Newsroom

Newsroom

Bloomberg για ενεργειακή κρίση: Αναπόφευκτο το πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος τον χειμώνα

Με την Gazprom να έχει κλείσει τη στρόφιγγα, η Ευρώπη βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τον «εφιάλτη» ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.

5650405

Έτσι, το Bloomberg, σημειώνει πως φαίνεται «σχεδόν αναπόφευκτο» το ρεύμα με δελτίο για φέτος το χειμώνα στην Ευρώπη.

Τονίζει ότι μπορεί Γερμανοί αξιωματούχοι να εμφανίζονται καθησυχαστικοί, επιμένοντας πως ο εφοδιασμός δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα, τουλάχιστον προς το παρόν, ωστόσο ο Κλάους Μούλερ, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% γεμάτες (σ.σ. σήμερα στο 85%), το καύσιμο επαρκεί μόνο για 2-2,5 μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται ήδη για πιθανές ελλείψεις. Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, με το ενδεχόμενο αυτό να καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί, ενώ ήδη εξετάζονται διάφορα μέτρα ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, το Bloomberg, λόγω των νέων προκλήσεων, μπορεί ακόμη και η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία να δοκιμαστεί.

Ήδη άλλωστε έχουν εμφανιστεί «μαύρα» σύννεφα: πληθωρισμός, εκτόξευση τιμών στην ενέργεια, κλείσιμο βιομηχανιών και πτώση του ευρώ, κι ενώ το ίδιο μέσο επισημαίνει πως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει να παρέμβουν για να μειώσουν την κατανάλωση.

Ασία και Ευρώπη, πάντως, ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να εξαντληθεί στις ευρωπαϊκές αποθήκες προς το τέλος του χειμώνα, σημειώνει το Bloomberg.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…