Βίντεο με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα να συμμετέχουν στο πραξικόπημα

Στη δημοσιότητα έδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ένα βίντεο στο οποίο διακρίνονται οι τρεις από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στη χώρα μας με ελικόπτερο, μετά το πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016, να συμμετέχουν ενεργά σε αυτό και να κρατούν όπλα.

NewsRoom 15/03/2018 | 12:49

Το συγκεκριμένο βίντεο, συνολικής διάρκειας 11 λεπτών και 32 δευτερολέπτων, βλέπει το φως της δημοσιότητας ενάμιση χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και ένα 24ωρο πριν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφανθεί για το τρίτο τουρκικό αίτημα περί έκδοσής τους.

Στις εικόνες από κάμερα κλειστού κυκλώματος σε βάση του τουρκικού στρατού, με ημερομηνίες 14 και 15 Ιουλίου, διακρίνονται διάφοροι αξιωματικοί, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούν πιστόλια στα χέρια, να κατεβαίνουν τις σκάλες. Ανάμεσά τους, λέει το Anadolu, είναι και τρεις από τους αξιωματικούς που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια καταγράφεται η εισβολή Τούρκων κομάντος στη βάση μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Οι τουρκικές Αρχές αναφέρουν ότι τα πρόσωπα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έχουν αναγνωριστεί.

Η γνησιότητα των εικόνων, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, ούτε είναι σαφές εάν αποδεικνύεται η συμμετοχή των αξιωματικών στην απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους Τούρκους αξιωματικούς για ενεργό εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Οι Τούρκοι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι διέφυγαν ένοπλοι προς το ελικόπτερο και στη συνέχεια μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη.