Βήματα προς τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από την ηγεσία του SPD

Η ηγεσία του SPD πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το CDU της Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

5a2536691dc524e80a8b46e7

Η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) της Γερμανίας συμφώνησε ομόφωνα στην έναρξη συζητήσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με όλα τα ενδεχόμενα στο τραπέζι, δήλωσε ανώτερο στέλεχος του κόμματος σήμερα.

Οι επικεφαλής του SPD, σε έγγραφό τους που έχει περιέλθει στην κατοχή του Reuters, αναφέρονται και στα βασικά τους αιτήματα, τα οποία περιλαμβάνουν τον εναρμονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της φορολογίας των επιχειρήσεων, υψηλότερη φορολογία για τα μεγαλύτερα εισοδήματα, αυξημένες επενδύσεις στην παιδεία, υψηλής ταχύτητας διαδίκτυο, δρόμους και κοινωνική εστία.

Τα μέλη του SPD θα συζητήσουν τις προτάσεις της ηγεσίας στη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 ως τις 9 Δεκεμβρίου στο Βερολίνο.

«Ναι» σε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), αλλά με «ανοιχτή έκβαση», λέει το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται πηγές του κόμματος. Ωστόσο οποιαδήποτε απόφαση του Προεδρείου θα τεθεί προς ψήφιση στο Συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει την Πέμπτη.

Στο Συνέδριο, ο αρχηγός του κόμματος Μάρτιν Σουλτς θα επιδιώξει την επανεκλογή του, ενώ θα έχει να αντιμετωπίσει και την Νεολαία του SPD, η οποία έχει ταχθεί κατά οποιασδήποτε συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση των CDU και CSU, προκειμένου να γίνει αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος του Σεπτεμβρίου και της μελλοντικής πορείας της Ένωσης. Από την επόμενη μέρα, εφόσον το Συνέδριο του SPD δώσει την συγκατάθεσή του, θα μπορούν θεωρητικά να ξεκινήσουν οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες των τριών κομμάτων. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι αυτή η συνάντηση δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις αρχές Ιανουαρίου. Ήδη πάντως στις 19 Δεκεμβρίου θα έχουν συμπληρωθεί 86 ημέρες μετά τις εκλογές χωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης και θα έχει καταρριφθεί το προηγούμενο ρεκόρ του 2013.

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…