Newsroom

Newsroom

«Big Brother» από την ΑΑΔΕ για τα «golden boys» των μεγάλων εταιρειών

Σκοπός της ΑΑΔΕ είναι η καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος και θα χρησιμοποιήσει  δύο διαφορετικές βάσεις δεδομένων που θα αντλούν στοιχεία η μία από την άλλη, σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι εφικτός ο έλεγχος των μετόχων μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Οι δύο βάσεις δεδομένων πρόκειται να τεθούν σε πιλοτική εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2019. 

Dq8aetJUcAAwpqp

Συγκεκριμένα, με το πάτημα ενός πλήκτρου οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να ενημερωθούν για το οικονομικό προφίλ του φυσικού προσώπου, την περιουσιακή του κατάσταση και τις εταιρείες-κλάδους από τις οποίες έχει περάσει ως στέλεχος και αν αυτές συνδέονται μεταξύ τους ή έχουν εμπορικές συναλλαγές.

Ένα αντίστοιχο μητρώο θα δημιουργήσουν από την πλευρά τους οι τράπεζες, στο οποίο θα καταγράφονται οι συναλλαγές των πελατών τους και φυσικά όλες οι επενδυτικές κινήσεις των μεγαλοστελεχών.  Και στα δύο αρχεία θα έχει πρόσβαση η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες καθώς και άλλες ελεγκτικές αρχές.

Μεγάλη βαρύτητα δίνει η φορολογική διοίκηση στη χρήση των νέων τεχνολογιών προκειµένου να εντοπίζονται εύκολα και γρήγορα όσοι ενοικιάζουν τα ακίνητά τους ( Αirbnb) αλλά δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα.

 

Τη διενέργεια των ελέγχων προανήγγειλε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας – Prosexpo, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

 Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο ηλεκτρονικό Μητρώο για τα ακίνητα που διατίθενται προς μίσθωση μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, ο κ. Πιτσιλής επεσήμανε τα εξής:

«Ήταν πρόκληση για εμάς να φτιαχτεί μια πλατφόρμα φιλική προς τον χρήστη. Έχουν γίνει, ήδη, δύο εφαρμογές: Μία για την εγγραφή των ακινήτων και μία για την καταγραφή της κάθε μίας μίσθωσης, που αθροίζεται κάθε τέλος του χρόνου στη φορολογική δήλωση. Είναι πολύ αναλυτικά και τα δύο, συνοδεύονται μάλιστα με οπτικοακουστικό υλικό, και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Ο χώρος της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ένας καινούργιος χώρος, αφορά πολίτες πια και όχι εταιρείες, και είναι άλλη μια πρόκληση να πετύχουμε την οικειοθελή τους συμμόρφωση. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι απλό και εύκολο να είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του.

 Επίσης, δρομολογείται και το κομμάτι του ελέγχου. Είμαστε ακόμα στη φάση της εγγραφής στο μητρώο και επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις διάφορες πλατφόρμες. Οι συζητήσεις μας αφορούν το κομμάτι εκείνο και τους ιδιοκτήτες εκείνους που παρά τις προειδοποιήσεις δεν θα μπουν. Επεξεργαζόμαστε και λύσεις μηχανικής αναζήτησης μέσα στις πλατφόρμες εκείνων που δεν έχουν εγγραφεί στο μητρώο. Παρακολουθούμε, μπαίνουμε, βλέπουμε πληρότητες και υπηρεσίες. Ένα άλλο κομμάτι είναι η ανταλλαγή πληροφορίας με αλλοδαπές διοικήσεις, που βοηθούν στους ελέγχους. Αργά ή γρήγορα εμείς αυτά που θέλουμε να βρούμε, θα τα βρούμε» υπογράμμισε  ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
 

Το μητρώο που θα δημιουργηθεί στην ΑΑΔΕ θα διασυνδεθεί ηλεκτρονικά, μέσω των συστημάτων ΤΑΧΙS και ΤΑΧΙSnet, με τον ΑΦΜ και τα λοιπά στοιχεία φορολογικού μητρώου που τηρεί η ΑΑΔΕ για κάθε νομικό πρόσωπο και κάθε νομική οντότητα στην Ελλάδα. Επίσης, πρόσβαση στο νέο αυτό μητρώο θα έχουν όλες οι ελεγκτικές αρχές (ΑΑΔΕ, ΣΔΟΕ, οικονομικοί εισαγγελείς, Οικονομική Αστυνομία).

 

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Σκόνη 1

«Μας ψεκάζουν με κουρκουμά» – Οι επικές αντιδράσεις στα social media μετά την επέλαση της αφρικανικής σκόνης

Για την πρωτοφανή σκόνη που είδαμε στη χώρα μας πήραν θέση οι χρήστες του Twitter

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

6200347

Κωνσταντοπούλου: Αυτοί είναι οι 33 υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Μέσα Στόκας και Σαββιδάκης (photos)

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε το ευρωψηφοδέλτιο της «Πλεύσης Ελευθερίας», στο οποίο συμμετέχουν και «γνωστά ονόματα»