ΝΜ

Νατάσα Μερκούρη

«Βλέμμα εφήβων» απέναντι στην Επανάσταση – Γεννιόμαστε ως Ιστορία

Η Νατάσα Μερκούρη γράφει στο koutipandoras.gr για το μαθητικό πρόγραμμα θεατρικής παιδείας του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Βλέμμα εφήβων» το οποίο γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με μια σχολική γιορτή που δεν έγινε την 25η Μαρτίου.

εφηβοι

Μια φράση δανεισμένη από κείμενο της Μαρίας Ευθυμίου ήρθε ως επιστέγασμα και τίτλος της φετινής δουλειάς.

Το «Βλέμμα εφήβων», η μαθητική θεατρική ομάδα του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης γιόρτασε, όπως όλη η Ελλάδα άλλωστε, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης. Με τη διαφορά ότι υπό κανονικές συνθήκες ο εορτασμός θα γινόταν την 25η Μαρτίου.

Μια γιορτή που δεν έγινε. Μια γιορτή λίγο εκτός προθεσμίας αλλά όχι εκπρόθεσμη. Μια διανυκτέρευση στο σχολείο και μια επέτειος που θα εορταστεί οδηγούν την ομάδα των δέκα εφήβων, μέσα από τη σχολική τάξη και τα βιβλία, να περιηγηθεί σε βασικούς σταθμούς της Επανάστασης, από αυτούς που δε διδάσκονται στις τάξεις.

Στη διαδρομή επισκέφτηκαν το πρόγραμμα διάφοροι ομιλητές, που συζήτησαν με τους εφήβους, ο καθένας από τη δική του σκοπιά, για τις πλευρές εκείνες που δεν αγγίζουμε είτε από άγνοια είτε από διδακτική αμηχανία, ακόμα και φόβο.

Έτσι, η πρώτη μεγάλη συζήτηση που άνοιξε στράφηκε γύρω από το ερώτημα «τι δεν ξέρουμε για την Επανάσταση;» και με αυτό το ερώτημα υπό μάλης περιδιαβήκαμε θεματικές όπως η πολιτική διάσταση του φιλελληνισμού, οι φιλελληνίδες, η Ευανθία Καΐρη και ο Νικήρατος, τα «καπάκια», η ήττα στο Πέτα, τα δάνεια και οι ομολογίες, τα φιλελεύθερα συντάγματα, το ’21 στον κινηματογράφο και διάφορα άλλα εμβόλιμα και περιπετειώδη. Κάπου ενδιάμεσα αναδύθηκε ένα άλλο ερώτημα, πώς η Ιστορία αλλάζει τα πρόσωπα, τα ιστορικά υποκείμενα. Και εφόσον τα επηρεάζει, εμείς από την Ιστορία μαθαίνουμε;

Μετά την παρουσίαση της δουλειάς ακολουθεί συζήτηση. Οι έφηβοι ρωτούν τους συνομιλητές για θέματα που αφορούν τη διδακτική και την κατανόηση της Επανάστασης, ενός εγχειρήματος δύσκολου και πολυπαραγοντικού, που άφησε το αποτύπωμά του στη διεθνή σκηνή.

Με το Βλέμμα των Εφήβων

Για να είμαι ειλικρινής το μάθημα της Ιστορίας ποτέ δε με ενθουσίαζε, ακόμα και τώρα δηλαδή… Αλλά είμαι πολύ περήφανη για την ομάδα μας, που καταφέραμε να συμπυκνώσουμε τόσο υλικό και να διατηρήσουμε την παράσταση ενδιαφέρουσα. Για να το απόλαυσα εγώ, μάλλον θα το απολαύσουν κι άλλοι.

Ζωή

Η προετοιμασία της παράστασης, όπως και τα γυρίσματα, ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Με αυτήν την προετοιμασία θα ήταν πολύ πιο ωραίο να την παρουσιάσουμε ζωντανά αλλά το ότι, υπό συνθήκες κορωνοϊού, καταφέραμε να την παρουσιάσουμε γενικώς είναι κατόρθωμα.

Ελένη

Εμπειρία που άξιζε. Μέσα σε μια «στείρα» χρονιά, με τίποτα άλλο παρά δουλειά, το θεατρικό μάς έδινε μια αναζωογονητική πνοή, λίγο φως στο σκοτάδι. Μάθαμε, χαρήκαμε, ξαφνιαστήκαμε, κουραστήκαμε. Πάνω απ’ όλα, γίναμε φίλοι. Είχαμε έναν συνδετικό κρίκο που μας καθοδήγησε, μας συμβούλεψε, μας έκανε να νιώσουμε πως ανήκουμε σε μια ομάδα και αξίζουμε. Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες, κρατώντας πάντα στο μυαλό μας ό,τι μάθαμε.

Τζώρτζης

Η φετινή μας παράσταση ήταν δύσκολο να υλοποιηθεί λόγω της πανδημίας, όμως παρά τα εμπόδια την κάναμε πραγματικότητα. Αν και το μάθημα της Ιστορίας πάντα μου φαινόταν βαρετό, μέσω της Τέχνης, στα φώτα της θεατρικής σκηνής, μοιάζει κάτι τελείως διαφορετικό και ενδιαφέρον.

Στέλλα

Φέτος όσα κάναμε ήταν πολύ ενδιαφέροντα και μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα για την Επανάσταση, τα οποία δεν τα διδασκόμαστε στο σχολείο αν και πιστεύω πως θα έπρεπε.

Νεφέλη

Πραγματοποιήσαμε έρευνα σε βάθος. Γνωρίσαμε αξιόλογους ανθρώπους και μάθαμε από αυτούς σημαντικές πτυχές τις Επανάστασης που αλλιώς δεν θα τις ακούγαμε καν. Το μόνο που με στενοχώρησε ήταν που δεν καταφέραμε, λόγω των συνθηκών, να παρουσιάσουμε το έργο μας με μορφή θεατρικής παράστασης.

Δήμητρα

Είμαι πολύ χαρούμενη που συνεργάστηκα με όλα τα παιδιά. Έμαθα πολλά καινούργια πράγματα που δεν θα ξεχάσω. Το μόνο που με στεναχώρησε λίγο είναι που δεν συναντηθήκαμε σχεδόν καθόλου από κοντά.

Ελευθερία

«Γεννιόμαστε ως Ιστορία: οι έφηβοι απέναντι στην Επανάσταση»

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021

Ώρα: 20.30

H παρουσίαση θα γίνει διαδικτυακά

Πληροφορίες και εισιτήρια: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης www.mcf.gr

Trailer https://www.youtube.com/watch?v=x7ZK4hX2rO0

Δείγμα της έρευνας https://www.youtube.com/watch?v=R4wINCX7jUE

Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη στήριξη του ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και των εκδόσεων Μεταίχμιο. Έχει ενταχθεί στις δράσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που σχεδίασε το ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες εχνολογίες» του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων