«Βόμβα» Βατόπουλου για σχολεία: Δεν ζητήθηκε η γνώμη μας για το 50+1 – Αποφάσισε η κυβέρνηση

«Δεν ήταν εισήγηση της επιτροπής, αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει! Μήπως έγινε κάποια παρεξήγηση;»

5475233

Μια ακόμη επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση αποφασίζει μόνη της χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις των επιστημόνων, ήρθε σήμερα μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε ο καθ. Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, στον Real FM.

O κ. Βατόπουλος, σχολιάζοντας το μεγάλο ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και εν μέσω της μεγάλης διασποράς της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, αποκάλυψε ότι ουδέποτε συμφώνησε ή διαφώνησε η επιτροπή με το πρωτόκολλο που προβλέπει να κλείνει ένα σχολείο μόνο εφόσον προσβληθεί το 50%+1 των μαθητών, αφού δεν ζητήθηκε η γνώμη της για το θέμα από την κυβέρνηση. 

Η αποκάλυψη του κ. Βατόπουλου, ανατρέπει το κυβερνητικό αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο το αμφιλεγόμενο πρωτόκολλο αποτελεί εισήγηση της Επιτροπής, την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση. Μάλιστα, όταν ειπώθηκε στον κ. Βατόπουλο ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε σήμερα ότι το 50+1 ήταν εισήγηση της επιτροπής, ο καθηγητής δηλώνει εκ νέου ξεκάθαρα ότι δεν ήταν, ανάγοντας μάλιστα το θέμα σε πιθανή… «παρεξήγηση». 

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Βατόπουλος δεν είπε στη συνέντευξή του αν η επιτροπή συμφωνεί ή διαφωνεί επί της ουσίας με το μέτρο, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αφήνοντας αμφιβολίες για το αν μπορεί να υπάρχει ένα οριζόντιο μέτρο που να εφαρμόζεται σε όλα τα σχολεία σε σχέση με το ενδεχόμενο κλείσιμό τους.

Συγκεκριμένα ο διάλογος του κ. Βατόπουλου με τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Αμαλία Κάτζου είχε ως εξής: 

Βατόπουλος: Το 50%+1 πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι άποψη της Επιτροπής. Η Επιτροπή δεν αποφάσισε το 50%+1. Δεν αποφάσισε τίποτα για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κλείνουν τα σχολεία γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα. Και δεν υπάρχουν επιστημονικά επιδημιολογικά δεδομένα που να λένε 50%, 40%, ή 25%. 

Δημοσιογράφοι: Άρα ποιανού ήταν η απόφαση;

Βατόπουλος: Της πολιτείας προφανώς. Πάρθηκε με δεδομένα, απ’ ό,τι έχω καταλάβει τουλάχιστον εγώ, περισσότερο εκτελεστικά. Δηλαδή όταν λείπουν τα μισά παιδιά, δεν μπορεί να γίνει μάθημα. Δεν μπορεί από τώρα κανείς να πει. Και δεν μπορεί να είναι και οριζόντιο το πώς θα κλείνει ένα σχολείο διότι μπορεί σε ένα σχολείο να είναι τόσο μεγάλη η έξαρση που και με πέντε παιδιά να πρέπει να πεις “πρέπει να κλείσει το σχολείο διότι υπάρχει πολύ γρήγορη μετάδοση”. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους για να βγει ένα οριζόντιο μέτρο. Και ούτε την προηγούμενη φορά είχε πει η επιτροπή το 50%+1. Ποτέ δεν έχει πάρει η επιτροπή θέση για τέτοιο οριζόντιο νούμερο, πότε πρέπει να κλείνουν τα σχολεία. 

Δημοσιογράφοι: Άρα δε συμφωνείτε με το 50+1

Βατόπουλος:Δεν είναι θέμα να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε πώς θα κλείνουν τα σχολεία. Το 50% ήταν, σας είπα, για λόγους εκπαιδευτικούς. Μην περάσει ότι εμείς διαφωνούμε ή συμφωνούμε, αλλά δεν το εισηγηθήκαμε εμείς και ξαναλέω είναι νωρίς ακόμα. 

Δημοσιογράφοι: Ούτε ερωτηθήκατε;

Βατόπουλος: Ε, τι να σας πω τώρα; Ακούστηκε αυτό το θέμα. Εμείς είπαμε ότι αυτό είναι μια απόφαση της πολιτείας, αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι και εν πάσει περιπτώσει είναι λίγο νωρίς ακόμα να πούμε αν και πότε θα κλείνουν τα σχολεία και κυρίως με ένα ποσοστό που θα είναι οριζόντιο. 

Δημοσιογράφοι: Η κ. Κεραμεως είπε σε άλλο ραδιόφωνο σήμερα ότι ήταν εισήγηση της επιτροπής το 50+1.

Βατόπουλος: Δε ξέρω, δεν ήταν εισήγηση της επιτροπής, αυτό το έχουμε ξεκαθαρίσει. Μήπως έγινε κάποια παρεξήγηση; Με την έννοια να μην εννοούσε αυτό; Πάντως δε νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα… 

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…