Βερολίνο: Κλείνει και τυπικά η συμφωνία στο Eurogroup

Αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπει το Βερολίνο αναφορικά με το οριστικά κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο επερχόμενο Eurogroup, με τον εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ να αποσαφηνίζει ότι οι διαβουλεύσεις για την ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ωστόσο, από τις δηλώσεις του πορτ παρόλ του Σόιμπλε αναδύεται για άλλη μια φορά η πρόθεση του Βερολίνου για μετακύλιση της συζήτησης για το χρέος.

58512ce71dc524b0588b4569

Σύμφωνα με όσα σημειώνει η Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκάνγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι είναι πεπεισμένος πως στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 22 Μαΐου «είναι δυνατόν» να επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους που απαιτεί και το ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως αυτή τη στιγμή δεν προετοιμάζονται μέτρα για την ελάφρυνσή του. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο, κατά τον ίδιο, ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα ρύθμισης χρέους, κάτι που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τόσο το μεταρρυθμιστικό πακέτο όσο και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που «μεσοπρόθεσμα» έχει καθοριστεί στο 3,5%.

Δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο πως ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών πρόταξε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμά των, καθώς ο Σόιμπλε εκτός του ότι επιθυμεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προκαλώντας την αντίδραση Ελλάδας – ΔΝΤ, τα θεωρεί ως δομικό στοιχείο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το σκεπτικό αυτό επαφίεται όχι τόσο στην ανάγκη απομείωσής του, αλλά στο ότι όσο πιο υψηλά είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει βιώσιμο.

Ως εκ τούτου, αν κριθούν αναγκαία πιθανά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, αυτά θα εξετασθούν «μετά την πλήρη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» που «προς το παρόν επιδιώκεται να επιτευχθεί το 2018», μία άποψη που δεν βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στους θεσμούς.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει μια σαφή απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο θα μπορούσε να συζητηθεί η πρόταση, την οποία φαίνεται να έχει καταθέσει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ότι δηλαδή η συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να εφαρμοστεί σταδιακά.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, άμεσα θα πρέπει να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων και μετά τη λήξη του προγράμματος η ποσοτικοποίησή τους. Όπως δείχνουν πάντως οι μέχρι τώρα ενδείξεις, χωρίς μια δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετέχει στο τρίτο πρόγραμμα, κάτι που σαφώς πιέζει το Βερολίνο.

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

ανασχηματισμός

Ανασχηματισμός: Ο Μητσοτάκης έβαλε στο νέο κυβερνητικό σχήμα στελέχη που είχαν καταψηφίσει τον γάμο των ομόφυλων

Όχι το μήνυμα των ευρωεκλογών κατάλαβε ο Μητσοτάκης, αλλά έκανε και ανασχηματισμό στο πόδι...