Βίντεο και…. τιμωρία!

Κατηγορούμενοι για βασανιστήρια, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση και παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου οι τρεις συνοριοφύλακες και ο ένας αστυφύλακας που «πρωταγωνίστησαν» στο γνωστό βίντεο στον Καρά Τεπέ

2020 03 04T110202Z 1 LYNXMPEG230X5 RTROPTP 4 SYRIA SECURITY GREECE LESBOS

Σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, κατά περίπτωση για αδικήματα περί βασανιστηρίων, επικίνδυνη σωματική βλάβη, εξύβριση με λόγο και έργο και παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου, αντιμετωπίζουν τρεις συνοριοφύλακες και ένας αστυφύλακας οι οποίοι παραπέμφθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης μετά την ολοκλήρωση της σε βάρος τους προδικασίας από κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας που έφθασε ειδικά για την υπόθεση από την Αθήνα. Μετά την απαγγελία των σε βάρος τους κατηγοριών ορίσθηκε τακτική δικάσιμος και οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το γεγονός δημοσιοποιήθηκε μέσω ερασιτεχνικής λήψης που κοινοποίησε το βράδυ της Παρασκευής η «Εφημερίδα των Συντακτών». Λίγο μετά, οι τέσσερις άνδρες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με εντολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, ενώ στη Μυτιλήνη ήρθε για να εξετάσει με τη μορφή του επείγοντος κλιμάκιο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας.

 

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες του ΑΠΕ, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι οι δυο αιτούντες άσυλο είχαν κάνει χρήση αλκοόλ και επιτέθηκαν σε διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ δεν δέχθηκαν να τους ελέγξουν. Ανάλογα υποστήριξαν και πολίτες που προσήλθαν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Σε βάρος πάντως των δυο αιτούντων άσυλο, οι τέσσερις δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια αφού αμέσως μετά τη μεταφορά τους στον καταυλισμό αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς καμία σε βάρος τους κατηγορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ  κατηγορούνται κατά συναυτουργία για παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα:

– 139Α για βασανιστήρια και άλλες προσβλητικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια πράξεις

– 309 για επικίνδυνες σωματικές βλάβες

– 82Α για έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Ένας από τους κατηγορουμένους αντιμετωπίζει και την κατηγορία της εξύβρισης με λόγο και έργο.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…