Βηματοδότης για Πούλιτζερ: Ψαράκι το μεσημέρι και ήρεμο ύπνο τα βράδια ο Μητσοτάκης

Νέα υποψηφιότητα για βραβείο Πούλιτζερ, από τον «Βηματοδότη». Ύστερα από τις διατροφικές συνήθειες του πρωθυπουργού και την αντιπαραβολή των θερμίδων που διαθέτει το γεμάτο τοξίνες κοντοσούβλι που προτιμούσε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με το υγιενό ψάρι που αγαπά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η γνωστή στήλη που παρουσιάζει με ψύχραιμη ματιά το έργο του προέδρου της ΝΔ, πληροφορεί τους αναγνώστες ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει ήρεμο ύπνο τα βράδια.   

pulitzer

Δε σταματά να εκπλήσσει η στήλη «Βηματοδότης». Στις αρχές Σεπτέμβρη ήρθε η κρίσιμη παρέμβαση – ανάλυση η οποία συνέκρινε το κυβερνητικό έργο, όχι με τίποτα παλιομοδίτικες αντιλήψεις που βασίζονται στη χάραξη πολιτικής. Ο «Βηματοδότης» τόλμησε να πάει κόντρα σε όλα και ήταν από τους πρώτους που έβαλε ως μεταβλητή στην ανάλυσή του, τις διατροφικές προτιμήσεις κάθε πολιτικού αρχηγού. 

Και φυσικά όπως είναι γνωστό, η εξαιρετική θρεπτική αξία του ψαριού το οποίο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, επηρεάζουν άμεσα τον πολιτικό ηγέτη στη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικής, καθώς με καθαρό μυαλό μπορεί να αποφύγει λάθη τα οποία ενδεχομένως μπορεί να προκληθούν από τις τοξίνες που διαθέτει για παράδειγμα μια παρασκευή μαριναρισμένου χοιρινού (όπως υπονοείται, ούτε καν κοτόπουλο), κρέατος περασμένου σε σούβλα. Πόσο μάλλον, αν το ψάρι είναι εναλλακτική λύση, καθώς η κύρια διατροφική συνήθεια είναι φαγητό το βράδυ μαζί με όλη την οικογένεια. 

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, κάποιοι κακεντρεχείς, γέλασαν με τα παραπάνω τα οποία περίπου υπονόησε ο Βηματοδότης. Δεν μπορούσαν να δουν πίσω από τις γραμμές. Δεν μπορούσαν να συνειδητοποίησουν ότι η στήλη παράγει σοβαρό δημοσιογραφικό έργο και κριτική στην εξουσία όταν έγραφε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά είτε ψαράκι στο Μαξίμου, είτε φαγητάκι μαζί με την οικογένεια το βράδυ όταν γυρίζει πίσω στο σπιτάκι, σε αντίθεση με τις γεμάτες σε κακά λιπαρά συνήθειες του προκατόχου του ο οποίος είχε προτίμηση σε μεζέδες της σούβλας. 

Η στήλη, σχεδόν λοιδορήθηκε τότε, αλλά όταν έχεις πίστη και σέβεσαι τη δημοσιογραφική δουλειά σου δεν έχεις κανέναν λόγο να ντραπείς να συνεχίσεις την ανάλυση με μη παρωχημένο τρόπο.

Έτσι στο σημερινό του – επίσης σημαντικής αξίας – πόνημα θέτει ένα αμείληκτο ερώτημα στους αναγνώστες του, Νομίζετε ότι ένας πρωθυπουργός κοιμάται άνετα, ήρεμα και χωρίς τύψεις τα βράδια; Και όχι, δεν το ρωτά για να πάρει απάντηση τύπου, «δεν κοιμάται τώρα πια τα βράδια».

Το απαντά μόνος του και το αιτιολογεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα βράδια κάνει ήρεμο ύπνο και μάλιστα αυτό εξηγείται άμεσα. Σαν βιογράφος που γνωρίζει καλά τα πράγματα δεν αφήνει υπονοούμενα… σαν μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, βάζει τον ήρωα να μιλήσει μόνος του κι έτσι ο αναγνώστης μετά την ένταση και την αγωνία που έχει φέρει το ερώτημα για το αν κοιμάται καλά ο πρωθυπουργός, διαβάζει από τον ίδιο να του λέει ότι κοιμάται καλά γιατί  «κάθε βράδυ νιώθω πως έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά, έχω κάνει ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά». Κι έτσι έρχεται η κορύφωση του έργου.

Αυτό που θα μείνει ως απορία στον σκεπτόμενο αναγνώστη, για να συζητήσει με το διπλανό του ή για να προβληματιστεί μόνος του είναι εάν υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο εμπεριστατωμένων αναλύσεων; Κοινώς μήπως το ψαράκι και το ελαφρύ δείπνο συντελούν στα επιτυχημένα στάδια του ύπνου του πρωθυπουργού ή αποτελεί υπερβολικά προωθημένη σκέψη; 

Ενδεχομένως να υπάρξει φυσικά ένα τρίτο αγιογραφικό κείμενο του Βηματοδότη  στο οποίο να τα συνδέσει όλα… Μείνετε συντονισμένοι…

Διαβάστε παρακάτω τα δύο σπουδαία δείγματα γραφής

Πώς κοιμάται ο Πρωθυπουργός τα βράδια

Εξαρτάται από τον πρωθυπουργό, θα μου πείτε. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο νυχτερινός ύπνος είναι ήρεμος. Και ξέρετε γιατί; Οχι, επειδή, όπως λέει, έλυσε όλα τα προβλήματα της χώρας. «Αλλά γιατί κάθε βράδυ νιώθω πως έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά, έχω κάνει ό,τι περνά από το χέρι μου για να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά». Πάντως να σημειώσω ότι ο ήρεμος ύπνος βρίσκεται στο DNA της οικογένειας Μητσοτάκη. Ο πατέρας του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει ότι την ημέρα που είχε καταδικαστεί από τους ναζί σε θάνατο έκανε… σιέστα.

Το κοντοσούβλι του Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός αποφεύγει τα μεσημεριανά γεύματα ή για να ακριβολογήσω τρώει πολύ ελαφριά και προτιμά να τρώει το βράδυ με την οικογένειά του. Αν χρειαστεί να γευματίσει, θα προτιμήσει ψάρι, όχι όπως ο προηγούμενος ένοικος του Μαξίμου που προτιμούσε τα… κοντοσούβλια. Τα έφερναν οι ντελιβεράδες στο Μαξίμου από την ταβέρνα Νικήτας στου Ψυρρή. Αλλά η προτίμηση του κ. Τσίπρα στα κοντοσούβλια ήταν εμφανής. Στο Τζουμέρκα όπου πήγε φωτογραφήθηκε με καμάρι δίπλα από ένα κοντοσούβλι και έδωσε τη  φωτογραφία αυτή στη δημοσιότητα.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…