Bιβλία για το 2020 – Oι δικές μας προτάσεις για τη νέα χρονιά

Μερικά από τα πιο πολυαναμενόμενα μυθιστορήματα που φέρνει μαζί της η νέα χρονιά. 

βιβλια γιορτες

«Kim Jiyoung, Born 1982»

Τσο Ναμ-τζου

Το πρώτο μυθιστόρημα της Νοτιοκορεάτισσας Τσο Ναμ-τζου ήδη έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων λόγω των φεμινιστικών του θέσεων. Πρόκειται για τις προσπάθειες ενός κοριτσιού στη Νότιο Κορέα να επιβιώσει κόντρα στην αντίληψη που θέλει τα μόνα αξιογέννητα παιδιά να είναι τα αγόρια. (Εκδόσεις Liveright, 14/4)

«Sharks in the time of saviors»

Καουάι Στρονγκ Γουόσμπερν

Τα σχόλια που διαβάζουμε για το πρώτο βιβλίο του Γουόσμπερν κάνουν λόγο για χαρμάνι από Τζόναθαν Φράνζεν και χαβανέζικο μυστικισμό. Ηρωας είναι ένα επτάχρονο αγόρι με υπερφυσικές ικανότητες ίασης και θέμα η σχέση του με την οικογένειά του που ζει στη σκιά του τη στιγμή που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα μετά την κατάρρευση της βιομηχανίας ζαχαροκάλαμου (Εκδόσεις MCD, 03/3).

«Antkind»

Τσάρλι Κάουφμαν

Το πρώτο μυθιστόρημα του σεναριογράφου που εδώ και δεκαετίες μας τινάζει τα μυαλά στον αέρα («Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», «Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού» κ.λπ.) αφορά τη δονκιχωτική εκστρατεία ενός νευρωτικού κριτικού κινηματογράφου για την αποκατάσταση μιας ταινίας που ίσως αποτελεί την τελευταία ελπίδα για τη διάσωση του κόσμου (Εκδόσεις Random House, 12/5).

«A burning»

Μέγκα Ματζουμντάρ

Από τις παραγκουπόλεις της απόλυτης φτώχειας στα πολιτικά σαλόνια της Ινδίας, το ντεμπούτο της Ματζουμντάρ σχετίζεται με την εξιστόρηση των περιπετειών τριών φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων η ζωή των οποίων ενώνεται με απρόσμενο τρόπο (Εκδόσεις Knopf, 2/6).

«The night watchman»

Λουίζ Ερντριτς

Μυθιστόρημα χαρακτήρων από μια σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέα με ευαίσθητη πένα πάνω στα δικαιώματα των αυτοχθόνων της Αμερικής. Η ιστορία αφορά τις προσπάθειες να προσαρμοστούν στο νέο νομικό πλαίσιο περί αυτοχθόνων οι κάτοικοι μιας μικρής κοινότητας στη Βόρεια Ντακότα του ’50 (Εκδόσεις Harper, 3/3).

«How beautiful we were»

Ιμπολο Μπούε

Στο δεύτερο βιβλίο της η Καμερουνέζα συγγραφέας περιγράφει την ιστορία μιας αφρικανικής φυλής που ζει στο έλεος μιας πετρελαϊκής εταιρείας οι αγωγοί της οποίας οδηγούν στον θάνατο δεκάδες ανθρώπους. Στον αγώνα της για δικαίωση δεν θα βρει συμμάχους μιας και η χώρα τελεί υπό δικτατορία η οποία δρα προς όφελός τους (Εκδόσεις Random House, 16/6).

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης