Newsroom

Newsroom

Bloomberg και Τόμσεν κάνουν λόγο για νέο δάνειο προς την Ελλάδα

Το ενδεχόμενο νέου δανείου ύψους 3 έως 6 δισ. δολαρίων εξετάζει το ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, κάτι που ανέφερε και ο Πολ Τόμσεν, μιλώντας σε συζήτηση του «Atlantic Council».

585ac2af1dc524624f8b4da1

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων, σημειώνει πως το Ταμείο κλίνει ξεκάθαρα πλέον προς την οριστική συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, εξετάζοντας μάλιστα το ενδεχόμενο να εγκρίνει νέο δάνειο 3 έως 6 δις δολάρίων. Κατά το δημοσίευμα, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα θα μπορούσαν να γίνουν στις 21 με 23 Απριλίου, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο επισημαίνει πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι πολιτικά κρίσιμη για κάποιες χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ωστόσο η σύμπραξη των δύο πλευρών σκοντάφτει στο αίτημα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το θέμα τέθηκε κατά τη συνάντηση της διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ενώ αξίζει να προστεθεί πως το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε μεταδώσει πως το Ταμείο μελετά νέο δάνειο έως 5 δις, ευρώ στην Ελλάδα. 

«Συζητούμε για νέο δάνειο 3-6 δισ. δολαρίων προς την Ελλάδα»

Στο ίδιο μοτίβο και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ο οποίος υπογράμμισε πως «το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο. Συζητούμε για νέο δάνειο 3-6 δισ.δολαρίων προς την Ελλάδα». 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Ελλάδα, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την Ελλάδα δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά και συμπλήρωσε λέγοντας πως καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ο δανός οικονομολόγος επέκρινε, επίσης, τους υψηλούς στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2018 και έπειτα. «Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις.

Δείτε το βίντεο:

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…