Bloomberg: Τα τρία σενάρια που εξετάζουν οι δανειστές για το ελληνικό χρέος

Τρία σενάρια εξετάζουν οι δανειστές της Ελλάδας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες σήμερα προκειμένου να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν μια συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα περίοδο δανειοδότησης της χώρας.

5922d55e1dc524cc0c8b475d

Στα σενάρια αυτά που περιγράφονται σε επιστολή του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, γίνονται διαφορετικές υποθέσεις σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, η Ελλάδα θα πετύχει ανάπτυξη της τάξεως του 1,3% μακροπρόθεσμα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι κατά μέσο όρο 2,6% του ΑΕΠ. Αυτά τα μεγέθη θα μειώσουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό κάτω του 60% το 2060, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το δεύτερο, πιο απαισιόδοξο σενάριο βλέπει το ελληνικό χρέος να φτάνει το 226% του ΑΕΠ το 2060, αφού υποθέτει αύξηση της τάξεως του 1% και πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 1,5% του ΑΕΠ.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει μια λύση κάπου ενδιάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο σενάριο, αλλά δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το πρώτο σενάριο η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καθόλου ελάφρυνση του χρέους της ενώ αν επικρατήσει το δεύτερο, τότε σίγουρα απαιτεί μια γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ενώ η Ελλάδα και οι πιστωτές της συμφώνησαν στις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει καθυστερήσει από τις διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των βασικών πιστωτών σχετικά με το πόση ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η χώρα.

Στο επίκεντρο του αδιεξόδου βρίσκεται η απροθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο διάσωσης, εκτός εάν η ζώνη του ευρώ λάβει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει ότι το ελληνικό χρέος που ανέρχεται στα 315 δισ. ευρώ θα γίνει βιώσιμο.

Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, η οποία αντιστέκεται στην ελάφρυνση του χρέους, δεν θα διαθέσουν νέα κονδύλια στην Ελλάδα μέχρι το ΔΝΤ να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Αθήνα χρειάζεται όμως την επόμενη δόση ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις του δανείου της τον Ιούλιο, όπως διευκρινίζει το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…