Newsroom

Newsroom

Bloomberg: Εσωτερική υποτίμηση με ευρώ η λύση για την Ελλάδα

Βάναυσες περικοπές σε μισθούς και παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, προκρίνει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προτείνοντας ως…

Βάναυσες περικοπές σε μισθούς και παραμονή της Ελλάδος στο ευρώ, προκρίνει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, προτείνοντας ως «τη λιγότερο κακή λύση για την Ελλάδα την εσωτερική υποτίμηση».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Ελλάδα αλλά και άλλες μικρές οικονομίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρόνιας προσπάθειας εξυγίανσης των οικονομικών τους ακόμα και αν καταφέρουν να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους. Γι αυτό και αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ως προτιμότερη την έξοδο τους από το ευρώ, παρά τις άμεσες συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης. Με την πρόταση αυτή ουσιαστικά διαφωνούν και οι συντάκτες του Bloomberg. Και αυτό διότι η έξοδος της Ελλάδος από το ευρώ όχι μόνο θα συνεπάγονταν άμεσο κόστος, αλλά και επειδή «ακόμα και μετά από αυτό η επανάκτηση του ελέγχου της νομισματικής πολιτικής θα δημιουργήσει τόσα προβλήματα όσα θα λύσει».

Ακόμα και εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ και καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά της θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης ανταγωνιστικότητας υποστηρίζει η συντακτική ομάδα του Bloomberg. Tο κόστος εργασίας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες του πυρήνα της ευρωζώνης, καθιστώντας τις εξαγωγές της πιο ακριβές από τις εισαγωγές. Γι αυτό και σύμφωνα με το πρακτορείο θα πρέπει οι μισθοί των εργαζομένων να μειωθούν, προκειμένου η Ελληνική οικονομία να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η έξοδος από το ευρώ θα προκαλούσε μεγάλη εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα συνεπάγονταν μεγάλη οικονομική καταστροφή. Επίσης, οι Έλληνες οφειλέτες θα εξακολουθούν να χρωστούν σε ευρώ στους ξένους δανειστές. «Επειδή η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί αμέσως, οι οφειλέτες θα έχουν μειωμένη ικανότητα να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις αυτές, προκαλώντας νέο κύμα πτωχεύσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

AP23317538078204

Γάζα ώρα μηδέν: Αδιέξοδο για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ απομακρύνει αμάχους από τη Ράφα

Επιμένει η Χαμάς ότι δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό…

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…