Βόθρος, εσμός, ξεφτίλα

Αυτό που καταφέρνει ο ΣΚΑΪ με τον ρόλο του, ξεκινώντας από την άθλια ενημέρωση και καταλήγοντας στο ακόμα πιο άθλιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, είναι η συνοχή του συστήματος αξιών: Σερβίρουμε σκουπίδια και θα φάτε σκουπίδια.

5071022

Όλοι ξέρουμε πια την δήλωση του παίκτη του Big Brother για τον βιασμό. Δε μου έκανε καμία εντύπωση, όποιος έχει βρεθεί σε παρέα, όποια έχει περπατήσει στον δρόμο, όλοι ξέρουμε πόσο εύκολα ευχόμαστε βιασμούς, θεωρούμε σέξυ τους βιασμούς, ή κάνουμε πλάκα για τους βιασμούς. Εντύπωση μου έκανε ο πάτος του ΣΚΑΪ, γιατί νόμιζα ότι παρακάτω δεν έχει. Τελικά είχε.

Κι έχουμε να δούμε κι άλλα, γιατί ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι χρυσωρυχείο. Και νούμερα θα κάνει και όλο το λουμπεναριό έχει μαζέψει και τους τηλεθεατές απενεχοποιεί που θα ακούσουν κι άλλες τέτοιες δηλώσεις. Αλλά το θέμα δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε πολιτικό απλώς. Το θέμα είναι ένα ολόκληρο σύστημα αξιών και τον ίδιο τον σταθμό, που σηκώνει την παντιέρα.

Στη ναζιστική Γερμανία (σημείωση: Δε συγκρίνω την κυβέρνηση με τους ναζί, να είμαστε και λίγο σοβαροί) στη ναζιστική Γερμανία, λοιπόν, η προπαγάνδα βασίστηκε σε ένα πολύ απλό πράγμα: Χωρίς καμία περαιτέρω πληροφορία, σου μεταδίδω ειδήσεις και εικόνες σαν να είναι γραμμένες στην πέτρα, είναι η μόνη αλήθεια, πρόσβαση σε άλλη ενημέρωση δεν έχεις κι έτσι το καθεστώς μακροημερεύει και ο γερμανικός λαός υποδουλώνεται σε ένα εγκληματικό φαντασιακό. 

Αυτός είναι ο ρόλος της προπαγάνδας, που ο ΣΚΑΪ εξυπηρετεί άψογα. Από τις ειδήσεις του, μέχρι των απόπατο των ριάλιτί του, όπως στο παρελθόν ακούσαμε φασιστικές κορώνες από παίκτη ενός άλλου ριάλιτι και όπως τώρα τα λούμπεν στοιχεία του Βig Brother ανοίγουν πολιτικές συζητήσεις για αυτούς που «είναι όλοι ίδιοι».
Σε ριάλιτι εποχή ζούμε, αυτό είναι γεγονός. Γράφουμε για τις ζωές μας, ανεβάζουμε φωτογραφίες μας, παντρευόμαστε, γεννάμε, χωρίζουμε δημόσια. Αλλά το ριάλιτι του ΣΚΑΪ είναι η δεύτερη εξίσωση του άρτου και των θεαμάτων. Είναι το θέαμα. 

Δεν πρόκειται για αυτό που λέμε «αποχαύνωση», αυτό που λέγαμε πριν 20 χρόνια, όταν έκανα την εμφάνισή τους τα ριάλιτι στην ελληνική τηλεόραση. Πρόκειται για ένα προϊόν πολιτιστικό με σκοπό να διασκεδάσει το κοινό, που είναι σκέτο σκουπίδι. Σκουπίδι, που ποντάρει σε μία πλειοψηφία κοινωνική, η οποία στην Αμερική ψηφίζει Τραμπ και στην Ελλάδα εκλέγει τον Μπογδάνο.

Αυτό που καταφέρνει ο ΣΚΑΪ με τον ρόλο του, ξεκινώντας από την άθλια ενημέρωση και καταλήγοντας στο ακόμα πιο άθλιο πολιτιστικό του πρόγραμμα, είναι η συνοχή του συστήματος αξιών: Σερβίρουμε σκουπίδια και θα φάτε σκουπίδια. Κι επειδή ο «Μεγάλος Αδερφός» θα γίνει σουξέ της χρονιάς, να μην ξεχάσουμε στιγμή ποιοι αποφάσισαν να απενεχοποιήσουν την καφρίλα. 

Είναι οι ίδιοι που ισχυρίστηκαν ότι ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε για το ποδόσφαιρο. Αυτό ακριβώς είναι το σύστημα αξιών. Αποτελείται από ίσες μερίδες συνοχής και αηδίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

kallianos adonis 654 new 102

Καλλιάνος: «Θα φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο για όλους τους πατεράδες»-Τι απαντά το «Αττικόν» (video)

Η αγωνία του βουλευτή της ΝΔ για τη ζωή του πατέρα του, γίνεται κατά διαστήματα…