Newsroom

Newsroom

Βουλευτικές εκλογές Ρωσίας: Σοβαρή πτώση του κυβερνώντος κόμματος και μεγάλη άνοδος του Κομμουνιστικού Κόμματος

Αξιοσημείωτη πτώση για το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» και σημαντική άνοδος για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας μετά τη στήριξη του Ναβάλνι

AP111204029032

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των ρωσικών βουλευτικών εκλογών καταγράφεται σοβαρή πτώση του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», το οποίο συγκεντρώνει 38,87%(έναντι 54,2% στις εκλογές του 2016) των ψήφων με καταμετρημένο το 9,4% των πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών.

Εντυπωσιακή άνοδο σημειώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που συγκεντρώνει 25,02% (έναντι 13,34% στις εκλογές του 2016). Φαίνεται να επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, οι οποίες ήθελαν την «Ενιαία Ρωσία» να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία, που είχε στη Βουλή και να καθιστούν υποχρεωτική τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού ή δημιουργία συμμαχιών εντός της Βουλής έτσι ώστε να μην παρεμποδίζεται το κυβερνητικό νομοθετικό έργο. Η έναρξη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ξεκίνησε μετά τις 21:00 ώρα Μόσχας (συμπίπτει με τη θερινή ώρα Ελλάδας), αφού έκλεισαν οι κάλπες και στο δυτικότερο άκρο της Ρωσίας, τον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Αρκετά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως ένα μέρος της ανόδου οφείλεται στο άτυπο κάλεσμα της εξωκοινοβουλευτικής φιλοσοφικής παράταξης του κρατούμενου Ναβάλνι να… «κλείσουν τη μύτη τους και να ψηφίσουν κομμουνιστές», για να αποδυναμωθεί το κόμμα του Πούτιν.

Ακολουθεί το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό, στην ουσία υπερεθνικιστικό κόμμα με τον εκκεντρικό ηγέτη Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι με 9,57% των ψήφων, το νέο φιλελεύθερο κόμμα «Νέοι ‘Ανθρωποι» με 7,85% και ο κεντροαριστερός συνασπισμός «Δίκαιη Ρωσία» με 6,66%.

Τρομερή άνοδος της συμμετοχής

Εντυπωσιακή, όπως αναμενόταν, ήταν η συμμετοχή όσων είχαν ζητήσει εγκαίρως και αποκτήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικτυακή ψηφοφορία, τη μεγάλη καινοτομία αυτών των εκλογών. Στη Μόσχα η συμμετοχή τους έφθασε το 96,5% και άγγιξε τον αριθμό των 2 εκατομμυρίων ψηφοφόρων, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών ανήκουν στα πλέον συνειδητά και εξοικειωμένα με την τεχνολογία τμήματα του εκλογικού σώματος.

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο ωστόσο για τη γενική συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές, η οποία κινήθηκε στα παραδοσιακά χαμηλά επίπεδα (47,88% στις προηγούμενες εκλογές του 2016). Δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες είχε φθάσει σε όλη τη Ρωσία κατά μέσο όρο στο 45,15% και κατά τις εκτιμήσεις θα προσέγγιζε το 50% του εκλογικού σώματος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε το 99% των ψήφων στην Τσετσενία

Ο αυταρχικός ηγέτης της ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ κέρδισε περισσότερο από το 99% των ψήφων στις βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν μέχρι και χθες, Κυριακή, στη Ρωσία, ανέφεραν σήμερα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Πρώην αυτονομιστής που έγινε στη συνέχεια πιστός στο Κρεμλίνο, ο Καντίροφ διοικεί την Τσετσενία με σιδηρά πυγμή εδώ και σχεδόν 15 χρόνια καλλιεργώντας την προσωπολατρία γύρω από την οικογένειά του.

Σήμερα το πρωί, μετά την καταμέτρηση λίγων περισσότερων από το 50% των ψήφων, είχε συγκεντρώσει το 99,6%, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti.

Η ρωσική αντιπολίτευση κατήγγειλε σήμερα μαζική νοθεία στις βουλευτικές εκλογές, με το κόμμα του Κρεμλίνου να διεκδικεί μια ενισχυμένη πλειοψηφία δύο τρίτων των εδρών, έπειτα από μια ψηφοφορία από την οποία αποκλείστηκαν οι επικριτές του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Ραμζάν Καντίροφ συγκεντρώνει ποσοστά που είθισται να πλησιάζουν το 100% σε αυτή τη μικρή ρωσική δημοκρατία με μουσουλμανική πλειοψηφία. Στις εκλογές του 2016, είχε εξασφαλίσει το 97,9% των ψήφων.

Το καθεστώς του κατηγορήθηκε από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αναρίθμητους εκβιασμούς, όπως εξωδικαστικές εκτελέσεις καθώς και καταστολή των αντιπάλων του και σεξουαλικών μειονοτήτων.

Προσκείμενος στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο 44χρονος Ραμζάν Καντίροφ κυβερνά χωρίς αντίπαλο στην Τσετσενία, μια συντηρητική δημοκρατία του Καυκάσου που σπαράχθηκε από δύο αυτονομιστικές συγκρούσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Επιβλήθηκε στην εξουσία με βαναυσότητα και με την υποστήριξη του Κρεμλίνου, μετά τη δολοφονία του πατέρα του Άχμαντ σε βομβιστική επίθεση το 2004.

Στην Τσετσενία, τα πορτρέτα των Καντίροφ, πατέρα και γιου, καθώς και του Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκονται παντού.

Κλίμα εκφοβισμού καταγγέλλει η ΕΕ

Την απουσία διεθνών παρατηρητών στις βουλευτικής εκλογές στη Ρωσία, αλλά και το «κλίμα εκφοβισμού», κατήγγειλε σήμερα η ΕΕ.

Ερωτηθείς για τις εκλογές στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, είπε ότι ενόψει των εκλογών αυτών, η ΕΕ παρατήρησε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού, ενάντια σε όλες τις ανεξάρτητες επικριτικές φωνές και πως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς «αξιόπιστους» διεθνείς παρατηρητές.

Ο Πίτερ Στάνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για το ότι η Ρωσία απέτρεψε την ανάπτυξη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από αναφορές τοπικών ανεξάρτητων παρατηρητών κατά τη διάρκεια των εκλογών, υπάρχουν ενδείξεις καταπίεσης σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους. «Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιλογής που είχε ο ρωσικός λαός και περιόρισε επίσης την ικανότητά του να λάβει πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο και να κάνει μια τεκμηριωμένη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις εκλογές στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της συμφωνίας του Μινσκ και καλούμε τη Ρωσία να απέχει από ενέργειες που αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή», δήλωσε.

Η απάντηση του Κρεμλίνο 

Στις πολυάριθμες καταγγελίες για παρατυπίες το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών απάντησε με τη δική του στατιστική και την εκτίμηση ότι «σημαντικά προβλήματα δεν υφίστανται». Σύμφωνα με τον αρμόδιο διευθυντή του υπουργείου Μιχαήλ Νταβίντοφ, «από την έναρξη της τριήμερης διαδικασίας καταγράφηκαν 5.800 καταγγελίες (σ.σ. για παρατυπίες), σχεδόν μιάμιση φορά λιγότερες από τις βουλευτικές εκλογές του 2016».

Η πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, διοργανώτριας Αρχής των εκλογών, Έλα Παμφίλοβα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 8.539 ψηφοδέλτια σε 17 περιφέρειες και 54 εκλογικά τμήματα ακυρώθηκαν για διάφορους λόγους και υποστήριξε ότι χάρη στην προσπάθεια της ανεξάρτητης Αρχής της την τελευταία εξαετία είναι αδύνατη η απόκρυψη οποιασδήποτε παραβίασης του εκλογικού νόμου. Η ευρείας αποδοχής πρώην πολιτικός και υπουργός στις κυβερνήσεις υπό τον πρόεδρο Μπαρίς Γέλτσιν θέλησε μάλιστα να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό της, ζητώντας να απομακρυνθούν από τα καθήκοντά τους τουλάχιστον τρεις πρόεδροι τοπικών εφορευτικών επιτροπών και να παραπεμφθούν στις διωκτικές Αρχές λόγω «προκλητικών παραβιάσεων του νόμου».

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

καπερναρος

Β. Καπερνάρος για υπόθεση Λυγγερίδη: «Θα υπάρξουν πιέσεις, για να κλείσουν στόματα» (video)

«Η Αστυνομία δέχεται συνεχώς επιθέσεις στα γήπεδα, αλλά πάντα περνούσαν στο ντούκου», παραδέχτηκε ο πρόεδρος…