Ειδικότερα, κατά τις σημερινές συναντήσεις του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με τον αντιπρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Qishan και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ομολόγου του Li Zhanshu, διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα και η Κίνα μπορούν από κοινού να οικοδομήσουν το μέλλον των σχέσεών τους ως πόλοι της παγκόσμιας ειρήνης και οικονομίας.
Ο κ. Βούτσης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, μετά από πρόσκληση του Li Zhanshu, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει «άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και γι΄ αυτό θεωρείται μία από τις ασφαλέστερες χώρες στην Ευρώπη και αποτελεί πόλο σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να γίνει όχι απλώς γέφυρα ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ- Κίνας, αλλά καθοριστικό σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη του προγράμματος “μία ζώνη- ένας δρόμος”».
Ο πρόεδρος της Βουλής, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει ενστερνιστεί το σχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος του προγράμματος παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της χώρας μας μετά την έξοδο από τις μνημονιακές δεσμεύσεις τον Αύγουστο του 2018» και τόνισε:
«Είμαστε η χώρα που εργάζεται μεθοδικά για να ανοίξουν οι δρόμοι για την ενέργεια, το εμπόριο και τον τουρισμό τόσο στα Βαλκάνια, όσο και στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για το κλείσιμο της τελευταίας Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης και την τοποθέτηση του Προέδρου Xi Jinping ως προς τον προσανατολισμό του κινεζικού σοσιαλισμού και το όραμα της Κίνας μέχρι το 2030, το οποίο εμπνέει και σε μας μία αισιοδοξία. Πιστεύουμε ότι η Κίνα με τον προσανατολισμό που έχει για τις διεθνείς σχέσεις μπορεί να είναι ένας πόλος ειρήνης, ισότιμης ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και ταυτόχρονα διαμόρφωσης των προϋποθέσεων για μια παγκόσμια διακυβέρνηση ισοτιμίας των λαών και άρσης των ανισοτήτων».
«Εμείς», επισήμανε συνεχίζοντας ο κ. Βούτσης, «εργαζόμαστε στην Ευρώπη για να υπάρξει μέλλον. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία κοινωνική σύγκλιση και μία νέα αρχιτεκτονική για το κοινό νόμισμα. Διαφορετικά, η ΕΕ μπορεί να οδηγηθεί ακόμη και σε διάλυση, γιατί δεν θα μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα της εποχής μας. Όχι μόνο στο προσφυγικό- μεταναστευτικό, αλλά και στα οικονομικά προβλήματα και τα προβλήματα της ειρήνης μέσα στο σύγχρονο κόσμο.
Θέλουμε να είμαστε όχι μόνο μία γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη, αλλά θέλουμε από κοινού να εργαστούμε έτσι ώστε η Κίνα ως μία πολύ μεγάλη παγκόσμια δύναμη κι η ΕΕ να ανακτήσουν ένα ρόλο που τους αξίζει ιστορικά απέναντι στη μονοκρατορία των ΗΠΑ ή σε άλλες δυνάμεις, οι οποίες δημιουργούν καινούρια ζητήματα, ενός νέου εμπορικού πολέμου ή εντάσεις στα όρια πολεμικών εξάρσεων και στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική».
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι «ο ΟΗΕ λαμβάνει αποφάσεις οι οποίες δεν εκτελούνται, όπως για παράδειγμα σχετικά με την Ιερουσαλήμ όπου 119 χώρες και όλη η ΕΕ είχαν συγκεκριμένη απόφαση για την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος και παρόλα αυτά υπήρξε βέτο και δεν έγινε δυνατό οι αποφάσεις του ΟΗΕ και για το Κυπριακό και για άλλα ζητήματα να επιβληθούν». «Αντίθετα», παρατήρησε, «βλέπουμε να πυροδοτούνται συνεχώς εστίες πολεμικές σε όλο τον κόσμο, που είναι αρνητικές για τους λαούς μας».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Qishan, κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ανέφερε ότι «οι σχέσεις Κίνας- Ελλάδας είναι άριστες και πραγματικά μπορούμε από κοινού να οικοδομήσουμε το μέλλον και των διμερών επαφών και της παγκόσμιας ειρήνης και της οικονομίας».
Όπως είπε, «χωρίς αμφιβολία, η αμοιβαία εμπιστοσύνη βασίζεται και στην αμοιβαία κατανόηση και στον αμοιβαίο σεβασμό. Οι δύο χώρες υποστηριζόμαστε πραγματικά. Η Ελλάδα είναι ένας καλός φίλος στην ΕΕ, που μιλάει για την Κίνα και υποστηρίζει την Κίνα. Η Ελλάδα πάντοτε σέβεται το δρόμο της Κίνας για το σοσιαλισμό, τα χαρακτηριστικά της και τα κοινωνικά συστήματα και τον κινεζικό πολιτισμό».
Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας, ομόλογος του Νίκου Βούτση, Li Zhanshu, ανέφερε ότι «η Κίνα και η Ελλάδα είναι θεματικοί εκπρόσωποι ιστορικά του “δρόμου του μεταξιού”, που άνοιξε πριν από τουλάχιστον 2.500 χρόνια. Τους συνδέει βαθιά αμοιβαία εμπιστοσύνη και δεν υπάρχουν πολιτικά εμπόδια μεταξύ των δύο χωρών».
«Η χώρα σας είναι ένα παράδειγμα ασφαλούς χώρας στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι η οικονομία σας θα αναπτυχθεί», ανέφερε και εξέφρασε την αισιοδοξία του για σταθερότητα στα Βαλκάνια.
«Ξέρουμε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά στην οικοδόμηση της πρωτοβουλίας “μίας ζώνης – ενός δρόμου”, είπε ο Li Zhanshu. «Είναι μία πρωτοβουλία για την ειρήνη, τη συνεργασία κι όχι επέκτασης όπως ανησυχούν κάποιες δυνάμεις. Υπάρχουν πάνω από 80 διεθνείς οργανώσεις και χώρες που έχουν υπογράψει με την Κίνα ένα μνημόνιο συνεργασίας της οικοδόμησης “μίας ζώνης κι ενός δρόμου”», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτή η πρωτοβουλία «λαμβάνει ευρεία υποστήριξη απ΄ όλον τον κόσμο» και κατέληξε:
«Ενθαρρύνουμε επίσης τις κινεζικές επιχειρήσεις να κάνουν περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, όπως των υποδομών, της νέας τεχνολογικής ανάπτυξης, της ναυτιλίας και τον τουρισμό».
Ο κ. Βούτσης κάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα και εξέφρασε στον αντιπρόεδρο της Κίνας τη διάθεση να επισκεφθούν τη χώρα μας ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο άμεσο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ