Bloomberg: Ο ρόλος του Βίζερ στην κρίση του 2015 και τα μυστικά ταξίδια στην Αθήνα

Για το ρόλο που έπαιξε ο ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, στην ελληνική κρίση και στους κρίσιμους μήνες της περιόδου το 2015, αναφέρεται σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

5a65c5e11dc5245b778b46d6

Η αποχώρηση του μανδαρίνου, όπως γράφει το πρακτορείο και η διαδοχή του από τον Ολλανδό, Χανς Βίλμπριφ σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για την «παλαιά φρουρά», αφού οι προσπάθειες έχουν πλέον στραφεί από τη διαχείριση του χάους στην αποτροπή του.

Το δημοσίευμα ξεκινάει από την πρώτη του επίσκεψη, τον Φεβρουάριο του 2015 στην Αθήνα, όταν η νέα κυβέρνηση υποσχόταν να τερματίσει τη λιτότητα. Τότε ο Τόμας Βίζερ πέταξε στην Αθήνα σε ένα μυστικό ταξίδι για να μεταφέρει το μήνυμα. Ο  Αυστριακός οικονομολόγος μαζί με μια μικρή ομάδα υπουργών της κυβέρνησης περιέγραψε τις συνέπειες που θα είχε η παραβίαση των συμφωνηθέντων και η αθέτηση πληρωμών. Πρώτον, η χώρα θα αποκοπεί από τα διεθνή κεφάλαια που απαιτούνται για την πληρωμή των μισθών και των συντάξεων. Οι τράπεζες θα κατέρρεαν και η οικονομία θα ακολουθούσε. Το ακροατήριό του, ωστόσο, δεν ήταν πεπεισμένο, έως ότου οι “προφητείες” του συνειδητοποιήθηκαν έξι μήνες αργότερα.

Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας πως ένα μήνα μετά το ταξίδι αυτό και αφού ο Βίζερ δεν κατάφερε να πείσει τους Έλληνες να  εγκαταλείψουν την ριψοκίνδυνη πολιτική και οι εντάσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών συνεχίστηκε, εκείνος πραγματοποίησε δεύτερη μυστική αποστολή. 

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο σε μια προσπάθεια να άρει το αδιέξοδο. Αποστολή του Βίζερ ήταν να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να υπάρξει πρόοδος. Εκείνος επισκέφθηκε τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο σπίτι του και γευματίζοντας μαζί και προσπαθώντας να προετοιμάσει τους Έλληνες για την πρώτη επίσκεψη στην καγκελαρία.

Το συγκεκαλυμμένο ταξίδι ήταν καθοριστικό, αφού ο Βίζερ αν και δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο, βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο αμέτρητων κρίσιμων προσπαθειών που εξασφάλιζαν ότι το ευρώ μπορεί να επιβιώσει ακόμα και στις μεγαλύτερες κρίσεις.

Ο ρόλος του Βίζερ στα κρίσιμα Eurogroup το καλοκαίρι του 2015

Όταν η συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούλιο του 2015 έληξε πρόωρα επειδή η ατμόσφαιρα είχε γίνει εξαιρετικά τοξική, ο Βίζερ, μαζί με τον Ντάισελμπλουμ έμειναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και προς έκπληξη όλων πέτυχαν έναν αποδεκτό συμβιβασμό, μια εκδοχή του οποίου κατέληξε στην συμφωνία που τράβηξε την Ελλάδα από το χείλος της αβύσσου, υπογραμμίζει το εν λόγω δημοσίευμα.

Καθώς λοιπόν, ο 63χρονος Βίζερ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την θέση του ως επικεφαλής του Euroworking Group, τα μαθήματα που αντλήθηκαν κατά τους ταραχώδεις καιρούς της θητείας του αποτελούν πλέον χρήσιμα εργαλεία στη συζήτηση για την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.

Ελάχιστοι εκτός των θεσμών της ΕΕ γνωρίζουν τον πανέξυπνο Βίζερ, αλλά είναι ο άνθρωπος που έζησε την άνοδο της ευρωζώνης, τη μεταμόρφωσή της και την παρ’ ολίγον διάλυσή της, καταλήγει το δημοσίευμα.