Newsroom

Άγγελος Προβολισιάνος, Αντώνης Ρηγόπουλος

Βολεύτηκε στις Βρυξέλλες ο υιός Μητσοτάκη – Τι απαντά στο Documento ο ισπανός ευρωβουλευτής

Διαβάστε όλο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Άγγελου Προβολισιάνου και Αντώνη Ρηγόπουλου στο Documento

D4 PL50 F1 pons mitsotakis πηγη Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα 1024x683 1

Τον Οκτώβριο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη μες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η εικόνα της Παναγίας βρισκόταν στο «προσκεφάλι» του πρωθυπουργικού γραφείου, οι οικογενειακές φωτογραφίες είχαν τοποθετηθεί στο σημείο που έπρεπε και οι σημαίες πλαισίωναν το φόντο, έτσι ώστε η ανάλαφρη συζήτηση να μη μειώσει την αξία όσων συνθέτουν το γνωστό τρίπτυχο. Ανάμεσα στη συζήτηση για το αγαπημένο του σπορ, για τα ντολμαδάκια ή για το ιδρωμένο T-shirt (με το ανάλογο αξάν) ο πρωθυπουργός επανέλαβε το προεκλογικό του μότο: «Δική μου δουλειά είναι να μπορώ να δίνω ίσες ευκαιρίες σε όλους, κυρίως στην αρχή της ζωής τους». Περίπου τρία χρόνια μετά την εκλογή του η συγκεκριμένη δέσμευση έρχεται να προστεθεί στον σωρό των ανεκπλήρωτων πρωθυπουργικών υποσχέσεων. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση τεκμήριο της προσωπικής του διάψευσης είναι η ίδια του η οικογένεια.

Πρώτη απόδειξη ήταν η πρόσληψη της κόρης του από τη CVC, η οποία έχει αποικήσει στο ελληνικό επιχειρείν. Μάλλον ως προϊόν της τύχης, η ανάληψη του κρίσιμου πόστου στα κεντρικά της εταιρείας στο Λονδίνο από το μέλος της πρωθυπουργικής οικογένειας γνωστοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ακολούθησε η είσοδος του fund στην πρώην Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτροδότησης (ΔΕΗ), αποκτώντας τουλάχιστον το 10% των μετοχών. Η δεύτερη απόδειξη ήταν η εγκατάσταση του μικρότερου παιδιού του πρωθυπουργού στο Γέιλ τη στιγμή που περίπου 40.000 μαθητές έμεναν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την επαναφορά της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Το παζλ της πρωθυπουργικής υποκρισίας συμπληρώνεται με τη σημερινή αποκάλυψη του Documento. Ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη Κωνσταντίνος προσελήφθη από τον Ισπανό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Εστέμπαν Γκονθάλεθ Πονς σε θέση διαπιστευμένου κοινοβουλευτικού βοηθού στο Ευρωκοινοβούλιο.

Προτού ξετυλίξουμε το κουβάρι του ρεπορτάζ οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: η εφημερίδα ουδεμία πρόθεση έχει να καταστήσει τα παιδιά του πρωθυπουργού αντικείμενο δημοσιογραφικής ή πολιτικής κριτικής. Στόχος μας είναι να καταδειχτεί η πολιτική υποκρισία του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, ενώ μιλούσε προεκλογικά και μετεκλογικά για ίδια σημεία αφετηρίας για όλους, στην πράξη ακολουθεί πιστά τη μανιέρα του οικογενειακού βολέματος. Αλλωστε με αυτήν τη συνταγή ο ίδιος βρέθηκε σε παχυλά αμειβόμενη θέση στην Εθνική Τράπεζα ύστερα από συνεννόηση του πατέρα του με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

D 06 PL 30 F4 5095712 scaled 1

Το χρονικό και τα ερωτήματα

Η πληροφορία είχε φτάσει στο Documento από τον Οκτώβριο του 2021, αλλά η διασταύρωσή της έμοιαζε αδύνατη ώσπου το όνομά του αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αποτελεί έναν εκ των τεσσάρων διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών του Πονς, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλει να έχει σταθερή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ δεν περνά απαρατήρητο ότι είναι ο μόνος μη Ισπανός συνεργάτης του. Κάθε ευρωβουλευτής δικαιούται τρεις διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς, όμως υπάρχει ένα «παραθυράκι» που επιτρέπει την πρόσληψη ακόμη ενός.

Σύμφωνα με την απάντηση του Ισπανού ευρωβουλευτή στο Documento, ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη προσελήφθη τον Σεπτέμβριο του 2021 ως ασκούμενος. Δηλαδή μόλις τέσσερις μήνες μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας. Το όνομά του δημοσιεύτηκε στο σάιτ του Ευρωκοινοβουλίου εντός του χρονικού διαστήματος από τις 18 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου 2022. Τo συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα αποθηκευμένα στιγμιότυπα (cache) της ιστοσελίδας που έχουν διατηρήσει στο δημόσιο αρχείο τους διαφορετικές μηχανές αναζήτησης. Ειδικότερα, το στιγμιότυπο που διατηρεί μέχρι τώρα η υπηρεσία Bing της Microsoft δείχνει ότι στις 18 Μαρτίου το όνομα του γιου του Κυρ. Μητσοτάκη δεν βρισκόταν ανάμεσα στους διαπιστευμένους βοηθούς του Πονς, ενώ στο πιο πρόσφατο στιγμιότυπο της Google, που λήφθηκε στις 6 Απριλίου, το όνομα έχει προστεθεί.

Η αμοιβή για το συγκεκριμένο πόστο ξεκινά από 1.680 και ανάλογα με τα προσόντα του υπαλλήλου μπορεί να φτάσει στις 7.740 ευρώ, με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ να υποστηρίζει ότι ο γιος του πρωθυπουργού βρίσκεται στη χαμηλότερη μισθολογική κλίμακα.

Τα ερωτήματα γι’ αυτή την καραμπινάτη περίπτωση λομπισμού και πολιτικής συνδιαλλαγής είναι συγκεκριμένα. Πώς βρέθηκε σε αυτήν τη θέση ο γιος του πρωθυπουργού; Μεσολάβησε ο Κυρ. Μητσοτάκης; Ποια προσόντα οδήγησαν στην επιλογή του από τον Ισπανό ευρωβουλευτή; Και το κυριότερο: γιατί ο πρωθυπουργός που κατέστησε δημόσια την εγκατάσταση της κόρης του για σπουδές στις ΗΠΑ προτίμησε να αποκρύψει την πρόσληψη του γιου του από τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ; Γιατί να μη χαρεί το έθνος με τη χαρά του πρωθυπουργού; Αυτό είναι το πρωθυπουργικό παράδειγμα για το brain gain; Σε κάθε περίπτωση, αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας και ο σκοπός του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος; Να καθιστά αρχηγούς κρατών μεσίτες επαγγελματικής αποκατάστασης συγγενών;

Η σύγκρουση Τσίπρα – Πονς

Ο Πονς συστήθηκε στους Ελληνες πολίτες το 2018 με μια μετωπική επίθεση προς τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλ. Τσίπρας, ένα μήνα μετά την έξοδο της χώρας από τη μνημονιακή επιτροπεία, μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναγκαία προοδευτική στροφή της ΕΕ και την εγκατάλειψη της κοινωνικά διαβρωτικής λιτότητας. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ αντί να συγχαρεί τον πρωθυπουργό που έβαλε τέλος στο «ελληνικό πρόβλημα», προτίμησε να του θυμίσει τα «100 δισ. ευρώ που χάθηκαν λόγω του Βαρουφάκη». «Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα…» είπε και έπλεξε το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά. «Περίπου 500.000 νέοι Ελληνες έφυγαν από την Ελλάδα» πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής που προσέλαβε τον γιο του σημερινού πρωθυπουργού και κατέληξε εκφράζοντας την ανησυχία ότι ο Αλ. Τσίπρας «μπορεί να επιστρέψει στον λαϊκισμό».

Η προφητική απάντηση

Ο πρώην πρωθυπουργός αντέτεινε ότι αν η κατηγορία των 100 δισ. ευρώ ευσταθούσε, το ποσό αυτό θα είχε εγγραφεί στο δημόσιο χρέος. «Ελπίζω να μη θεωρείτε, όπως κάποιοι φίλοι σας στην Ελλάδα, ότι ο δικτάτορας Πινοτσέτ εφήρμοσε ενδιαφέρουσες πολιτικές προς αντιγραφή, ιδίως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε και ολοκλήρωσε την απάντησή του προς τον σημερινό εργοδότη του γιου του Κυρ. Μητσοτάκη με τρόπο που μοιάζει εξαιρετικά επίκαιρος: «Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα, δείτε απλώς ότι δυστυχώς σε μια παράταξη που τόσο πολλά έχει προσφέρει στην Ελλάδα –γιατί θέλω να είμαι δίκαιος– αρχηγοί γίνονται συνήθως τα τέκνα κάποιων πετυχημένων ή μη προηγούμενων πρωθυπουργών. Αυτή είναι η παράδοση στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη σύγκρουση στο Ευρωκοινοβούλιο, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τη Μαδρίτη Δώρα Μακρή εκτίμησε πως ο Πονς «εξέφρασε την απέχθεια για την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης και όχι μόνο στα χρόνια του Τσίπρα». «Από την πρώτη στιγμή της ελληνικής κρίσης η υποτιμητική και υπεροπτική στάση τόσο του ίδιου όσο και του κόμματός του απέναντι στους “τεμπέληδες” Ελληνες ήταν έως απεχθής» τόνισε και συμπλήρωσε: «Ηταν από τους υπέρμαχους της φράσης “η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα” και της δεύτερης επίσης πιο πολυχρησιμοποιημένης “δεν σας αυξάνουμε τις συντάξεις γιατί πληρώνουμε την Ελλάδα!”». Κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι ο Πονς είναι από τα πιο ακραία πρόσωπα του Λαϊκού Κόμματος και συνηθίζει να χρησιμοποιεί «εύκολες φράσεις, τσιτάτα και διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Δύο μέρες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το φιλελεύθερο ινστιτούτο CATO δημοσιεύει άρθρο για την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Επικρίνοντας την αρνητική συμβολή των συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης στην ελληνική κρίση και τον αντίκτυπο της συμβολής αυτής στην ευρωζώνη, ο συνεργάτης του ινστιτούτου Νταγκ Μπάντοου θυμίζει την εξής προειδοποίηση του Πονς: «Αν αρχίσουμε να παίζουμε αυτό το παιχνίδι “όσο πιο ριζοσπαστικός είσαι τόσο περισσότερο χρέος θα σου συγχωρήσουμε”, απλώς ανοίγουμε την πόρτα για τον διαμελισμό της ΕΕ».

Ποιο τo κίνητρο;

Η αποδυνάμωση των κομμάτων που απαρτίζουν το ΕΛΚ αποτυπώθηκε σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές μάχες στις ηγέτιδες χώρες της ΕΕ. Τα κόμματα της συντηρητικής πολιτικής οικογένειας σε Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ μόλις επτά κράτη-μέλη διοικούνται από κόμματα που εντάσσονται στο ΕΛΚ. Η συνθήκη αυτή τοποθέτησε τη ΝΔ στο ρετιρέ της νεοφιλελεύθερης «πολυκατοικίας» λόγω της αυτοδύναμης κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο αναβαθμισμένος ρόλος της ΝΔ σε συνδυασμό με τη φιλία του πρωθυπουργού με τον επικείμενο αρχηγό του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ κατέστησαν –σύμφωνα με τις πληροφορίες– τον Πονς ευεπίφορο.

Ο Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται να παραχωρήσει τη θέση του στον στενό συνομιλητή του Κυρ. Μητσοτάκη, με τον Πολωνό πολιτικό να φιλοδοξεί ότι θα διαδραματίσει ρόλο στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Εξού και η –προ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– επίθεση του Πονς στην ακροδεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας για παραβίαση του κράτους δικαίου, με τον Πολωνό ευρωβουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Πάτρικ Γιάκι να δηλώνει ότι ο Ισπανός συνάδελφός του μαζί με τον Τουσκ έστησαν πολιτική συμπαιγνία. Κατά τις πληροφορίες, ο Βέμπερ αναμένεται να διατηρήσει τη θέση του προέδρου της ΚΟ του ΕΛΚ, καθώς –όπως υποστηρίζει αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου στο Documento– «είναι συγκεντρωτικός και θα μετατραπεί σε διπλοθεσίτη».

Κατά συνέπεια, ο Πονς δύσκολα θα διακινδύνευε την εύνοια του επόμενου αρχηγού του κόμματος με την απόρριψη της πρόσληψης του γιου ενός στενού του φίλου. Γι’ αυτό και το δίλημμα που έθεσε στον –όντως διεφθαρμένο– πρώην πρωθυπουργό της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις μπορεί να αντιστραφεί. «Υπάρχουν δύο είδη πολιτικών: αυτοί που εργάζονται για το καλό της χώρας τους και εκείνοι που εργάζονται για δικό τους όφελος» είπε, χαρακτηρίζοντας τον υπόδικο Μπάμπις απατεώνα. Αλήθεια, πού θα κατέτασσε τον εαυτό του;

D6 PL17 F2 Screenshot 2022 04 28 154550 1 scaled 1

 

Τι είναι (και τι παίρνει) ένας ΔΚΒ

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί (ΔΚΒ) είναι πρόσωπα που επιλέγονται από τους ευρωβουλευτές και απασχολούνται με σύμβαση που συνάπτεται απευθείας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κατατάσσονται κατά την πρόσληψή τους σε ένα σύνθετο σύστημα 19 βαθμίδων με βάση τα τυπικά τους προσόντα. Ανάλογα με τη βαθμίδα αυξάνονται αντίστοιχα και οι μισθολογικές τους απολαβές.

Τα κριτήρια καθορίζονται με εσωτερική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιστοσελίδα mepassistant.wordpress.com με θεματολογία που αφορά αποκλειστικά τους ΔΚΒ αναφέρει ότι ο μέσος όρος των συγκεκριμένων υπαλλήλων βρίσκεται στη βαθμολογική κλίμακα 10, που αντιστοιχεί σε μηνιαίο μισθό περίπου 3.800 ευρώ (μεικτά).

D4 PL16 BOX AMOIBES scaled 1

Ο Πονς απαντά στο Documento, ο Οικονόμου όχι

To Documento επικοινώνησε με το γραφείο του κ. Πονς στις Βρυξέλλες απευθύνοντάς του κρίσιμα ερωτήματα για το θέμα της πρόσληψης του γιου του Ελληνα πρωθυπουργού. Προς τιμήν του ο κ. Πονς απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, κάτι που δεν ισχύει και για τον Γιάννη Οικονόμου, στον οποίο απευθυνθήκαμε επανειλημμένως αλλά εκείνος, εκτός από δυσφορία, εξέφρασε και άγνοια για το θέμα. Ο κ. Πονς επιβεβαίωσε ότι ο γιος του Κυρ. Μητσοτάκη έχει προσληφθεί ως διαπιστευμένος βοηθός του στο Ευρωκοινοβούλιο, σημείωσε ότι λαμβάνει τη χαμηλότερη δυνατή αμοιβή, ενώ υποστήριξε, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν μεσολάβησε στην πρόσληψη, δηλώνοντας μάλιστα περήφανος που συνεργάζεται με τον γιο του. Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ. Πονς στο Documento:

Πότε προσελήφθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο κ. Μητσοτάκης;

Ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι μέλος της ομάδας μου από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν εντάχτηκε ως ασκούμενος (stagiaire). Εν αναμονή της αναχώρησης ενός από τα μέλη της ομάδας, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου 2022, και λόγω της εξαιρετικής του απόδοσης κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, του προτάθηκε να συνεχίσει να εργάζεται ως διαπιστευμένος κοινοβουλευτικός βοηθός.

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων υποψηφίων;

Οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί επιλέγονται κατά διακριτική ευχέρεια από τα μέλη. Βοηθούν τα μέλη άμεσα στο έργο τους, υπό την καθοδήγηση και την ευθύνη τους και σε βάση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Αυτό ισχύει τόσο για τον κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη όσο και για την υπόλοιπη ομάδα μου.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεσολάβησε για πρόσληψη του γιου του σε θέση διαπιστευμένου βοηθού σας;

Οχι.

Ποια η μισθολογική βαθμίδα του Κων. Μητσοτάκη;

Ως δημόσιος εκπρόσωπος και νομοθέτης, συμβουλεύω τον εαυτό μου ανεπιφύλακτα να μην αποκαλύψει ιδιωτικές πληροφορίες που επηρεάζουν τρίτους, κάτι που είναι όχι μόνο νομικά τιμωρούμενο αλλά και ηθικά λανθασμένο. Ωστόσο, ο υπάλληλός μου με ενημέρωσε ότι είναι περισσότερο από πρόθυμος να υποδείξει τον βαθμό στον οποίο έχει τοποθετηθεί. Ο υπάλληλός μου είναι στον βαθμό 1, ο οποίος είναι και ο χαμηλότερος βαθμός για διαπιστευμένο βοηθό στο κοινοβούλιο.

Οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλιά σας σχετικά με αυτό το θέμα είναι ευπρόσδεκτα.

Είμαι πολύ περήφανος που έχω τον Κωνσταντίνο ως έναν από τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς μου. Οχι μόνο λόγω του ακαδημαϊκού του υπόβαθρου και των ικανοτήτων του, αλλά και επειδή είναι ένας ταλαντούχος νέος που εκτελεί τα καθήκοντά του με ικανότητα, επαγγελματισμό, συντροφικότητα και βαθιά αίσθηση ταπεινότητας.

D6 PL12 pdf EPISTOLH scaled 1

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…