ΑΔ

Αμαλία Δενδρινού

Το Booker στον Νοτιοαφρικανό Ντέιμον Γκάλγκουτ

Ο 57χρονος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας Ντέιμον Γκάλγκουτ κέρδισε χτες το φετινό βραβείο Booker για το μυθιστόρημά του «The Promise» (Η υπόσχεση).

μπουκερ2

Πρόκειται για την τρίτη υποψηφιότητα του συγγραφέα ο οποίος είχε ξαναπροταθεί το 2003 και το 2010. Η ανακοίνωση του νικητή έγινε από τη Μάγια Γιάσανοφ, επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για φέτος, σε μία εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά διεθνώς μέσω του BBC. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην σελίδα του The Booker Prize, ήταν η τρίτη και τυχερή υποψηφιότητα για τον συγγραφέα, καθώς είχαν προηγηθεί άλλες δύο, το 2003 και το 2010 αντίστοιχα.

Το βιβλίο αποτελεί τη σάγκα μιας οικογένειας λευκών στη Νότια Αφρική από την εποχή του απαρτχάιντ έως σήμερα. Ο τίτλος αναφέρεται στην υπόσχεση που έδωσε η οικογένεια στη μαύρη γυναίκα που εργαζόταν για εκείνους μια ολόκληρη ζωή για να της παραχωρήσουν στέγη και γη, την οποία δεν τήρησαν.

Ο Γκάλγουτ είναι ο τρίτος Νοτιοαφρικανός συγγραφέας που τιμάται με το βραβείο Booker. Οι κριτικοί σύγκριναν το βιβλίο του με τα έργα του Ουίλιαμ Φόκνερ και της Βιρτζίνια Γουλφ. Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 50.000 λιρών. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά την άνοιξη από τις εκδόσεις Διόπτρα σε μετάφραση της Κλαίρης Παπαμιχαήλ. Στη χώρα μας κυκλοφορεί ήδη το βιβλίο του «Ο καλός γιατρός» (Εκδόσεις Ωκεανίδα, μτφρ. Αλέξης Εμμανουήλ).

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…