Newsroom

Newsroom

Βούλγαρος Πρόεδρος: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από την Τουρκία

Η χθεσινή ένταση μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας μεταφέρθηκε σήμερα στο ανώτατο επίπεδο, των προέδρων τους, παραμονές των βουλευτικών εκλογών στην πρώτη.

58d569e21dc524485b8b48d0

Ο Ταγίπ Ερντογαν κατηγόρησε την Βουλγαρία ότι ασκεί «απαράδεκτες πιέσεις» στους τουρκικής καταγωγής πολίτες ώστε να μην ψηφίσουν το κόμμα της προτίμησής τους στις εκλογές της Κυριακής. Ο ομόλογός του Ρούμεν Ραντεφ απάντησε ότι η Βουλγαρία «δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικά από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία των νόμων».

Μιλώντας σε συνάντηση τριών χιλιάδων εκπροσώπων οργανώσεων Βουλγάρων και άλλων υπηκόων τουρκικής καταγωγής που ζουν στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε – μεταξύ άλλων – αναφερόμενος στις βουλγάρικες εκλογές: «Όπως μαθαίνουμε, όμως, γίνονται προσπάθειες ώστε να παρεμποδιστούν οι ομοεθνείς μας, τα αδέλφια μας με τουρκική καταγωγή που έχουν βουλγαρικά διαβατήρια, να ασκήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά το δικαίωμα ψήφου τους. Γίνονται προσπάθειες άσκησης πίεσης. Αυτό μας ανησυχεί βαθιά. Από τη μια η Βουλγαρία λέει, ότι έχει δημοκρατία και υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες ως χώρα-μέλος, ενώ από την άλλη ασκούνται πιέσεις στα άτομα τουρκικής καταγωγής ώστε να μη μπορέσουν να ψηφίσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Ποια είναι η ευρωπαϊκή συμπεριφορά σ’ αυτή την περίπτωση; Αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο ομόλογος του Ερντογάν, Ρούμεν Ραντεφ απάντησε ότι η Βουλγαρία «δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας, ειδικά από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία των νόμων».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε οι βουλγαρικές εκλογές να διενεργηθούν ειρηνικά και με τρόπο διαφανή και σύννομο», απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί ανάμειξης στα εσωτερικά άλλων χωρών. «Η Τουρκία πάντα σεβόταν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των χωρών», σημείωσε.

Προσερχόμενος στην δεξίωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είπε: «Βρίσκομαι εδώ για να δείξω τον σεβασμό μου στην γείτονα, εταίρο και φίλη μας Ελλάδα, την πατρίδα της δημοκρατίας», δίνοντας έτσι μια αιχμηρή απάντηση στα όσα ισχυρίστηκε οσουλτάνος. Όπως είπε, «η Βουλγαρία δεν δίνει, αλλά και δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας. Ιδιαίτερα από χώρες που δεν τηρούν την κυριαρχία του νόμου. Και ακόμα κάτι σημαντικό – κάθε κρατικός αξιωματούχος πρέπει να μάθει τα μαθήματα της ιστορίας και της γεωγραφίας. Θα ήθελα επίσης να σας διαβεβαιώσω, ότι οι βουλγαρικές βουλευτικές εκλογές θα διενεργηθούν κανονικά. Η Βουλγαρία είναι ευρωπαϊκή χώρα, η οποία ακολουθεί την εθνική νομοθεσία και όχι τα ξένα συναισθήματα».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…