Newsroom

Newsroom

Βεστάγκερ για Apple: Έχουμε πάρει μια σαφή απόφαση και θα την υπερασπιστούμε στο δικαστήριο

Η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρίτ Βεστάγκερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ευρωβουλή, δέχτηκε τη στήριξη των ευρωβουλευτών, αναφορικά με την ετυμηγορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρεία Apple παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα.

57d9aa371dc524ed088b4591

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορισμένοι βουλευτές επέκριναν την κίνηση της Apple και της Ιρλανδίας να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης για υποχρεωτική ανάκτηση από την Ιρλανδία του ποσού των 13 δισ. ευρώ από διαφυγόντες φόρους και τόκους.

Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία και η Apple έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση, «αλλά έχουμε πάρει μια σαφή απόφαση και θα την υπερασπιστούμε στο δικαστήριο».

Η κ. Βεστάγκερ στάθηκε στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από τα στοιχεία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι δημόσιες, τόνισε η ίδια αναφερόμενη στην πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την υποχρεωτική αναφορά διαφόρων στοιχείων (αριθμός εργαζομένων, κέρδη και φόροι που καταβάλλονται) για κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται οι εταιρίες αυτές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπολογίσει ότι η επιλεκτική μεταχείριση από τις ιρλανδικές φορολογικές αρχές επέτρεψαν στην Apple να φορολογηθεί με εταιρικό φορολογικό συντελεστή ύψους 1% επί των κερδών της στην Ε.Ε. το 2003, ένας συντελεστής που έπεσε στο 0,005% το 2014.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό είναι παράνομο βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς δίνει στην Apple ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων επιχειρήσεων που υπόκεινται στους ίδιους εθνικούς φορολογικούς κανονισμούς.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι η Ιρλανδία πρέπει τώρα να ανακτήσει τους μη καταβληθέντες φόρους από την Apple για την περίοδο 2003 – 2014. Το ποσό αυτό φθάνει τα 13 δισ. ευρώ, συν τους τόκους. Η Ιρλανδία αντιτίθεται στην απόφαση αυτή.

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…