Βούτσης για εκλογικό νόμο: Ήρθε η ώρα να δείξουν όλοι τι πραγματικά θέλουν και να αναλογιστούν την ευθύνη τους

Να αναλογιστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Νίκος Βούτσης. Σχολιάζοντας τον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, υπογραμμίζει πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί «ικανοποιεί απολύτως την αξιακή και διαχρονική απαίτηση της Αριστεράς και όλων των αριστερών δυνάμεων».

5778d0811dc52480018b4651

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως περιμένει δημόσιο διάλογο από τα κόμματα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως όλοι πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αναλογιζόμενοι τις ευθύνες τους.

«Θα μιλήσουμε 10 μέρες τουλάχιστον μέσα στη Βουλή, δηλαδή από Τετάρτη-Πέμπτη κι ύστερα θα μπουν στις επιτροπές και θα γίνει πολύ ουσιαστικός διάλογος μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει για το ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές, ακόμα κι αν επί της αρχής δεν συγκεντρωθούν οι 200 βουλευτές, αν στα άρθρα 2 και 3 υπάρξει η πλειοψηφία των 2/3, ο κ. Βούτσης απάντησε: «Είναι στο άρθρο 4 αυτό που λέτε. Αυτό που λέτε ως πρόβλεψη ισχύει, δηλαδή αν ψηφιστεί το προακροτελεύτιο άρθρο βεβαίως θα ισχύσει».

Και υπογράμμισε: «Καθένας θα πάρει την ευθύνη του σε απόλυτο βαθμό για το πιο πολιτικό σύστημα θα υπάρχει στη χώρα μετά το κλείσιμο της κρίσης, μετά το κλείσιμο αυτού του κύκλου. Αυτό είναι το πολιτικό θέμα που τίθεται και βεβαίως βαραίνει ιστορικά και διαχρονικά όλες τις πολιτικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ (μπόνους έως 25 – 30 έδρες, εάν το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει ποσοστά από 42% και άνω), ο κ. Βούτσης ανέφερε πως μια τέτοια επιλογή θα καταστρατηγούσε την απλή αναλογική και θα επανέφερε τη «φιλοσοφία» του δικομματισμού.

«Όλοι ξέρουμε τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα έχουμε ζήσει», είπε ο πρόεδρος της Βουλής. «Θα λένε στον κόσμο ψήφισέ με για να πιάσω το 42% και να κυβερνηθεί η χώρα’» κι έτσι ο κόσμος θα πιέζεται να νοθεύσει τα κριτήριά του. Ή θα έχουμε λογικές δικομματισμού ή θα αναπτύξουμε κουλτούρα συνεργασίας σχολίασε ο κ. Βούτσης ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν διαφέρει από εκείνη, την οποία είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στις αρχές Ιουνίου του παρελθόντος έτους.

Ήλθε η ώρα να δείξουν όλοι τι πραγματικά θέλουν, κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.       

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…