Βραβείο Σεναρίου για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου στο Φεστιβάλ Καννών

Το βραβείο Σεναρίου για την ταινία «The Killing of a Sacred Deer» κατέκτησαν οι Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου. Το βραβείο μοιράστηκαν με τη Βρετανίδα, Λιν Ράμσεϊ, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας «You were never really here», που προβλήθηκε τελευταία στο διαγωνιστικό τμήμα.

592b16001dc524d2768b46fc

Στην τελετή απονομής των βραβείων, η κριτική επιτροπή των Πέδρο Αλμοδόβαρ (πρόεδρος), Πάολο Σορεντίνο, Μάρεν Άντε, Γουίλ Σμιθ, Φαν Μπίνγκμπινγκ, Τζέσικα Τσάστεϊν, Παρκ Τσαν-Γουκ, Ανιές Ζαουί και Γκαμπριέλ Γιαρέν, επέλεξε να βραβεύσει με τον Χρυσό Φοίνικα την ταινία «The Square» του Ρούμπεν Έστλουντ.

«Ευχαριστώ την κριτική επιτροπή για αυτό το ωραίο δώρο, είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ενώ η Ράμσεϊ δήλωσε πολύ συγκινημένη για τη βράβευσή της.

Η Σοφία Κόπολα απέσπασε στις Κάννες το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία «The Beguiled», ένα ριμέικ της ταινίας «Ο προδότης» του 1971.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Ζβιαγκίντσεφ απέσπασε το βραβείο της κριτικής επιτροπής για την ταινία Loveless. Είναι η τρίτη φορά που ο Ρώσος δημιουργός βραβεύεται στο Φεστιβάλ των Καννών.

Το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας πήγε στην Νταϊάν Κρούγκερ, την πρωταγωνίστρια της γερμανόφωνης ταινίας «In the fade», ενώ το αντίστοιχο βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονεμήθηκε στον Χοακίν Φίνιξ για την ταινία You were never really here.

Η Γαλλίδα σκηνοθέτιδα Λεονόρ Σεράιγ τιμήθηκε με την Χρυσή Κάμερα, το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, για την κωμωδία «Jeune Femme», με πρωταγωνιστές τη Λετίσια Ντος και τον Γκρεγκουάρ Μονσενιόν.

Την τελετή λήξης και απονομής των βραβείων του 70ου Φεστιβάλ άνοιξε γύρω στις 20.20 η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι, φορώντας μια αστραφτερή μαύρη τουαλέτα.

Η κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Ισπανό σκηνοθέτη Πέδρο Αλμοδόβαρ, είχε παραδώσει τον φάκελο με την απόφασή της λίγο μετά το μεσημέρι, αφού αποσύρθηκε για αρκετές ώρες σε μια έπαυλη, αποκομένη από τον έξω κόσμο. «Ήταν μια δύσκολη ημέρα, οι ταινίες ήταν εξαιρετικές, παραδέχτηκε η ηθοποιός και μέλος της επιτροπής, Τζέσικα Τσαστέιν, μιλώντας πριν από την έναρξη της τελετής στο Canal+.

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσός Φοίνικας«The Square» του Ρούμπεν Έστλουντ

Βραβείο ΣκηνοθεσίαςΣοφία Κόπολα για το «The Beguiled»

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής«120 Βattements par Μinute» του Ρομπέν Καμπιγιό

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής ΕρμηνείαςΧοακίν Φίνιξ για το «You Were Never Really Here» της Λιν Ράμσεϊ

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας ΕρμηνείαςΝταιάν Κρούγκερ για το «In the Fade» του Φατίχ Ακίν

Βραβείο Καλύτερου ΣεναρίουΓιώργος Λάνθιμος – Ευθύμης Φιλίππου για το «The Killing of a Sacred Deer» και Λιν Ράμσεϊ για το «You Were Never Really Here»

Βραβείο της Επιτροπής«Loveless» του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ

Camera D’ Or – Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη«Jeune Femme» της Λεονόρ Σεράιγ (Γαλλία, Βέλγιο)Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας«A Gentle Night» του Κι Γιου (Κίνα) / Ειδική Μνεία στο «Katto» του Tέπο Αϊράκσινεν (Φινλανδία)

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

220328101503 ethniki omada ellada

Επίσημη ενημέρωση FIFA για Ντόπινγκ: Δεν υπάρχει θετικό δείγμα στην Εθνική Ανδρών

“Ο Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ενημερώθηκε επισήμως από τη FIFA πως δεν υπάρχει θετικό…

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Θεσσαλία

Κακοκαιρία Gori: Καμπανάκι Τσατραφύλλια για Θεσσαλία – Σε 20 ώρες θα πέσει το νερό τριών μηνών

Ο μετεωρολόγος του ALPHA, Γιώργος Τσατραφύλλιας προειδοποίησε για πολύ δύσκολες συνθήκες τη Παρασκευή και το…