Newsroom

Newsroom

Bloomberg: Πώς η Ευρωζώνη μπορεί να διαλυθεί ή να σωθεί – Τα τρία σενάρια

Η συζήτηση περί πιθανής διάλυσης της Ευρωζώνης έχει έρθει και πάλι στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα.

58bff5c21dc5242d278b489d

Με τους λαϊκιστές, όπως την Γαλλίδα ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να προσπαθούν να δυσφημίσουν το ενιαίο νόμισμα, τίποτα δεν θεωρείται απίστευτο. Την ίδια στιγμή, το ευρώ, από το 1999 που δημιουργήθηκε έχει περάσει πολλές αναταράξεις με τις πολιτικές και τις οικονομικές ελίτ να έχουν δείξει την προθυμία τους να το στηρίξουν.

Το Bloomberg, παρουσιάζει τρία σενάρια διάλυσης και τρία σενάρια διάσωσης της Ευρωζώνης, εν όψει μίας σειράς κρίσιμων γεγονότων, τα οποία αναμένεται να καθορίσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πορεία της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα τρία σενάρια διάλυσης της Ευρωζώνης

Νίκη της Λεπέν

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κερδίζει τις εκλογές του Μαΐου και προκηρύσσει  δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, στο οποίο και επικρατεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι εκροές κεφαλαίων όχι μόνο από τη Γαλλία, αλλά και από άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Τότε η Γαλλία επιστρέφει στο εθνικό της νόμισμα, το φράγκο, το οποίο διασυνδέεται με την καταρρέουσα ισοτιμία του ευρώ. Επικρατεί αναταραχή στις αγορές, με αρκετές χώρες – μέλη να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα.

Ευρωσκεπτικισμός στην Ιταλία

με την ιταλική οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω της υποτονικής ανάπτυξης, της αύξησης της ανεργίας και των τραπεζικών κρίσεων, το «Κίνημα Πέντε Αστέρων» του Μπέμπε Γκρίλο κερδίζει τις εκλογές και σχηματίζει κυβέρνηση, με τη συμμετοχή της Λίγκας του Βορρά.

Από κοινού καθορίζουν μία ατζέντα για την επαναφορά της λίρας ως εθνικού νομίσματος, την οποία θέτουν στην κρίση του ιταλικού λαού, μέσω δημοψηφίσματος.

Ελληνική κρίση

Καθώς οι πιστωτές να ζητούν νέες περικοπές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και χάρη στις εξαγγελίες του περί «τερματισμού της λιτότητας» κερδίζει την εκλογική αναμέτρηση. Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε στάση πληρωμών, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να τραβήξει την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες, προλειαίνοντας τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Τα τρία σενάρια διάσωσης

Η παγκόσμια κρίση φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει έναν εμπορικό πόλεμο με τη Γερμανία και ταυτόχρονα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραβιάζει τα σύνορα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Το Βερολίνο αποφασίζει να αναλάβει την τύχη της Γηραιάς Ηπείρου. Ως αποτέλεσμα, ικανοποιεί το πάγιο αίτημα περί δημοσιονομικής ένωσης, επιβάλλοντας ως αναγκαίο όρο την θέσπιση μία αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Νίκη του Σουλτς

Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός εκλέγεται Καγκελάριος της Γερμανίας και προχωράει στη «χαλάρωση» της δημοσιονομικής λιτότητας, αποκλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την Ελλάδα. Επίσης, εκφράζει τη στήριξή του στην έκδοση του ευρωομόλογου και ξεκινάει μία ήπιας μορφής επεκτατική πολιτική, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση των επενδύσεων στις χώρες του Νότου.

Η Ευρωζώνη επιβιώνει

Η Λε Πεν χάνει τις εκλογές, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες σταθεροποιούνται και η Μέρκελ επανεκλέγεται. Οι Βρυξέλλες ικανοποιούν το αίτημα για τη θέσπιση ενός κοινού υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα, η Ελλάδα εφαρμόζοντας τα μέτρα λιτότητας, υλοποιεί το πρόγραμμα, και η οικονομία βελτιώνεται.

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

2

Καλαμάτα: Κιτρίνισε τα πάντα η αφρικανική σκόνη – Απίστευτες εικόνες από την περιοχή (video)

Σε ταινία παραπέμπει το σκηνικό στην Καλαμάτα μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

438108010 18426626314000170 825866362010932573 n

Κατερίνα Βρανά: «Σελεμπρέισιον γενεθλίων και επιβίωσης» – 7 χρόνια επιβίωσης με δύο δυνατές αναρτήσεις (Εικόνες)

Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου, η Κατερίνα Βρανά ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο και κατάφερε…