήταν ούτε αυθόρμητη, ούτε τυχαία. Η Sara  Giromini, γνωστή και ως Sara Winter, είναι αυτή που κρύβεται πίσω από τη δημοσιοποίηση των προσωπικών στοιχείων της δεκάχρονης αλλά και της τοποθεσίας του νοσοκομείου, που για λόγους ασφαλείας είχε κρατηθεί μυστική.

Μέχρι πέρυσι, η Sara Winter δούλευε για την κυβέρνηση Μπολσονάρο, ως συντονίστρια πολιτικής για τη μητρότητα, στο Υπουργείο Γυναικών, Οικογένειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ηγείται της ένοπλης ακροδεξιάς ομάδας «Os 300 do Brasil» και γνωστή οπαδός του ακροδεξιού προέδρου. Στις 15 Ιουνίου, είχε συλληφθεί ξανά σε διαμαρτυρία οπαδών του Μπολσονάρου μπροστά από το ανώτατο δικαστήριο, κρατώντας πυρσούς και όπλα.

Μετά από εισαγγελική παρέμβαση, ζητήθηκε από τις πλατφόρμες Google, Twitter και Facebook να αφαιρεθούν οι αναρτήσεις που στοχοποιούσαν την ανήλικη. Οι εταιρείες είχαν 24 ώρες για να αφαιρέσουν τις πληροφορίες ή να υποστούν πρόστιμο 9.000 $ την ημέρα. Στη συνέχεια, εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε και εναντίον της Sara Winter. 

Όσοι που θεωρούν ότι η απόφαση για τη δημιουργία μιας ζωής είναι αποκλειστικότητα κάποιου θεού, δεν θα απαντήσουν ποτέ γιατί ο θεός τους αποφασίζει να βιάζονται 10χρονα κορίτσια. Δεν θα απαντήσουν ποτέ γιατί ένα κορίτσι που έχει υποστεί τέτοια βια στο σώμα της, «πρέπει» να γεννήσει ένα παιδί, όταν η ίδια είναι παιδί.

Όλοι αυτοί οι εκπρόσωποι του σκότους, θα βρίσκουν πάντα απέναντί τους αποφασισμένα κορίτσια και γυναίκες που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεση στο σώμα τους, που θα σηκώνουν κεφάλι απέναντι στους βιαστές τους, που θα κρατάνε το χέρι η μια στην άλλη και θα προχωράνε μπροστά. 

Οι δύο κόσμοι τους, αποτυπώνονται πεντακάθαρα στις δύο συγκεντρώσεις έξω από το νοσοκομείο. Όσο μαύρο κι αν απλώνεται γύρω μας, μια ηλιαχτίδα αρκεί για να το διαπεράσει.

 

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης (video)

Λαζόπουλος 1

Χείμαρρος ο Λαζόπουλος: H μικρή χούντα των Πλεύρη, Άδωνι και Βορίδη ανέλαβε τον ρόλο της συγκάλυψης (video)

«Μην αφήσετε το τσεκούρι, κρατήστε ακέραιο το επάγγελμα σας του τσεκοροποιού», ανέφερε ο Λάκης Λαζόπουλος…

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

6168234

Στέφανος Κασσελάκης: Έσβησε τούρτα για τα γενέθλια του μετά την ορκωμοσία του – Τι δώρο του έκαναν (εικόνες)

Τούρτα για τα γενέθλια του έσβησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, λίγο μετά την…

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

5367790

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα