Βίτσας: Ετοιμάζουν ένα υπερυπουργείο με την ταμπέλα «Εξάρχεια»

«Δεν θα μείνει έτσι αυτό που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη μεταναστευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Βίτσας

NewsRoom 09/07/2019 | 14:07

«Δεν θα μείνει έτσι αυτό» που κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην μεταναστευτική πολιτική, «περιμένω την πρώτη αντίδραση», από την ΕΕ, την Κομισιόν, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τόνισε ο πρώην αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο στην Ουγγαρία η μεταναστευτική πολιτική είναι στην αστυνομία «-και δεν είμαι σίγουρος».

«Ο βασικός κορμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η κυβέρνηση Σαμαρά ... βασικά στελέχη της είναι ξανά υπουργοί στα ίδια ή σε άλλα υπουργεία … και ένας βασικός υπουργός του Σαμαρά είναι σήμερα πρωθυπουργός», είπε ο κ. Βίτσας. «Ειδικά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και άλλα, στέλνεται σαφές μήνυμα συντηρητισμού και μερικές φορές και ακραίας αντιμετώπισης», η μεταφορά του στη Δημόσια Τάξη «συμβαίνει γιατί η αντίληψη ΝΔ και κυβέρνησης είναι ότι το μεταναστευτικό εντάσσεται στην ατζέντα της ασφάλειας, ως πρόληψη και καταστολή. Και ακόμη χειρότερα νομίζουν ότι το ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής είναι μόνο η διαχείριση των ροών … ενώ είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Σε άλλο σημείο μάλιστα προσέθεσε ότι «δεν θεωρούν αυτούς τους ανθρώπους κατατρεγμένους, που χρειάζονται φροντίδα και δίκαιη εξέταση του αιτήματος ασύλου, τους θεωρούν εισβολείς … είναι μία στροφή πάρα-πάρα πολύ σοβαρή».

«Δεν θα μείνει έτσι αυτό», εκτίμησε, «περιμένω την πρώτη αντίδραση, τόσο από την ΕΕ και την Κομισιόν όσο και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Αν δεν κάνω λάθος, μόνο στην Ουγγαρία η μεταναστευτική πολιτική είναι στην αστυνομία -και δεν είμαι σίγουρος».

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι υπάρχουν και τεχνικά ζητήματα από αυτή την επιλογή. «Μιλάνε για μεταναστευτικό και στο μυαλό τους έχουν μόνο τα 5 hotspot στα νησιά … διερωτώμαι: υπάρχει η άδεια παραμονής για τους κατόχους golden visa, άνθρωποι που έρχονται και επενδύουν στην Ελλάδα και παίρνουν άδεια παραμονής. Θα περνούν από την Αστυνομία αυτοί; Ή τα στελέχη επιχειρήσεων τρίτων χωρών εκτός ΕΕ που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα, ή εποχιακοί εργαζόμενοι τρίτων χωρών, ή σπουδαστές τρίτων χωρών. Θα περνούν από την αστυνομία;», αναρωτήθηκε.

Σημείωσε εξάλλου ότι «οι Επιτροπές Προσφυγών αποτελούνται από δύο εν ενεργεία δικαστές και έναν νομικό, συνήθως καθηγητή πανεπιστημίου, που βάζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Τι θα γίνει τώρα; Υπάρχει δεύτερος βαθμός; ... Αν τον καταργήσουν, αυτοί οι άνθρωποι θα πηγαίνουν κατ` ευθείαν στα διοικητικά δικαστήρια, εκεί που μία υπόθεση τελειώνει σε 4-5 μήνες, τώρα θα τελειώνει σε 4-5 χρόνια ... Δεν συμβαίνει πουθενά αυτό που πάνε να κάνουν. Τουλάχιστον ας ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών».

Σε επίπεδο διαχείρισης ανθρώπινων και διοικητικών πόρων του Δημοσίου, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στις δομές που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών. «Τι θα γίνει η δομή του υπουργείου που υπάρχει για ζητήματα αδειών παραμονής; Θα περάσει και αυτή στο Προστασίας του Πολίτη;».

Ο κ. Βίτσας τόνισε, συνυπολογίζοντας και την μεταφορά στο Υπ. Προ. Πο. των σωφρονιστικών υπαλλήλων που εμπλέκονται από το υπ. Δικαιοσύνης, ότι «διαμορφώνεται ένα υπερυπουργείο Δημόσιας Τάξης που αρχίζει να μας κάνει να σκεφτόμαστε. Αν καταργήσουν και το άσυλο, περνάει και ένα κομμάτι της Παιδείας ... σε ένα υπερυπουργείο ... με την ταμπέλα "Εξάρχεια"». «Στην Γερμανία σκέφτονται να κάνουν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εμείς γυρίζουμε δεν θυμάμαι πού και πότε, που η αστυνομία είχε την ευθύνη της μεταναστευτικής πολιτικής ... το 1974-1975 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν θα σκεφτόταν να κάνει τέτοια πράγματα, ξεκινήσαμε πολύ στραβά».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.