Μόνο με τις ψήφους της ΝΔ πέρασε το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη

Οι ψήφοι των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος το βράδυ της Τετάρτης οδήγησαν στην κύρωση του νομοσχεδίου – ταφόπλακα στα εργασιακά κεκτημένα.

5325605

Οι ψήφοι των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος το βράδυ της Τετάρτης οδήγησαν στην κύρωση του νομοσχεδίου – ταφόπλακα στα εργασιακά κεκτημένα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας:«Για την Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής «Επιθεώρηση Εργασίας» – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής», υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνο από τους 158 βουλευτές της ΝΔ, με σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε με τη σειρά της όλες τις αντεργατικές διατάξεις, δίνοντας την ψήφο της σε άρθρα που αποτελούν κοινοτικές οδηγίες, όπως οι πατρικές άδειες και η σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας. Το ΚΚΕ καταψήφισε όλες τις διατάξεις ζητώντας τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου.

Βροντερό «όχι» από τους εργαζόμενους στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, πλήθος διαδηλωτών είχε συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή δηλώνοντας με ξεκάθαρο τρόπο την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια περί κατάλυσης εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών.

«Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία και τους λαϊκούς αγώνες»«Οργάνωση στη βάση, αγώνας ταξικός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», είναι μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Σύνταγμα, με τη συγκέντρωση να ολοκληρώνεται λίγο πριν από τις 20:30.

Η απογευματινή κινητοποίηση ήταν συνέχεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα το πρωί της Τετάρτης στην Αθήνα αλλά και δεκάδες πόλεις της επικράτειας, με εργαζόμενους, νέους, εργατικούς φορείς, συνδικάτα και συλλογικότητες να στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

vouli 5 3

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή

Με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο αλλά και των υπολοίπων ζητημάτων της επικαιρότητας, ανέβηκε το θερμόμετρο στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως  «τον μεγαλύτερο μπαταχτσή της ελληνικής πολιτικής ζωής».

Διαβάστε επίσης: Άλαλος ο Μητσοτάκης για τον… τίτλο του μεγαλύτερου μπαταχτσή της χώρας – Κουβέντα για τα «θαλασσοδάνεια» της ΝΔ

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να… αναιρέσει τον εαυτό του, καθώς στην τοποθέτησή του, αν και αρχικά παραδέχθηκε πως θεσμοθετείται πρόσθετη εργασία δύο ωρών η οποία θα «αμείβεται» με ρεπό και στη συνέχεια κατάφερε να ισχυριστεί πως όσοι υποστηρίζουν ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, «έχουν πάρει ρεπό από την αλήθεια».

Η κυβέρνηση δέχθηκε τα «πυρά» και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

VOULI 5

«Το εργασιακό Νομοσχέδιο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτικής σας.  Απορρυθμίζετε τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνετε τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύετε τις συλλογικές συμβάσεις και ενισχύετε  τους ασύδοτους εργοδότες. Εκθεμελιώνετε το εργατικό δίκαιο, μας γυρίζετε πίσω στις ατομικές συμβάσεις. Οι μηχανισμοί ελέγχου αποδυναμώνονται, η ασυδοσία στην αγορά εργασίας γίνεται κανόνας», ανέφερε απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κ. Φώφη Γεννηματά.

«Ακόμα κι αν γίνει νόμος του δικού σας αντιδραστικού κράτους, ξέρετε πως ούτε για μια στιγμή δεν θα νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής. «Σύγχρονο είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, δουλειά για όλους με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του μεσαίωνα. Γι’ αυτό το έκτρωμά σας θα μείνει στα χαρτιά όπως και τόσοι άλλοι αντιλαϊκοί νόμοι πριν από αυτόν», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γ..Γ του ΚΚΕ.

«Η χειρότερη σκλαβιά είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή», σημείωσε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας ότι: «Ο μεγαλύτερος αρωγός σας είναι η αίσθηση εκεί έξω ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα για τον κόσμο της εργασίας που χειρότερα δεν μπορούν να γίνουν. Τίποτα δεν απειλεί μια χώρα περισσότερο από μια κυβέρνηση που ετοιμάζει εμφύλια επιδρομή εναντίον των ελάχιστων που έχουν μείνει στους πολλούς την ώρα που ακονίζει μαχαίρια και πιρούνια για να αρχίσει το φαγοπότι των ολίγων.».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…