Newsroom

Newsroom

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Νικητής η αποχή – Οριακά μπροστά η αριστερή συμμαχία

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21.00 ώρα Ελλάδας και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για οριακή νίκη της αριστερής συμμαχίας του Ζαν Λικ Μελανσόν.

AP22163432064938

Ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με το 2017 και αρκετά μειωμένη σε σχέση με το 2012 φαίνεται να είναι η συμμετοχή των Γάλλων στον πρώτο γύρο των σημερινών βουλευτικών εκλογών. Στις 18.00 ώρα Ελλάδας είχε ψηφίσει το 39,4% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, έναντι 40,75% που είχε ψηφίσει την ίδια ώρα το 2017 και 48,31% το 2012.

Με την αποχή να εκτιμάται λοιπόν ότι θα είναι τελικά περί το 53%, οι Γάλλοι εξακολουθούν να προσέρχονται στα 70.000 εκλογικά τμήματα της χώρας για να εκλέξουν τους 577 βουλευτές τους, μεταξύ των περίπου 6.300 υποψηφίων που κατέρχονται στις εκλογές.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα αποτελέσματα μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης, δηλαδή στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Αποτελέσματα που θα εκτιμηθούν επί τη βάσει των ήδη καταμετρημένων ψηφοδελτίων στα εκλογικά τμήματα που κλείνουν νωρίτερα και τα οποία λίγο πολύ θεωρούνται αξιόπιστα. Αντιθέτως οι προβλέψεις για τις έδρες που θα έχει το κάθε κόμμα την επόμενη Κυριακή που θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος θεωρούνται λιγότερο αξιόπιστες αφού θα βασιστούν σε δημοσκοπικές έρευνες που πραγματοποιούνται σήμερα έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Τα πρώτα αποτελέσματα

Οριακή νίκη στην αριστερή συμμαχία του Ζαν Λικ Μελανσόν έναντι της κεντρώας παράταξης του Μακρόν δίνουν εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία που επικαλείται η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν έρχεται τρίτος μπροστά από το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, τα exit polls δείχνουν ότι η συμμαχία Ensemble που έχει σχηματίσει ο Εμανουέλ Μακρόν λαμβάνει 25% των ψήφων (275-310 έδρες), ενώ η συμμαχία της Αριστεράς NUPES με επικεφαλής τον Ζαν-Λικ Μελανσόν 25,7% (180-210 έδρες).

Σε ό,τι αφορά ωστόσο τις έδρες που θα κερδίσει κάθε παράταξη στον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής, η παράταξη του Μακρόν έρχεται σύμφωνα με δημοσκοπικές έρευνες πρώτη, με αρκετές πιθανότητες να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή να έχει πάνω από 289 έδρες, ενώ η αριστερή συμμαχία NUPES παλεύει για 180 έως 210 έδρες το πολύ.

 

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

CropImage 20

Τέμπη: Εντυπωσιακό γκραφίτι αφιερωμένο στη μνήμη της άτυχης Κέλλυς σε λύκειο της Καλαμαριάς

Το έργο έκανε την εμφάνισή του στο 6ο Λύκειο Καλαμαριάς, όπου είναι μαθήτρια η 17χρονη…

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

ξοφασκια

Στο πλευρό Ελλήνων αθλητών της ξιφασκίας ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων η ΚΑΕ Παναθηναϊκός

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής, την παράταση χρήσης του ΟΑΚΑ από την Ελληνική Ομοσπονδία…