Newsroom

Newsroom

Βραζιλία: Βουλευτής χάνει την έδρα του λόγω… διασποράς fake news!

Ο δεξιός βουλευτής είχε υποστηρίξει πως χειραγωγείτο το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να εμποδιστεί η νίκη του Μπολσονάρου στις εκλογές

pexels photo 3989901

Το βραζιλιάνικο Ανώτατο Εκλογοδικείο (Tribunal Superior Eleitoral, TSE) αποφάσισε χθες Πέμπτη, για πρώτη φορά, να αφαιρεθεί η έδρα κοινοβουλευτικού εξαιτίας της διασποράς ψευδών πληροφοριών, μερικές ημέρες μετά την διαγραφή βίντεο που είχε μεταφορτωθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου για τον ίδιο λόγο.

Τα έξι από τα επτά μέλη του TSE τάχθηκαν υπέρ της αφαίρεσης της έδρας του δεξιού τοπικού βουλευτή Φρανσίσκου Φρανσισκίνι στο τοπικό κοινοβούλιο της πολιτείας Παρανά (νότια) και της στέρησης του δικαιώματός του να εκλέγεται σε δημόσια αξιώματα ως το 2026.

Πρώην αξιωματικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας, ο κ. Φρανσισκίνι ήταν επίσης ένας από τους συντονιστές της εκστρατείας του Ζαΐχ Μπολσονάρου ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2018.

Κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του που μεταδιδόταν απευθείας μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα που διεξαγόταν ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας εκείνης, ο πολιτικός είχε υποστηρίξει πως χειραγωγείτο το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να εμποδιστεί η νίκη του κ. Μπολσονάρου.

Εξαιτίας αυτού του ισχυρισμού, που έγινε χωρίς να παρουσιαστεί η παραμικρή απόδειξη, το TSE αποφάσισε να του αφαιρέσει την έδρα, κρίνοντάς τον ένοχο για «απρεπή χρήση μέσων επικοινωνίας» και «κατάχρηση εξουσίας».

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αλλά ο κοινοβουλευτικός έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο TSE, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το TSE εκδίκασε άλλη υπόθεση, που αφορούσε προσωπικά τον πρόεδρο. Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγορείτο στο πλαίσιο της υπόθεσης ότι ωφελήθηκε από τη χρηματοδότηση επικεφαλής επιχειρήσεων για τη μαζική αποστολή μηνυμάτων μέσω WhatsApp με περιεχόμενο επικριτικό για πολιτικούς του αντιπάλους κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του 2018.

Ωστόσο το δικαστήριο δεν καταδίκασε τον αρχηγό του κράτους, καθώς τα μέλη του έκριναν πως δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Όμως το TSE προειδοποίησε ότι, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ενόψει των γενικών εκλογών του 2022, «η μαζική αποστολή μηνυμάτων που περιέχουν ψεύδη ή ψευδείς πληροφορίες» ενδέχεται να τιμωρηθεί για τους ίδιους λόγους που το ώθησαν να αφαιρέσει την έδρα του βουλευτή Φρανσισκίνι.

Όπως και ο τοπικός βουλευτής, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου καταφέρεται εδώ και καιρό εναντίον του ηλεκτρονικού συστήματος ψηφοφορίας που αξιοποιείται στη Βραζιλία από το 1996, χωρίς ποτέ να έχει παρουσιάσει αποδείξεις για τις κατηγορίες του.

Αυτή την εβδομάδα ο ακροδεξιός πρόεδρος είδε να αφαιρείται από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και YouTube το βίντεο της εβδομαδιαίας απευθείας παρέμβασής του, στο οποίο αναφέρθηκε σε ψευδή είδηση που συνέδεε το εμβόλιο κατά της COVID-19 με το AIDS.

Για τον ίδιο λόγο, ανεστάλη για επτά ημέρες η λειτουργία του καναλιού του αρχηγού του κράτους στο YouTube τη Δευτέρα, ενώ έντεκα γερουσιαστές αξίωσαν την Τρίτη να ανασταλεί η λειτουργία των λογαριασμών του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Twitter και Instagram.

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Screenshot 2024 04 20 213831

Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Σοκάρουν τα ηχητικά ντοκουμέντα – Αποκαρδιωτική ολιγωρία από τις Αρχές

Ο αστυνομικός φρουρός του τμήματος, ο πρώτος που ενημερώθηκε από την 28χρονη ότι ήθελε να…

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

VOULI 5 5

Νέος δικαστικός χάρτης: Την Τρίτη εισάγεται κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής 19 Απριλίου

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

kakokairia amf 1 1

Πλημμυρισμένο και πάλι το Πήλιο: Απεγκλωβισμός οικογένειας Ισραηλινών που έμενε δίπλα σε χείμαρρο

Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής που τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

temph 1

Νίκος Πλακιάς για το κρατικό έγκλημα στα Τέμπη: «Επιβεβαιώνεται ο χειρότερος φόβος μας»

Τον εντοπισμό δείγματος ανθρώπινου γενετικού υλικού στο οικόπεδο που γίνονται οι δειγματοληψίες του χώματος από…