«Βόμβα» Βαξεβάνη στην ανάκριση με στοιχεία: «Ο Μανιαδάκης ήταν πηγή μου για τη Novartis, μου αποκάλυψε εκβιασμό από Στουρνάρα» (video)

Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μανιαδάκης στον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, ο Στουρνάρας, τον φώναξε στο γραφείο του και τον απείλησε, λέγοντάς του ότι «ή θα είσαι μαζί μας ή όταν γίνουμε κυβέρνηση θ’ αλλάξουμε το νομικό καθεστώς και θα σε γαμήσουμε».

ManStouNov 03

Σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις με χορήγηση μάλιστα συγκεκριμένων στοιχείων, προχώρησε ο Κώστας Βαξεβάνης κατά την έναρξη της απολογίας του, η οποία πρόκειται να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες, ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου. Το γεγονός ότι έχει καταστεί κατηγορούμενος με βάση καταθέσεις συγκεκριμένων ανθρώπων που τον ενοχοποιούν, του έδωσε το ηθικό και νομικό δικαίωμα να σπάσει το δημοσιογραφικό απόρρητο ως προς την προστασίας της πηγής του. Όπως αποκάλυψε κατά την πολύωρη απολογία του, μια από τις πηγές του για την υπόθεση Novartis ήταν ο Νίκος Μανιαδάκης, ο οποίος υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία Γιάννης Αναστασίου.

Ο Μανιαδάκης μιλούσε για εκβιασμό του από τον Στουρνάρα

Μεταξύ άλλων στοιχείων, τα οποία πλέον βρίσκονται στη διάθεση της Δικαιοσύνης, ο Βαξεβάνης εμφάνισε απομαγνητοφωνημένους διαλόγους του με τον Μανιαδάκη ο οποίος τον ενημερώνει για συναντήσεις του με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μανιαδάκης στον δημοσιογράφο και εκδότη του Documento, ο Στουρνάρας, τον φώναξε στο γραφείο του και τον απείλησε, λέγοντάς του ότι «ή θα είσαι μαζί μας ή όταν γίνουμε κυβέρνηση θ’ αλλάξουμε το νομικό καθεστώς και θα σε γαμήσουμε».

Προς απόδειξη όσων ισχυρίζεται ο Βαξεβάνης, κατέθεσε πληθώρα μηνυμάτων με τον Νίκο Μανιαδάκη, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο ότι είχαν συνεχή σχέση πληροφόρησης και ότι είχαν δεκάδες συναντήσεις, αλλά ότι ακόμη και με μηνύματα του είχε αποκαλύψει πλευρές για χρηματισμούς στην υπόθεση Novartis, όπως είναι το Harvard Project, το οποίο μάλιστα o Μανιαδάκης είχε κοστολογήσει. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε συζήτηση που είχε μαζί του περί τα 50 λεπτά, όπου ο Μανιαδάκης εκτενώς αναφέρθηκε σε όλους τους εκβιασμούς που δεχόταν από τον Γιάννη Στουρνάρα και άλλα όμως πρόσωπα, για να είναι με το μέρος τους.

Αιτήματα Βαξεβάνη κατά Μανιαδάκη και για νέο άνοιγμα της υπόθεσης Novartis

Ο Βαξεβάνης ζήτησε η κατάθεσή του και τα αποδεικτικά στοιχεία να διοχετευθούν στον εισαγγελέα για να γίνουν τρία πράγματα: Πρώτον, να διωχθεί για ψευδορκία ο Μανιαδάκης ενώπιον της ελληνικής Βουλής, αλλά και ενώπιον της ανακρίτριας. Δεύτερον, να διωχθεί για πλαστογραφία μετά χρήσεως, γιατί παραχώρησε στην ανάκριση το μισό ενός μηνύματος, αλλοιώνοντας έτσι το περιεχόμενό του και αλλάζοντας την ουσία του. Ουσιαστικά δηλαδή πλαστογράφησε ένα μήνυμα. Τρίτον, να πάει στην Εισαγγελία για ν’ ανοίξει εκ νέου η υπόθεση Novartis, αφού ο εκβιασμός του Μανιαδάκη από τον Στουρνάρα και από άλλους προκειμένου με τη στάση του ως προστατευόμενος μάρτυρας ν’ απαλλάξει τους εμπλεκόμενους, αποτελεί νέο στοιχείο. Μάλιστα, ο Κώστας Βαξεβάνης ζήτησε από την ανακρίτρια να καλέσει τον Νίκο Μανιαδάκη προκειμένου να επιβεβαιώσει τα περί εκβιασμού του από τον Γιάννη Στουρνάρα, τα οποία είχε αποκαλύψει στον δημοσιογράφο.

Εκτός των παραπάνω εξαιρετικά σημαντικών για την ουσία της υπόθεσης Novartis, νέων στοιχείων, κατά την ανάκριση, ο Βαξεβάνης ζήτησε από την ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζόπουλου, να του υποδείξει με ακρίβεια, τη σελίδα, την παράγραφο αλλά και την πρόταση από την οποία προκύπτει ότι το Documento δημοσιοποίησε κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρας Αικατερίνης Κελέση, πριν αυτή δοθεί. Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που έχει συντάξει η ανακρίτρια, αναφέρει ότι στις 2 Φεβρουαρίου του 2018, ο Βαξεβάνης έγραψε για μια κατάθεση μάρτυρος που δόθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορούσε να υποδειχθεί, αφού όσα αναφέρονται στο επίμαχο φύλλο του Documento αφορούν καταθέσεις που έχουν προηγηθεί κατά πολλές ημέρες, της δημοσιοποίησής τους.

«Κατέθεσα τα μηνύματα που αποδεικνύουν την πληροφόρησή μου»

Μετά το τέλος της απολογίας του και κατά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο, ο Κώστας Βαξεβάνης δήλωσε:

 

«H κυρία ανακρίτρια με έχει καταστήσει κατηγορούμενο και με αυτόν τον τρόπο μου έδωσε το δικαίωμα νομικό και ηθικό να χρησιμοποιήσω στοιχεία που σε άλλη περίπτωση θα μου το απαγόρευε το ηθικό μου σύστημα. Αφού λοιπόν έχω κατηγορηθεί από συγκεκριμένους ανθρώπους έπρεπε και το έκανα να καταθέσω τι σχέση έχω με αυτούς τους ανθρώπους και τι προσέφεραν σε εμένα.

Κατέθεσα λοιπόν ότι πηγή μου είναι το πρόσωπο που με έχει καταγγείλει, ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης γνωστός τότε ως Ιωάννης Αναστασίου που έδωσε πλείστες πληροφορίες για την υπόθεση Novartis και τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Κατέθεσα τα μηνύματα που αποδεικνύουν τη σχέση και την πληροφόρησή μου, καθώς και μια συνομιλία που είναι άκρως αποκαλυπτική  διότι αποκαλύπτει ότι ο Γιάννης Στουρνάρας τον εκβίασε επειδή ξέρει ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας προκειμένου να τον κάνει να αλλάξει στρατόπεδο, πράγμα που έγινε τελικώς όταν επιχείρησε να φυγαδευτεί στο εξωτερικό και συνελήφθη.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι πολύ σοβαρό και κυρίως αποτελεί νέο στοιχείο στην υπόθεση της Novartis και δίνει τη δυνατότητα στους εισαγγελείς να την ξανανοίξουν αφού αποδεικνύεται ότι ένας μάρτυρας ήταν υπό πίεση και αυτό τον ανάγκασε να κάνει συγκεκριμένου τύπου κατάθεση.

Επίσης ζήτησα κατά το άρθρο 138 του ΚΠΔ όλα τα στοιχεία να πάνε στην εισαγγελία για να ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Μανιαδάκη για ψευδορκία και χρήση πλαστού, γιατί έχει καταθέσει το μισό μήνυμα από αυτά που ανταλλάξαμε, και για όσα έχει ψευδορκίσει ενώπιον της επιτροπής της Βουλής και της ανακρίτριας».

Για το θέμα δηλώσεις έκαναν κατά την έξοδό τους από τον Άρειο Πάγο και οι συνήγοροι του Κώστα Βαξεβάνη, Γιάννης Μαντζουράνης και Βασίλης Καπερνάρος

Μαντζουράνης:Το κατηγορητήριο εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη κακοποιεί την αλήθεια

«Η αμεροληψία του Δικαστή είναι συνταγματικό καθήκον και υποχρέωση του. 

Η δικαστική ανεξαρτησία όμως είναι ακόμα ζητούμενο στη χώρα μας, και αποδεικνύεται αν ισχύει και αποτελεί δεδομένο, κάθε φορά, από τις πράξεις και παραλήψεις των δικαστικών λειτουργών που είτε τη σέβονται είτε την παραβιάζουν.

Το κατηγορητήριο εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη κακοποιεί την αλήθεια. Η αλήθεια όμως με τα στοιχεία που προσκομίζονται από την πλευρά της υπεράσπισης του έγγραφα μηνύματα και απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες θα αποκαλυφθεί και θα εκδικηθεί τους βιαστές της»

Καπερνάρος: Αποτελεί νομική απερισκεψία η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη

«Νομικά πάντα, να τονίσουμε μετά βεβαιότητος ότι αποτελεί νομική απερισκεψία η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη.

Με τα είδη υπάρχοντα στοιχεία καθίσταται βέβαιο ότι είναι ευάλωτο το κατηγορητήριο στις επιθέσεις των επιχειρημάτων και των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίσαμε και θα προσκομίσουμε στη συνέχεια.

Είναι διαβλητό και διάτρητο και θα έπρεπε να το έχουν προσέξει νωρίτερα παρά να αποτελέσει όπως επαναλαμβάνω νομική απερισκεψία η δίωξη του».

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

χρήματα Ιανος

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

Το ελληνικό δημόσιο συνολικά ζημιώθηκε με 3.6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι