Newsroom

Newsroom

Blue Monday: Γιατί η σημερινή μέρα είναι (θεωρητικά) η πιο καταθλιπτική του 2024

Η αμφιλεγόμενη μαθηματική εξίσωση που υποτίθεται ότι ρίχνει στα... τάρταρα την ψυχολογία μας

stress anxiety depression 0

Για πολλούς η Δευτέρα είναι η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας, καθώς η επιστροφή στη δουλειά μετά το Σαββατοκύριακο τους πέφτει… βαριά. Όμως η σημερινή Δευτέρα δεν είναι απλά η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας, αλλά η χειρότερη ημέρα του χρόνου – η διαβόητη Blue Monday.

Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι θεωρητικοί της Blue Monday, σύμφωνα με τους οποίους η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους, η ημέρα που οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα.

Η θεωρία αυτή προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, που γεννήθηκε στο μυαλό του ακαδημαϊκού Dr. Cliff Arnall, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως ο καιρός (W), τα χρέη (D), ο μηνιαίος μισθός (d), ο χρόνος που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Όπως ισχυρίζονται, η Blue Monday σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι έπεσαν έξω στο πρόγραμμα και τους στόχους τους, και όλα αυτά με φόντο μία αναμονή σχεδόν 350 ημερών μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, οπότε μελαγχολούν. Αντίθετα, η πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου υπολογίζεται μεταξύ 21 και 24 Ιουνίου.

Βέβαια, η επιστημονική κοινότητα δεν αποδέχεται τη θεωρία αυτή ως έγκυρη, θεωρώντας τους ισχυρισμούς της ως ψευδοεπιστημονικούς, οπότε αν για κάποιο λόγο σήμερα αισθάνεστε ανεβασμένοι και καλοδιάθετοι, συνεχίστε έτσι, αψηφώντας την Blue Monday..

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…