Μπολσονάρου: Ποινή κάθειρξης 27 ετών για απόπειρα πραξικοπήματος – Απειλούν με αντίποινα οι ΗΠΑ

Τέσσερις εκ των πέντε δικαστών αποφάνθηκαν ότι ηγήθηκε εγκληματικής οργάνωσης που συνωμότησε για να τον διατηρήσει στην εξουσία

AP25245552937591

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας έκρινε ένοχο τον πρώην πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος μετά την ήττα του στις εκλογές του 2022 από τον νυν αρχηγό του κράτους Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Τέσσερις εκ των πέντε δικαστών αποφάνθηκαν ότι ο Μπολσονάρου ηγήθηκε εγκληματικής οργάνωσης που συνωμότησε για να τον διατηρήσει στην εξουσία. Στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 27 ετών και τριών μηνών, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η υπεράσπιση ανακοίνωσε χθες πως έχει σκοπό να προχωρήσει σε προσφυγές εναντίον της ετυμηγορίας της δικαιοσύνης, σε εγχώριο και «σε διεθνές επίπεδο». «Η υπεράσπιση θεωρεί τις ποινές που απαγγέλθηκαν απίστευτα υπερβολικές και δυσανάλογες και, αφού ανέλυσε τους όρους της ετυμηγορίας, θα καταθέσει τις προσήκουσες προσφυγές, και σε διεθνές επίπεδο», τόνισε μέσω X ο Φάμπιου Βανγκάρτεν, συνεργάτης του πρώην αρχηγού του κράτους.

“Ανταπόδοση” προαναγγέλλει η Ουάσινγκτον

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο διεμήνυσε πως θα υπάρξει η κατ’ αυτόν προσήκουσα «ανταπόδοση» από πλευράς ΗΠΑ μετά την επιβολή της βαριάς ποινής κάθειρξης στον Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Οι πολιτικοί διωγμοί από τον (δικαστή του STF) Αλεσάντρ τζι Μοράις, στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις (σ.σ. από την Ουάσιγκτον) για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχίζονται, καθώς ο ίδιος και άλλα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου της Βραζιλίας αποφάσισαν να φυλακίσουν άδικα τον πρώην πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρούμπιο μέσω X. «Θα υπάρξει ανάλογη ανταπόδοση των ΗΠΑ σε αυτό το κυνήγι μαγισσών», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήδη ασκούσε πιέσεις με διάφορες μορφές σε αυτή στην Μπραζίλια για να υποστηρίξει τον Ζαΐχ Μπολσονάρου, δηλωμένο θαυμαστή και σύμμαχο του ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Τραμπ εξέφρασε «πολλή κατάπληξη» για την καταδίκη του Ζαΐχ Μπολσονάρου. «Προκαλεί πολλή κατάπληξη πως μπόρεσε να γίνει αυτό. Μοιάζει πάρα πολύ με αυτό που είχαν προσπαθήσει να κάνουν στη δική μου περίπτωση», υποστήριξε ο ρεπουμπλικάνος μιλώντας στον Τύπο, αναφερόμενος στις δικές του δικαστικές περιπέτειες, που πάντως δεν είχαν τέτοια κατάληξη.

«Τον είχα γνωρίσει όταν ήταν πρόεδρος της Βραζιλίας. Είναι καλός άνθρωπος», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατήγγειλε στο παρελθόν «κυνήγι μαγισσών» σε βάρος του συμμάχου και θαυμαστή του.

Η κυβέρνησή του ρεπουμπλικάνου επέβαλε επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε βραζιλιάνικα προϊόντα, κυρώσεις σε βάρος του δικαστή του ομοσπονδιακού ανωτάτου δικαστηρίου (STF) που ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση, κι ακόμη ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε άλλα μέλη του κορυφαίου βραζιλιάνικου δικαστικού θεσμού, εξαιτίας της δίκης.

«Δεν θα εκφοβίσουν τη δημοκρατία μας»

Από την πλευρά της, η διπλωματία της Βραζιλίας τόνισε πως η χώρα δεν θα «εκφοβιστεί» από τις «απειλές» των ΗΠΑ. Οι «απειλές» όπως αυτές που διατύπωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο «δεν θα εκφοβίσουν τη δημοκρατία μας», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας μέσω X, τονίζοντας πως οι αρχές θα υπερασπίσουν «την εθνική κυριαρχία της χώρας» σε κάθε περίπτωση «επίθεσης και απόπειρας επέμβασης», από όπου κι αν «προέρχονται» αυτές.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο διεμήνυε λίγο νωρίτερα πως θα υπάρξει κατ’ αυτόν προσήκουσα «ανταπόδοση» από πλευράς ΗΠΑ μετά την επιβολή χθες Πέμπτη, από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο (STF) της Βραζιλίας, βαριάς ποινής κάθειρξης 27 και πλέον ετών στον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο της χώρας Μπολσονάρου, στην οποία βλέπει «κυνήγι μαγισσών».

Διαβάστε επίσης:

Η συσκευή που καίει ρεύμα 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα: Ανεβάζει τον λογαριασμό στα ύψη

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Το κόλπο με την ξεχασμένη απόδειξη

Ο «τυχαίος» νεαρός που μίλησε στη Στεφανίδου, αποδείχτηκε τελικά ακραίος οπαδός της ΝΔ

Το προκλητικό σκίτσο του Αρκά για τη δολοφονία της Ζαρούτσκα: «Λευκή Ουκρανή, δεν πουλάει το θέμα»

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Οι Προτάσεις μας

Η Ρωσία επιχειρεί να μπλοκάρει το WhatsApp: «Σπρώχνει» τους χρήστες σε ελεγχόμενη εφαρμογή

WhatsApp

Η Ρωσία επιχειρεί να μπλοκάρει το WhatsApp: «Σπρώχνει» τους χρήστες σε ελεγχόμενη εφαρμογή

“Η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να μπλοκάρει εντελώς το WhatsApp προκειμένου να ωθήσει τους ανθρώπους προς…

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθίζηση στο Πολύγωνο

kakokairia 2

Προβλήματα στην Αττική από την κακοκαιρία: Υπερχείλισε ρέμα στο Πικέρμι, καθίζηση στο Πολύγωνο

Τα προβλήματα στο Πολύγωνο προκλήθηκαν λόγω κακοτεχνιών - Η πρόγνωση για σήμερα

Σχετικά με ΚΟΣΜΟΣ

Αποσύρονται οι ένοπλοι πράκτορες της ICE από τη Μινεσότα: Ο Τραμπ ενέκρινε την αποχώρησή της

ice

Αποσύρονται οι ένοπλοι πράκτορες της ICE από τη Μινεσότα: Ο Τραμπ ενέκρινε την αποχώρησή της

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο λεγόμενος «τσάρος των συνόρων», Τομ Χόμαν, ο οποίος επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφους…

Ιταλία: 2χρονο παιδί σε κρίσιμη κατάσταση μετά από λάθος στη μεταμόσχευση καρδιάς

Ιταλία

Ιταλία: 2χρονο παιδί σε κρίσιμη κατάσταση μετά από λάθος στη μεταμόσχευση καρδιάς

Σύμφωνα με πληροφορίες από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το μόσχευμα μεταφερόταν από το Μπολτσάνο της βόρειας…