Το Βραβείο Βιβλίου Public 2018 στον Αλέξη Παπαχελά για το βιβλίο του για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ήταν μια πραγματική γιορτή για το βιβλίο η 5η απονομή των Βραβείων Βιβλίου Public 2018 που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 22ας Μαΐου 2018 στο θέατρο Παλλάς. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς απέσπασαν το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ελληνικό Non Fiction για το βιβλίο Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, Τόμος Α: 1942-1974.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος θεσμός βασίζεται αποκλειστικά στην ψήφο των αναγνωστών προκειμένου να βραβευτούν τα αγαπημένα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς σε έντεκα κατηγορίες. Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ήταν ο μοναδικός εκδοτικός οίκος που συμμετείχε στην κατηγορία Non Fiction με δύο τίτλους καθώς στην τελική δεκάδα βρέθηκε και ο τίτλος Φιλελευθερισμός του καθηγητή Αριστείδη Χατζή, ένας από τους πρώτους τίτλους της πετυχημένης σειράς δοκιμίων ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ. Η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από οχτώ χρόνια με την έκδοση βιβλίων για ενήλικες αλλά και της αφοσίωσης στο non fiction μέσα από ποιοτικές εκδόσεις ιστορικών βιβλίων, χρονογραφημάτων, βιογραφιών και δοκιμίων.

Ο δεύτερος τόμος του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά, Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, που καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1975 ως το 2014, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ – Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια

«Μα πόσες φορές στο έχω πει; Κόμματα άλλαζα, ιδεολογία ποτέ. Ήμουν από την αρχή ως το τέλος φιλελεύθερος».

Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς ηγέτες της μεταπολεμικής Ελλάδας, η τρικυμιώδης διαδρομή του οποίου σημάδεψε τις πολιτικές εξελίξεις επί επτά δεκαετίες, αυτοβιογραφείται, αποφασισμένος να μην κρύψει τίποτα.

Βασισμένη στις προσωπικές συνεντεύξεις τις οποίες παραχωρούσε επί μία δεκαετία (2007-2016) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, υπό τον όρο να δημοσιοποιηθούν μόνο μετά τον θάνατό του, η παρούσα έκδοση αποτελεί ίσως τη συγκλονιστικότερη πολιτική μαρτυρία που έχει κυκλοφορήσει τις τελευταίες δεκαετίες. Με τον χαρακτηριστικό λόγο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη -αυτό το μοναδικό ρέον μείγμα απλής καθαρεύουσας και κρητικής καθομιλουμένης- αναδεικνύεται ολοζώντανη η ταραγμένη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και σκιαγραφούνται με αμείλικτη ακρίβεια οι πρωταγωνιστές της.

Το βιβλίο αποκαλύπτει, συναρπάζει, σοκάρει, προβληματίζει. Πέρα από σημαντική πολιτική παρακαταθήκη, πέρα από βιβλίο αποκαλύψεων, είναι μια συγκλονιστική αποτύπωση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της πατρίδας μας, σκιαγραφημένη από έναν εξαιρετικά διορατικό, ρεαλιστή και σημαντικό πολιτικό που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία εβδομήντα χρόνια της ιστορίας της.

Η έκδοση περιλαμβάνει φωτογραφικό και ιστορικό αρχειακό υλικό από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης, αναλυτικό βιογραφικό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σύντομη παρουσίαση των ιστορικών προσώπων που αναφέρονται στις συνεντεύξεις, καθώς και συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα από το 1946 έως και το 1964. 

Ο συγγραφέας

Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε Οικονομικά και Διεθνείς Σχέσεις, στο Bard College και το Columbia University στις ΗΠΑ. Ασχολείται με την δημοσιογραφία από το 1983. Εργάσθηκε δεκαπέντε χρόνια ως ανταποκριτής ελληνικών μέσων στην Ουάσιγκτον. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1999. Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και συμπαρουσιαστής της εκπομπής ΙΣΤΟΡΙΕΣ στο ΣΚΑΙ. Έχει γράψει δύο ακόμη βιβλία, Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας και 17 Ν.

Βαριά καταγγελία για την Γκουίνεθ Πάλτροου: Κατηγορείται ότι τραυμάτισε σοβαρά συνταξιούχο γιατρό στο σκι

Βαριά καταγγελία για την Γκουίνεθ Πάλτροου: Κατηγορείται ότι τραυμάτισε σοβαρά συνταξιούχο γιατρό στο σκι

Σύμφωνα με την καταγγελία, η Γκουίνεθ Πάλτροου τραυμάτισε σοβαρά και εγκατέλειψε τον γιατρό που έκανε…