Βίντεο-καταγγελία του «Arte» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα μετά και τη δίωξη Βαξεβάνη (Video)

Καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το βίντεο του ευρωπαϊκού δικτύου «Arte» - Στο βίντεο εμφανίζονται και στιγμιότυπα από τα γραφεία του Documento κατά τη διάρκεια των ερευνών του σκανδάλου Novartis.

273891935 3020188351530272 5280828793445687265 n

Καταπέλτης για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι το βίντεο του ευρωπαϊκού δικτύου «Arte» που αναφέρεται στην Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα παρουσιάζοντας εκτενές αφιέρωμα στο Documento και τον δημοσιογράφο και διευθυντή του, Κώστα Βαξεβάνη σημειώνοντας πως αποκάλυψε το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, το σκάνδαλο Novartis για να απειλείται τώρα με φυλάκιση!

«Ένας δημοσιογράφος ειδικευμένος στο μεταναστευτικό που παρακολουθείται από τις μυστικές υπηρεσίες, αντιπολιτευτικά μέσα που δεν λαμβάνουν βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ένας δημοσιογράφος που δολοφονήθηκε στην Αθήνα το 2021, δύο άλλοι δημοσιογράφοι που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη για το ερευνητικό τους έργο… Όλο και περισσότερες Ενώσεις δημοσιογράφων ανησυχούν για την Ελλάδα, όσον αφορά την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Ελευθερία του Τύπου», αναφέρει το αφιέρωμα του Arte.

Στο βίντεο του Arte παρουσιάζεται ο Κώστας Βαξεβάνης, ερευνητής δημοσιογράφος και διευθυντής του Documento που αποκάλυψε, όπως αναφέρει, εδώ και μερικά χρόνια το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς και φοροδιαφυγής όπου εμπλέκονται πολιτικοί.

Σήμερα ωστόσο -συμπληρώνει- ο Κώστας Βαξεβάνης διώκεται από τη Δικαιοσύνη. «Προσωπικότητες που στοχοποιούνται στην υπόθεση Novartis τον κατηγορούν για εσχάτη προδοσία, ένα ξάφνιασμα για αυτόν τον διακεκριμένο δημοσιογράφο που έχει καλύψει πολλές συγκρούσεις και που αντιμετωπίζει 20 χρόνια φυλάκισης».

«Είμαι αποφασισμένος να πάω φυλακή αν αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει στη χώρα μου ως προς την Ελευθερία του Τύπου, και την έλλειψη δικαιωμάτων. Δεν είναι κάτι ευχάριστο, με φοβίζει, αλλά είμαι διατεθειμένος να το κάνω» λέει ο Κώστας Βαξεβάνης στην κάμερα του Arte.

Στο αφιέρωμα του Arte αναφέρεται πως στην τελευταία τους έκθεση οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα αναφέρουν πως η Ελλάδα έπεσε στην 70ή θέση όσον αφορά την Ελευθερία του Τύπου.

Συμπληρώνουν πως από την άνοδο στην εξουσία των συντηρητικών (σ.σ. της ΝΔ) αυξήθηκαν οι επιθέσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης. «Στην Αθήνα οι δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό πίεση», επισημαίνει για να προσθέσει πως οι ελληνικές αρχές κατηγορούν τα αντιπολιτευόμενα μέσα ότι βλάπτουν την εικόνα και την ασφάλεια της χώρας.

Στο βίντεο του Arte συμπεριλαμβάνεται και η «έκρηξη» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της εφημερίδας Documento όταν μίλαγε στη Βουλή σημειώνοντας τα λόγια του πρωθυπουργού:

«Δεν είναι δημοσιογραφία, είναι συμμορία, δεν είναι ελευθερία του Τύπου, αλλά δολοφονία»,  ακούγεται να λέει στο βίντεο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως προσθέτει μερικοί φάκελοι αποτελούν κόκκινες γραμμές, όπως αυτό του μεταναστευτικού, που γίνεται συχνά πρωτοσέλιδο μετά την μεταναστευτική κρίση του 2015.

Αναφέρεται επίσης στον δημοσιογράφο Σταύρο Μαλιχούδη που είχε την εμπειρία όταν έμαθε πως το τηλέφωνό του παρακολουθείτο από τις μυστικές υπηρεσίες.

Το ρεπορτάζ του Arte συμπληρώνεται και από τις αλλαγές στους νόμους για τον έλεγχο του Τύπου: Ενός νόμου για τις ψευδείς ειδήσεις αλλά κυρίως ενάντια σε κάθε τι που μπορεί να βλάψει την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και την Υγεία.

Στο βίντεο εμφανίζονται και στιγμιότυπα από τα γραφεία του Documento κατά τη διάρκεια των ερευνών του σκανδάλου Novartis.

Ακολουθεί το βίντεο του Arte στα Γαλλικά και Γερμανικά:

Πηγή: documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…