Βίντεο - «γροθιά» από τον Guardian: Προσφυγόπουλο χρησιμοποιεί μπουκάλια ως σωσίβιο στα «ματωμένα» νερά της Μεσογείου

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο

NewsRoom 20/05/2021 | 14:28

Ένα συγκλονιστικό βίντεο ντοκουμέντο δημοσίευσε σήμερα ο Guardian, όπου φαίνεται ένα νεαρό προσφυγόπουλο να παλεύει με τα νερά της Μεσογείου χρησιμοποιώντας ως σωσίβιο, μερικά άδεια μπουκάλια αναψυκτικών.

Το περιστατικό συνέβη μπροστά από τον ισπανικό θύλακα Θέουτα της Βόρειας Αφρικής. Η Θέουτα είναι αυτόνομη κοινότητα στη βόρεια ακτή της Αφρικής, ακριβώς απέναντι από το Γιβραλτάρ, η οποία είναι έδαφος της Ισπανίας.

Τα εδάφη της Μελίγια και της Θέουτα είναι σήμερα τα μοναδικά εδάφη Ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική. Το Μαρόκο που συνορεύει με τη Θέουτα, θεωρεί ότι αυτά τα εδάφη καθώς και ορισμένες νησίδες (Περεχίλ), θα έπρεπε να του ανήκουν και συνεπώς αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ των δύο κρατών. Η Ισπανία έχει κατηγορήσει το Μαρόκο για ασέβεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προθυμία να ρισκάρει τις ζωές παιδιών και μωρών στο πλαίσιο μιας διπλωματικής διαμάχης ανάμεσα στις χώρες.

Τις τελευταίες ημέρες περίπου 8.000 άνθρωποι – ανάμεσά τους και 2.000 ανήλικοι – εισήλθαν στον ισπανικό θύλακα σε μια προσπάθεια να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος και να αποκτήσουν νόμιμη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ευρώπη.