Βόλος: Χιλιάδες μαθητές στο δρόμο ενάντια στην καύση σκουπιδιών (video)

«Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά: η καύση σκουπιδιών ανήκει στα χαρτιά» ήταν το ηχηρό μήνυμα που έδωσαν χιλιάδες μαθητές που διαδήλωσαν στο Βόλο

syllalitirio mathites kaysi 4

Με τα όργανα των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Βόλου να δίνουν τον ρυθμό, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με ιδιαίτερη μαζικότητα, η μαθητική πορεία στο κέντρο του Βόλου, με τους μαθητές να ζητούν να σταματήσει η καύση σκουπιδιών.

Σε μια δυναμική πορεία, οι μαθητές φορώντας μάσκες, με πανό και πρωτότυπα συνθήματα, ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας ένα καθαρό περιβάλλον. Μαζί τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί, γονείς, μέλη φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλη της Επιτροπής Πολιτών, ενώ παράλληλα ο κόσμος που βρισκόταν στο δρόμο, επευφημούσε τους διαδηλωτές. Η πορεία ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κατευθύνθηκε προς τους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε ενάντια στην καύση σκουπιδιών»

Μιλώντας για τον μαθητικό ξεσηκωμό στο magnesianews.gr η Κυβέλη Φωτεινάκη, μέλος του 15μελους του Μουσικού Σχολείου Βόλου σημείωσε πως «έχουμε έρθει για να διαμαρτυρηθούμε κυρίως για την καύση, αλλά και για την αέρια ρύπανση στο Βόλο. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε γι’ αυτό το θέμα που διαπραγματεύεται ανθρώπινες ζωής και προτείνουμε εγκατάσταση φίλτρων, να σταματήσουν τα εργοστάσια να καίνε σκουπίδια, που εκκρίνουν ουσίες ακατάλληλες για εισπνοή και να περιοριστεί η ιδιωτική χρήση αυτοκινήτων. Η μαθητική κοινότητα είναι παρούσα, έχουμε δίπλα μας και την ΕΛΜΕ και ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον μας».

Κεντρικά συνθήματα των μαθητών ήταν «Όχι στην καύση των σκουπιδιών», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται, ούτε προσκυνά», «Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά: η καύση σκουπιδιών ανήκει στα χαρτιά», «Η καύση σκουπιδιών να πάρει δρόμο», «Καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και σκέφτεστε λαμπάκια που γράφουν Μονακό» και πολλά άλλα.

Οι μαθητές από το πρωί, συμμετείχαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους για να συμμετάσχουν στο μαθητικό συλλαλητήριο, ενώ κάποιοι άλλοι απείχαν για κάποιες ώρες από τα μαθήματά τους.

Υπό κατάληψη τελούν τα 2ο Γυμνάσιο Βόλου, 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 3ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 6ο Γυμνάσιο Βόλου, 3ο ΓΕΛ Βόλου, 4ο ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 7ο ΓΕΛ Βόλου, Μουσικό Σχολείο και τα 1ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και ΕΠΑΛ Αγριάς.

Η Ομάδα Νέων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών

Σε ανακοίνωσή της, η Ομάδα Νέων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών λέει τα εξής:

«Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε εμείς οι μαθητές για το θέμα της καύσης των σκουπιδιών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς αφορά άμεσα τη ζωή μας.
Θέλουμε να μεγαλώσουμε και να ζήσουμε εδώ, στον τόπο μας με καθαρό περιβάλλον. Δεν θέλουμε να αναπνέουμε και να τρώμε διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και ότι άλλο επικίνδυνο εκλύεται από την καύση των σκουπιδιών.

Χρειάζεται όλοι να καταλάβουμε ότι η καύση σκουπιδιών υποθηκεύει το μέλλον μας, γιατί οι διοξίνες και τα φουράνια συσσωρεύονται στο περιβάλλον και τον άνθρωπο και οι επιπτώσεις τους θα φανούν σε μερικά χρόνια.

Είναι βέβαιο πως το κυκλοφοριακό, οι θερμάνσεις, βιομηχανίες κλπ είναι μερικές από τις αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη. Όμως η καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge κάθε χρόνο κάνει τραγική την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Δεν θέλουμε να γίνουμε πειραματόζωα! Αγωνιζόμαστε για τη ζωή και το μέλλον μας!

Απαιτούμε:

Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ στην ΑΓΕΤ! 

Να εφαρμοστεί δημόσιο σύστημα πρόληψης, επανάχρησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης των απορριμμάτων!

Καθαρό αέρα και καθαρό περιβάλλον για όλους!»

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους