«Το βιβλίο είναι αγαθό πρώτης ανάγκης»

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της σύμπραξης των εκδοτών (ΕΝΕΛΒΙ και Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου) ώστε να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στην περίοδο του lockdown.

NewsRoom 09/11/2020 | 16:53

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της σύμπραξης των εκδοτών (ΕΝΕΛΒΙ και Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου) ώστε να μείνουν ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία στην περίοδο του lockdown και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεις παροχής αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως συμβαίνει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και τηρουμένων όλων των όρων που θέτουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως έδειξαν οι ουρές που σχηματίστηκαν έξω από βιβλιοπωλεία λίγες ώρες πριν την έναρξη του 2ου lockdown αλλά και η σχεδόν καθολική αποδοχή του αιτήματος της σύμπραξης των εκδοτών στα social media, οι ίδιοι οι πολίτες ανέδειξαν σε προτεραιότητα την ανάγκη να αναγνωριστεί το βιβλίο ως αγαθό πρώτης ανάγκης στην κρίσιμη αυτή περίοδο για την ελληνική και διεθνή κοινότητα.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ υιοθετεί την πρόταση εκδοτών και πολιτών διότι αναγνωρίζει ότι:

α) η ανάγνωση δεν είναι η παρηγοριά, είναι το "οξυγόνο" της  κοινωνίας που ασφυκτιά

β) πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατό ζωντανή-ενεργή η παραγωγική διαδικασία του κλάδου

γ) πρέπει με κάθε τρόπο να ενισχυθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως είναι τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς, που από την αρχή της υγειονομικής πλήττονται θανάσιμα. Ήδη το πρώτο  lockdown έχει οδηγήσει σε πολλά λουκέτα, ειδικά στην περιφέρεια.

Καλεί, τέλος, την κυβέρνηση να αναλογιστεί την κρισιμότητα του αιτήματος και να προχωρήσει άμεσα στην υιοθέτησή του, παρέχοντας επιπλέον χρηματοδοτικές ενισχύσεις  μέσω εθνικών πόρων και κοινοτικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.