Βίντεο-σοκ: Ινδός φωτογράφος ποδοπατά πυροβολημένο διαδηλωτή

Προσοχή πολύ σκληρές εικόνες: Ένα βίντεο από την Ινδία, που έχει γίνει viral - αποκαλύπτει τις πρακτικές των αστυνομικών και όχι μόνο...δημιουργώντας τεράστια κοινωνική κατακραυγή. 

E Xd7tUYAYj6oa

Ένα σοκαριστικό βίντεο από την Ινδία, που έχει γίνει viral, αποκαλύπτει (για ακόμη μια φορά) τις πρακτικές των αστυνομικών και όχι μόνο…δημιουργώντας τεράστια κοινωνική κατακραυγή και ξεσηκώνοντας πλήθος διαμαρτυριών στο δρόμο. 

Το σοκαριστικό συμβάν συνέβη με φόντο μια πορεία διαμαρτυρίας Μουσουλμάνων με καταγωγή το Μπενγκάλι, διαμαρτυρόμενοι για το λεγόμενο «eviction drive» κατ’εντολή της κυβέρνησης του Assam, υπό την αιγίδα του ινδουϊστή εθνικιστή Bengali Bharatiya Janata Party (BJP).

Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν πως απλώς «έκαναν αυτό που χρειαζόταν – ως άμυνα».

Το βίντεο δείχνει έναν φωτογράφο να ποδοπατάει το σώμα ενός άνδρα που κείτεται στο έδαφος, έπειτα από πυροβολισμούς που δέχτηκε από την αστυνομία του Αssam. Το περιστατικό σημειώθηκε στο βορειοναταλικό κράτος του Αssam και έχει γίνει viral, προκαλώντας μάλιστα σε τέτοιο βαθμό κοινωνική κατακραυγή που ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων και πορείες διαμαρτυρίας. 

Η εγκυρότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν, από το δίκτυο της Al Jazeera.

Στο βίντεο σύμφωνα με το δίκτυο, μπορεί κανείς να δει έναν διαδηλωτή ο οποίος κρατώντας ένα κοντάρι τρέχει προς μια ένοπλη ομάδα αστυνομικών, να πέσει κατά πάνω τους. Το περιστατικό έλαβε χώρα στο χωριό Sipajhar που βρίσκεται στην συνοικία Darrang του Assam, την Πέμπτη. 

Ένας φωτογράφος, ο οποίος ονομάζεται Bijoy Bania, διακρίνεται να βρίσκεται μαζί με τους αστυνομικούς τη στιγμή που ξεκίνησαν να πυροβολούν τον άνδρα.

Από τη στιγμή που ο άνδρας πέφτει βαριά τραυματισμένος στο έδαφος, δεκάδες ένοπλοι αστυνομικοί συνεχίζουν να τον χτυπούν με τα γκλομπ.

Ο βαριά τραυματισμένος άνδρας, ονόματι Moinul Haque, (όπως επιβεβαίωσε τα στοιχεία του αργότερα, η αστυνομική αρχή), ενώ κείτεται στο έδαφος, μια κόκκινη κηλίδα στα ρούχα του μαρτυρά το σημείο που «έφαγε» τη σφαίρα – Ο Bania, ο φωτογράφος πλησιάζει τότε τον άνδρα και ξεκινάει να τον ποδοπατάει. 

Ο φωτογράφος έχει καλυμμένο το πρόσωπό του, έχει την κάμερά του περασμένη στο λαιμό του, και συνεχίζει να χτυπάει τον άνδρα, να τον γρονθοκοπεί και να τον κλωτσάει. Τελικά τον απομακρύνει μια ομάδα αστυνομικών. Δευτερόλεπτα αργότερα επιστρέφει, για να συνεχίσει…το έργο του. Ο Moinul Haque ωστόσο φέρεται να είναι πια νεκρός.

Στα τελευταία λεπτά του βίντεο, ένας άνδρας ντυμένος με πολιτικά ρούχα αγκαλιάζει όπως φαίνεται τον φωτογράφο. Σύμφωνα με τα Ινδικά ΜΜΕ, ο Bania συνελήφθη λίγο αργότερα την ίδια μέρα (Πέμπτη) και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει δοθεί δικαστική εντολή να διερευνηθεί το περιστατικό κατά το οποίο τουλάχιστον ένας ακόμη άνθρωπος σκοτώθηκε.

Οι αστυνομικές αρχές ως απάντηση στην κοινωνική κατακραυγή που ακολούθησε το περιστατικό, δηλώνουν πως απλώς «έκαναν αυτό που χρειαζόταν – ως άμυνα». Ενδιαφέρον αποτελεί φυσικά μια τέτοια «κλασική τοποθέτηση» της αστυνομίας, όταν μάλιστα στο βίντεο μπορεί να δει κανείς ξεκάθαρα πως οι πυροβολισμοί είχαν αρχίσει και πριν πλησιάσει «απειλητικά» ο διαδηλωτής με το πλαστικό του κοντάρι. 

Το σοκαριστικό συμβάν συνέβη με φόντο μια πορεία διαμαρτυρίας Μουσουλμάνων με καταγωγή το Μπενγκάλι, διαμαρτυρόμενοι για το λεγόμενο «eviction drive» κατ’εντολή της κυβέρνησης του Assam, υπό την αιγίδα του ινδουϊστή εθνικιστή Bengali Bharatiya Janata Party (BJP).

Η κυβέρνηση Μόντι, στην προσπάθειά της να υλοποιήσει το Εθνικό Μητρώο Πολιτών, συγκαταλέγει στον κατάλογο των εγγεγραμμένων πολιτών μόνο εκείνους που μπορούν να αποδείξουν ότι οι ίδιοι ή οι πρόγονοι τους εισήλθαν στην Ινδία πριν από τις 24 Μαρτίου 1971 (ελάχιστες μέρες πριν την ανεξαρτησία της Ανατολικής Βεγγάλης και τη δημιουργία του κράτους του Μπαγκλαντές). 

H βασικότερη επίπτωση της διάταξης αυτής είναι πως περίπου 2 εκατομμύρια Mουσουλμάνοι, ιδίως στην περιοχή του Assam, καθίστανται με συνοπτικές διαδικασίες ανιθαγενείς. Επομένως, ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί μία άδικη νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες, που ενώ εργάζονται ή διαμένουν στα σύνορα με το Μπαγκλαντές επί δεκαετίες δεν μπορούν να το αποδείξουν, καθώς, αφενός, δεν τους παραχωρήθηκαν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, αφετέρου οι ίδιες οι ρυθμίσεις για το Εθνικό Μητρώο Πολιτών τους αποκλείουν. Με τον τρόπο αυτό, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο είτε η κυβέρνηση να τους οδηγήσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε να απελαθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο νέος νόμος περί ιθαγένειας αφήνει εκατομμύρια Mουσουλμάνους στην Ινδία αντιμέτωπους με την ιδιαίτερα δύσκολη πρόκληση να αποδείξουν την ινδική τους ιθαγένεια.

Με πληροφορίες από το Al Jazeera English.

Πηγή φωτογραφίας: Twitter

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.