Newsroom

Newsroom

BOO BOO Davis – Έτσι ηχεί το Mississippi blues!

O James “BOO BOO” Davis είναι ένας μαχητής της ζωής και του blues, ανήκοντας στην τελευταία ίσως από τις γενιές μουσικών …

O James “BOO BOO” Davis είναι ένας μαχητής της ζωής και του blues, ανήκοντας στην τελευταία ίσως από τις γενιές μουσικών  που γράφουν και παίζουν το μουσικό αυτό είδος που πηγάζει από την καθημερινότητα και τις δυσκολίες της σκληρής ζωής στο Δέλτα του Μισσισσιππή, περιοχή από την οποία και κατάγεται. 

Γεννημένος στο Drew το 1943, ο πηγαίος καλλιτέχνης μεγάλωσε στην καρδιά του Δέλτα του ποταμού σε περιοχές με τεράστιες φυτείες βαμβακιού του Νότου όπου η παρουσία των χιλιάδων εργατών της γης, προσήλκυσε και τους καλύτερους μουσικούς της γύρω περιοχής. Περιοχή, τόσο πλούσια όσον αφορά στη γη της, όσο και στα blues.

O Βοο Βοο είναι γιος μουσικού που έπαιξε με τον John Lee Hooker, τον τεράστιο Elmore James και τον Robert Pete Williams: ο ίδιος θυμάται αυτούς τους κολοσσούς να παίζουν στο σαλόνι του σπιτιού του. Αυτές οι εικόνες και το ατέλειωτο τραγούδι των εργατών στα χωράφια του βαμβακιού, έβαλαν τις βάσεις για την ενασχόλησή του με τη μουσική με την οποία ο James “Boo Boo” Davis ασχολείται από την ηλικία των πέντε, παίζοντας φυσαρμόνικα και τραγουδώντας στην εκκλησία.  Αργότερα θα πιάσει και την κιθάρα, και με τα αδέλφια και τον πατέρα του θα κάνουν μπάντα με την οποία έπαιζαν στις γύρω περιοχές.

Η φωνή του ήταν πολύ δυνατή, διαπεραστική και στην πορεία της ζωής του έμελλε να… καταστρέψει πολλά ηχεία και ενισχυτές! Στη συνέχεια με τα αδέλφια του μετακινήθηκε βορειότερα στο St. Louis  όπου τότε μεσουρανούσαν ο Ike Turner, ο Chuck Berry ή ο Albert King και καθιερώθηκε πλάι τους σε ένα πολύ ανταγωνιστικό μουσικό περιβάλλον. 

Ο Davis πάντως, ακόμη κι αν έμεινε στο St Louis γνωρίζοντας την επιτυχία και τη δημοσιότητα, η καρδιά του έμεινε στο Νότο και οι συνήθειές του ταπεινές και απλές.  Όταν ήταν παιδί, δεν υπήρχαν τα λεφτά στην οικογένεια να πάει στο σχολείο, οπότε δεν έμαθε ποτέ να διαβάζει και να γράφει! Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε από το να περιοδεύει όλο τον κόσμο και να κάνει τη μεγάλη καριέρα που έκανε αν και κάπως καθυστερημένα στη ζωή του. Το blues και το πνεύμα που τον καθοδηγεί (και το αποκαλεί Dave!) κρατούν την έμπνευσή του σε υψηλά επίπεδα και απλοποιούν την καθημερινότητά του. 

Την πρώτη περιοδεία του στην Ευρώπη την πραγματοποίησε μόλις το 2000 και από τότε έρχεται κατά βάση δύο φορές τον χρόνο με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ. Έχει ήδη ηχογραφήσει πέντε επιτυχημένους δίσκους, μερικοί από τους οποίους μπήκαν στα charts των καλύτερων blues δίσκων.  Αυτό που στην αρχή φάνηκε ως τρελή ιδέα αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά μία εξόχως ευφυής ιδέα που ταιριάζει απόλυτα στη μουσική του. Έπειτα  από μία ευρωπαϊκή περιοδεία ο Davis αποφάσισε να καταργήσει το μπάσο από την μπάντα και να περιοδεύει ως τρίο με τύμπανα, κιθάρα και τον ίδιο στην φυσαρμόνικα και τη φωνή. Κι όπως έγραφε το γνωστό “Blues & Rhythm” περιοδικό της Βρετανίας για τον ήχο του Boo Boo Davis: «Είναι βαρύ Mississippi backbeat blues που μένει στις αισθήσεις σου μέχρι να παραδοθείς στους σαγηνευτικούς ρυθμούς του». Ο αυθεντικός Mississippi blues καλλιτέχνης Boo Boo Davis, επιστρέφει στην Ελλάδα για δεύτερη φορά και φέρνει εικόνες και ήχους του Δέλτα, φυσικά στη σκηνή του Half Note Jazz Club !   

ΒΟΟ ΒΟΟ DAVIS:  φωνητικά, φυσαρμόνικα

JAN MITTENDORP :  κιθάρες

JON GERRITSE:  ντραμς, κρουστά

————————————————-

Παρασκευή 28, Σάββατο 29, Κυριακή 30 Νοεμβρίου και Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ώρες έναρξης: Παρ. & Σαβ. στις 22.30, Κυρ. & Δευτ. στις 21.30

HALF NOTE JAZZ CLUB (Τριβωνιανού 17, Μετς)

Πληροφορίες – Κρατήσεις – 210 9213310

www.halfnote.gr

www.viva.gr

http://www.facebook.com/halfnote.gr

https://twitter.com/#!/Half_Note

 

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Στα σκαριά νέος κύκλος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο

Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Στα σκαριά νέος κύκλος δημοσιευμάτων από τον ξένο Τύπο

Οι Γερμανοί φαίνεται πως έχουν το προνόμιο να συνομιλούν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο…

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά της Νικολοπούλου

Δίκη Βαξεβάνη με τη σύζυγο Στουρνάρα: Τα αδύνατα δυνατά ώστε να μην αναγνωστούν έγγραφα του FBI έκανε η πλευρά της Νικολοπούλου

Έφτασαν στο σημείο να αμφισβητήσουν ακόμα και τη γνησιότητα εγγράφων του FBI