Newsroom

Newsroom

«Blue Horizon»: Έδωσαν προαγωγή στον λιμενάρχη Πειραιά λίγο μετά το θάνατο του Αντώνη

Σε επιτελική θέση κλαδάρχη ο «καρατομημένος» Λιμενάρχης Πειραιά μετά τον θάνατο του 36χρονου στο Blue Horizon

5963082

Σε υψηλόβαθμη θέση προήχθη ο αξιωματικός του Λιμενικού που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon» τον πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η σχετική απόφαση εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, μόλις δύο εβδομάδες μετά το τραγικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά. Μία από τις βασικές ευθύνες του κεντρικού λιμενάρχη είναι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι. Γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος αρχιπλοίαρχος ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο επέβλεψε τη διαδικασία αναχώρησης του «Blue Horizon», όπου, εκ του τραγικού αποτελέσματος, είναι σαφές ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα. Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφαλείας, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας. Αυτό, όπως επισημαίνουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

Ο αρχιπλοίαρχος, που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου είχε απομακρυνθεί από τη θέση του με εντολή του τέως υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Αλεξανδράκη. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, το πόρισμα της ΕΔΕ παραδόθηκε στον τότε υπουργό, ο οποίος έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για την παραπομπή σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τεσσάρων στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τα οποία προέκυψαν ευθύνες.

Το βασικό ερώτημα που εγείρεται, λοιπόν, είναι πώς ο αρχιπλοίαρχος που με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας «ξηλώθηκε» από τη θέση του, όντας ελεγχόμενος διοικητικά, πήρε προαγωγή στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός του Διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας.

«Ντροπή και Αίσχος – Η καρατόμηση έγινε αναβάθμιση»

Εντονότατη ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την αλλαγή θέσης του Λιμενάρχη Πειραιά, ο οποίος και είχε καρατομηθεί με απόφαση του ΥΠΕΝ, στον απόηχο της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο Blue Horizon.

Όπως ανακοίνωσε η ΠΕΝΕΝ:

«Η καρατόμηση που είχε γνωστοποιηθεί από τον τέως υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και αφορούσε τον πρώην Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά (Ευαγγελίδη Σπυρίδωνα), όχι μόνο δεν έγινε ποτέ, αλλά αμέσως μετά την εγκληματική ενέργεια, αναβαθμίστηκε και του ανατέθηκε η νευραλγική θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή στον Κλάδο Ασφάλειας του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος!!!

Η νέα θέση που του μετατέθηκε, άκουσον – άκουσον, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας!!!» αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ με τίτλο «Blue Horizon – Ντροπή και Αίσχος! – Η καρατόμηση έγινε αναβάθμιση».

«Αποδεικνύεται ότι το ξήλωμα του πρώην Λιμενάρχη Πειραιά ήταν επικοινωνιακή μπαρούφα για μία εγκληματική ενέργεια η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο και είχε ως αποτέλεσμα τον φρικτό θάνατο του 36χρονου Αντώνη! […]

Υποθέτουμε ότι μετά τη δημοσιοποίηση αυτής της σκανδαλώδους μετάθεσης, ο Υπουργός Ε.Ν και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα πράξουν τα αυτονόητα…

Διαφορετικά η ευθύνη τους θα είναι τεράστια» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαρινάκης: «Δεν θεωρείται προαγωγή όταν κάποιος γίνεται βοηθός κλαδάρχη»

Την ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ κλήθηκε να σχολιάσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Όπως δήλωσε:

«Όχι δεν ισχύει κάτι τέτοιο (ότι πήρε προαγωγή). Καταρχάς δεν μπορεί να θεωρηθεί θεωρείται προαγωγή όταν κάποιος φεύγει από Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και γίνεται βοηθός Κλαδάρχη», είπε ο κ. Μαρινάκης, παραθέτοντας μάλιστα και τον νόμο βάσει του οποίου έγινε η μετάθεση μέχρι να κριθεί.

«Ξεκίνησε η προβλεπόμενη ποινική διαδικασία και δεν μπορούσε ένας ελεγχόμενος να είναι στη θέση του κεντρικού λιμενάρχη. Οπως αναφέρει ο νόμος, ο συγκεκριμένος με βάση τη θέση και τον βαθμό που είχε, έπρεπε να επιλεγεί σε μια από θέσεις και μπήκε βοηθός Κλαδάρχη σε μία μη επιχειρησιακή θέση μέχρι να κριθεί η υπόθεση», υποστήριξε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «δεν ευσταθεί και δεν προκύπτει από πουθενά» ότι πρόκειται για αναβάθμιση.