Βραβείο Odysseus σε ντοκιμαντέρ για τον Ανωγειανό γάμο

Με το βραβείο "Ειδικής Mνείας", το "Odysseus Award", βραβεύτηκε το ντοκιμαντέρ "Καλώς ήρθατε συμπεθέροι", στην τελετή απονομής του 11oυ London Greek Film Festival, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην βρετανική πρωτεύουσα.

NewsRoom 22/05/2018 | 19:51

Το ντοκιμαντέρ, που έχει ως θέμα του τον Ανωγειανό γάμο στο γνωστό χωριό του Ψηλορείτη, "παντρεύει" με μοναδικό τρόπο το σύγχρονο με το παλιό χρησιμοποιώντας ανέκδοτο αρχειακό υλικό. Η παραγωγή απέσπασε καλές κριτικές στο London Greek film festival, οι οποίες το έφεραν στον τελικό του διαγωνισμού αντιμέτωπο με παραγωγές απ' όλον τον κόσμο.

Ο ντελάλης που ανακοίνωσε το γάμο στο χωριό, οι γυναίκες που ζύμωναν τα γαμοκούλουρα, οι άνδρες που ετοίμαζαν τα σφαχτά για το αντικριστό, οι νεαροί και οι νεαρές που μετέφεραν τα προικιά και τους βασιλικούς με τις εικόνες στο σπίτι του ζευγαριού αλλά και τα γλέντια που για μια ολόκληρη εβδομάδα ζούσαν όλοι στις γειτονιές, ήταν πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ μέχρι την νύχτα του γάμου που με λύρες, μαντινάδες και μπαλωθιές συνόδευσαν το ζευγάρι ως την εκκλησία.

Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται ο τραγουδοποιός και λυράρης Βασίλης Σκουλάς αλλά και ο Μανόλης Καλομοίρης, οι οποίοι συμμετείχαν στα γυρίσματά του, δίνοντας ξεχωριστό βάρος στην παραγωγή. Στα γυρίσματα έλαβαν μέρος όλοι οι κάτοικοι του χωριού των Ανωγείων, μικροί, μεγάλοι και ηλικιωμένοι.

Στην απονομή παραβρέθηκε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, κ. Δημήτριος Καραμήτσος-Τζιράς.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Μαρία Γιαχνάκη

Επιμέλεια-Απόδοση στην Αγγλική: Πέπη Οικονομάκη

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Ματίκας

Μοντάζ: Κοσμάς Φιλιούσης

Ήχος: Σπύρος Χατζίκος

Τεχνική κάλυψη: Studio Pixel

Παραγωγή: sceptic production

Διάρκεια 43 λεπτά