Bloomberg: Πώς η πολιτική Ντράγκι έβγαλε την Ελλάδα από την τιμωρία

Την ώρα που η παγκόσμια ελίτ βρίσκεται στο Νταβός στο Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο συντάκτης του αμερικανικού δικτύου, Bloomberg, Mark Gilbert αναλύει σε άρθρο του τη σημαντική προσφορά του Μάριο Ντράγκι στο να βγει η Ελλάδα από την ύφεση.

5a69f63c1dc52489088b45d2

Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος αναφέρει στο κείμενό του πως «η ηγεσία του Ντράγκι, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ιστορία του ευρώ, κατάφερε να ”εξαργυρώσει” το δρόμο προς την τρέχουσα οικονομική άνθηση, γεγονός που βοηθά και την Ελλάδα να βγει από την ύφεση».

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει την δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ το 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το κοινό νόμισμα. Αυτό όπως λέει, ωφέλησε ιδιαίτερα την Ελλάδα, αν και το ελληνικό χρέος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Κεντρικής Τράπεζας.


Ο Mark Gilbert, τονίζει ότι «ο συνδυασμός – αν και κατά καιρούς δύσκολος – εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης έφερε επί τέλους την Ελλάδα στα πρόθυρα της ομαλοποίησης».

Και συμπληρώνει: «(Η χώρα) δεν φλερτάρει πλέον με την έξοδο (ή την αποπομπή της) από το ευρώ. Οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη φέτος στο 2,2%, ό,τι περιμένουν και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης ανεργίας αναμένεται να πέσει στα μέσα του έτους κάτω από το 20%- καταστροφικά υψηλό ποσοστό, βέβαια, αλλά κάτω από το μέσο όρο του 23% αυτής της δεκαετίας».

Το δημοσίευμα επισημαίνει επίσης, ότι η χώρα δεν εξήλθε της δύσκολης αυτής κατάστασης χωρίς προβλήματα, καθώς το χρέος της παραμένει υψηλό, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων υστερεί των προσδοκιών και οι ελληνικές τράπεζες φέρουν ακόμη το βάρος μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, οι επενδυτές έχουν ανταμείψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να αναμορφώσει την οικονομία της μειώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων της, καταλήγει το πρακτορείο Bloomberg. 

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους