"Big Brother" οι τράπεζες για όσους χαλούν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ

Αν έχετε στα χέρια σας χαρτονόμισμα των 500 ευρώ και σκοπεύετε να το χαλάσετε σε κάποια τράπεζα, έχετε τον νου σας.

56eff7481dc52433638b48a8

Κι αυτό γιατί οι τράπεζες θα προβαίνουν στο εξής σε σαρωτικούς ελέγχους των στοιχείων και των συναλλαγών όσων επιθυμούν να μετατρέψουν τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας.

Η σχετική απόφαση από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» ελήφθη με στόχο να υπάρξει έλεγχος για πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, δεδομένου μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη αύξηση της ζήτησης για μετατροπή των χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ.

Όπως αναφέρει σχετική εγκύκλιος, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να καταγράφουν και να καταχωρίζουν μηχανογραφικά κάθε ανάλογη κίνηση. Ακόμη οι τράπεζες υποχρεούνται να αθροίζουν το σύνολο των πράξεων ανταλλαγής τραπεζογραμματίων των 500 ευρώ ανά πελάτη φυσικό πρόσωπο μηχανογραφικά και να τις συνεκτιμούν με άλλες συναλλαγές του με χαρτονομίσματα της ίδιας ονομαστικής αξίας, καθώς και με τις λοιπές συναλλαγές του.

Αντίστοιχα υποχρεούνται να παρακολουθούν και τις υπόλοιπες συναλλαγές πελατών τους που εκτελούνται με τραπεζογραμμάτια που προσκομίζουν, όπως η κατάθεση σε λογαριασμό των ιδίων ή τρίτων, διασταυρώνοντας τις σχετικές κινήσεις με το οικονομικό και συναλλαγματικό προφίλ του εκάστοτε πελάτη.

Σημειώνεται πως εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μετρητών με άλλα μετρητά, αλλά με προμήθεια που ανέρχεται σε 0,15% επί του ποσού που ανταλλάσσεται. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 5 ευρώ (1% της αξίας του χαρτονομίσματος) και η μέγιστη στα 200 ευρώ.

Ενδεικτικά, κάποιος που θα «χαλάσει» σε τράπεζα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα λάβει πίσω 495 ευρώ.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…